CLOSE

Is een Mesogun behandeling veilig?

mirthe van der putten arts the body clinic 1

De Mesogun is de laatste tijd veel in de media en wordt in verband gebracht met gevaarlijke praktijken en complicaties rondom fillers. Maar is het wel terecht dat de Mesogun zo’n slechte naam heeft gekregen? In deze blog gaan we dieper in op het gebruik van de Mesogun.

Wat is een Mesogun?

De Mesogun is een apparaat waarmee hyaluronzuur (fillers) en/of bloedplaatjesrijk plasma met een zeer fijne naald kan worden geïnjecteerd net onder het oppervlak in de huidlaag. De behandeling stimuleert de aanmaak van elastine en collageen en kan een verjongende werking hebben.

mesogun fillers 1

 

Is het verboden om met een Mesogun fillers te injecteren?

Wettelijk gezien mogen alleen BIG-geregistreerde artsen en verpleegkundig specialisten een filler behandeling handmatig uitvoeren. Dit geldt niet als men gebruik maakt van de Mesogun. Bij de Mesogun kan de dosering en handeling automatisch worden ingesteld. Hierdoor werkt de Mesogun geautomatiseerd en is de handeling officieel niet meer handmatig. Je hoeft dan dus geen arts te zijn om de behandeling op deze wijze uit te voeren.

Is het resultaat van een Mesogun net zo mooi als bij een cosmetisch arts?

Een cosmetisch arts kijkt naar de anatomie van uw gezicht, de hoeveelheid fillers en het type filler dat het beste ingezet kan worden. Door de filler handmatig te injecteren, heeft de cosmetisch arts volledige controle over de hoeveelheid filler en de diepte waarin de filler in de huid wordt geïnjecteerd. De cosmetisch arts kan op deze manier het mooiste esthetische resultaat behalen.

De resultaten van een behandeling met een Mesogun zijn slechter te voorspellen, het apparaat is immers minder precies. Fillers komen regelmatig op plekken waar je ze niet wil hebben, wat zorgt voor een matig resultaat.

Waarom is een Mesogun behandeling goedkoper?

Filler behandeling zijn populair, maar over het algemeen ook kostbaar. De Mesogun heeft haar populariteit met name te danken aan het prijsverschil.

In een gerenommeerde cosmetische kliniek wordt gebruik gemaakt van A-merk materialen, de behandelaar is een hoog opgeleide specialist en in de kliniek worden veiligheidsprotocollen in acht genomen om uw behandeling zo goed en veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Dit is een kostbare aangelegenheid.

Het gebruik van de Mesogun biedt behandelaren zonder medische achtergrond de mogelijkheid om “geautomatiseerd” fillers te plaatsen. De behandeling vindt vaak plaats in een kliniek die hier niet voor is ingericht en geen medische protocollen hanteert met alle risico’s van dien. Het is hierdoor goedkoper, maar of dit een goede ontwikkeling is valt te bezien.

Is een Mesogun veilig?

Een injectie kan altijd complicaties met zich meebrengen, een arts weet vanuit zijn medische opleiding wat hij of zij moet doen en in de kliniek treden er op dat moment protocollen in werking. Een niet medisch geschoolde behandelaar is hier niet in opgeleid en in de salon zijn geen veiligheidsprotocollen of complicatie artsen.

O.a. in het programma Radar kregen we een inkijkje in het gebruik van de Mesogun bij schoonheidsspecialisten met soms vreselijke gevolgen. Tijdens de Radar uitzending is te zien hoe de pen wordt losgekoppeld van het apparaat waarna er toch handmatig wordt injecteert. Er lopen allerlei cruciale bloedvaten in het gezicht waar een schoonheidsspecialist geen kennis van heeft.

Een voorbeeld van een ernstige complicatie is necrose. Bij necrose begint de huid af te sterven en moet een cliënt zo snel mogelijk doorgestuurd worden naar een complicatie arts om dit op te lossen. Necrose lijkt op een blauwe plek, waardoor de eerste tekenen over het hoofd kunnen worden zien. Een arts is erin opgeleid om het verschil te zien tussen een blauwe plek en necrose, een schoonheidsspecialist niet.

De oorzaak van necrose is vaak dat de filler op een verkeerde plek is ingebracht, deze complicatie wordt vaker waargenomen bij niet opgeleide behandelaars. Deze behandelaars weten daarnaast vaak niet de juiste diagnose te stellen en adequaat te handelen met alle gevolgen van dien.

Is het negatieve beeld rondom de Mesogun terecht?

Helaas kunnen we niet anders dan concluderen dat het terecht is dat het gebruik van de Mesgun in twijfel wordt getrokken. Dit is niet om onze artsen en branche te beschermen, we zouden het namelijk eenvoudigweg ook zelf kunnen aanbieden. De rede waarom wij niet met een Mesogun werken zijn het gebrek aan precisie waarmee de behandeling kan worden uitgevoerd en de hoge mate van complicaties. U zult deze behandeling dan ook nooit terugvinden bij een gerenommeerde cosmetische kliniek.

De behandelaars die de Mesogon wel gebruiken doen dit omdat ze niet bevoegd zijn handmatig te prikken en met de Mesogun een grijs gebied opzoeken. Daarbij ontbreekt het bij deze behandelaars over het algemeen aan kennis en opleiding om adequaat te handelen bij het optreden van een complicatie.

Daarnaast is het resultaat van een Mesogun beduidend minder goed dan bij een medisch specialist. We raden het ondergaan van een behandeling met de Mesogun dan ook met klem af.

FAQ

 

Gebruikt een arts een Mesogun?

Een Mesogun is voor behandelaren die geen arts zijn maar toch fillers willen injecteren. Het risico op slechte resultaten en complicaties is bij het gebruik van een Mesogun beduidend hoger.

Mag iedereen een Mesogun gebruiken?

Voor het gebruik van een Mesogun is geen opleidingsverplichting.

Is een Mesogun verboden?

De Mesogun bevindt zich in grijs gebied. Het gebruik is niet verboden, maar wordt wel sterk afgeraden.

Waarom gebruiken jullie bij The Body Clinic geen Mesogun?

Bij The Body Clinic werken uitsluitend specialistische BIG geregistreerd artsen die zijn opgeleid in het handmatig plaatsen van fillers, het herstellen van symmetrie en schoonheid van uw gezicht en kennis hebben van de anatomie van uw gezicht en bloedvaten waardoor het risico op complicaties zo klein mogelijk is. Dit is bij het gebruik van een Mesogun niet te garanderen.

Recent Posts
22bodyclinic haaruitval inhammen kaalheid hairfiller haartransplantatie2215 jaar body clinic header 1