CLOSE

Roken slecht voor je huid

bart biermans arts the body clinic 1

We weten allemaal dat roken heel slecht is voor je gezondheid…je hebt als roker niet alleen een verhoogde kans op longkanker, maar ook op een aantal andere longaandoeningen. Het gaat daarbij vooral om chronische bronchitis en longemfyseem, samen COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) genoemd.

En daar bovenop…minder ernstig, maar toch…roken is ook slecht voor je huid!

Wat doet roken met je huid?

Je huid wordt er niet alleen grauw van, maar er ontstaan ook rimpels en plooien in je gezicht.

Hoe komt het dat roken zo slecht is voor jouw huid?
Door roken vernauwen de kleine bloedvaatjes waardoor de bloedtoevoer naar de huid verminderd. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de cellen in de huid. De huid wordt grijs, grauw en minder fris. Roken breekt collageen af. Collageen is het voornaamste structurele eiwit van de huid. Roken activeert een bepaald gen die enzymen vormt die het collageen afbreekt. Ook breekt nicotine vitamine C af. Vitamine C is ook van belang voor de vorming van collageen.

Als je stopt met roken, verbetert de doorbloeding van de huid direct. Hierdoor wordt je minder grauw en zie je er gezonder en frisser uit.  Als je blijft roken, krijg je sneller rimpels en plooien. Je huid begint tien tot twintig jaren eerder met ouder worden dan wanneer je zou stoppen.

Dus lieve mensen, stop met roken! Zoek hulp bij het stoppen met roken en begin bij je huisarts.

 

Recent Posts