CLOSE

Wanneer kunt u een bovenooglidcorrectie overwegen?

hugo ammerlaan arts the body clinic 1

Wanneer kunt u een bovenooglidcorrectie overwegen?

Overhangende oogleden of wallen geven vaak een vermoeide uitstraling, daarnaast kunnen overhangende oogleden ook klachten veroorzaken zoals beperkt zicht of hoofdpijn. Indien u last heeft van hangende oogleden dan kan een chirurgische bovenooglidcorrectie voor u een hele mooie oplossing zijn. 

Waardoor gaan oogleden hangen

Een teveel aan ooglid huid oftewel een verslapping van de huid boven de ogen heet Dermatochalasis en is een veel voorkomende aandoening onder oudere mensen.  

Naast een teveel aan huid kan het ook zo zijn dat er sprake is van een teveel aan vet- of bindweefsel. Door de verslapping van het onderhuidse bindweefsel kan het vet, dat normaal gesproken dieper in de oogkas ligt, naar voren komen. Met als gevolg gezwollen oogleden of zwelling in de ooghoek aan de kant van de neus.

De meest voorkomende redenen waarom oogleden hangen zijn: natuurlijk verouderingsproces, verslapping van de spier, erfelijkheid.

 • Verouderingsproces

  Het natuurlijke verouderingsproces zorgt ervoor dat de huid boven de ogen zijn elasticiteit verliest en het onderhuidse bindweefsel verslapt. De huid wordt hierdoor ruimer en kan gaan hangen.

 • Verslapping van de spier

  Hangende bovenoogleden is echter niet altijd het gevolg huidverslapping of een teveel aan vet- of bindweefsel. In sommige gevallen is het de spier die het ooglid heeft verslapt. Naast het verwijderen van overtollige huid en vet- of bindweefsel zal de arts dan ook de oogspier moeten corrigeren.

 • Erfelijkheid

  Soms komt een teveel aan huid rond de ogen ook bij jonge mensen voor, vaak spelen erfelijke factoren dan een rol.

Grootse resultaten

Hangende bovenoogleden kan een ernstig probleem zijn en leiden tot zeer vervelende klachten. Uit onderzoek is gebleken dat in veel gevallen de kwaliteit van leven aanzienlijk wordt verbeterd na een bovenooglidcorrectie. De meest gemeten verbeteringen na een bovenooglidcorrectie zijn:

 1. Vergroting van het gezichtsveld

  Door de overtollige huid van de oogleden kan een deel van deze huid over het oog heen vallen. Dit kan uw zicht behoorlijk verminderen.

 2. Minder last van hoofdpijn

  Door hangende oogleden zult u automatisch uw wenkbrauwen optrekken zodat uw zicht verbeterd. Het optrekken van de wenkbrauwen brengt echter vaak hoofdpijn met zich mee. Na een correctie van de overtollige huid is dit niet meer nodig en zullen de hoofdpijnklachten direct verminderen.

 3. Minder drukkende gevoel op de ogen

  Hangende oogleden voelen zwaar aan op de ogen en geven vaak een drukkend gevoel. Door een bovenooglidcorrectie neemt deze druk aanzienlijk af.

 4. Uitgeruste uitstraling

  Hangende oogleden kunnen u een vermoeide blik geven. Door het huid teveel te corrigeren krijgt u weer een jeugdige uitgeruste uitstraling.

Verslapte huid van het voorhoofd

Het kan voorkomen dat het lijkt alsof uw bovenoogleden zijn verslapt, maar dit eigenlijk niet door uw oogleden zelf komt. De huid van uw voorhoofd kan zijn verslapt, met als gevolg dat uw wenkbrauwen naar beneden zijn gezakt. Hierdoor kan het lijken alsof er teveel huid boven de ogen zit. Wanneer uw wenkbrauwen dusdanig laag hangen is alleen een bovenooglidcorrectie soms niet voldoende en dient er tevens een wenkbrauw- of voorhoofdslift plaats te vinden.

Wat gebeurd er tijdens de operatie

Tijdens de bovenooglidcorrectie operatie wordt u plaatselijk verdoofd met een injectie. Enkel het gebied rondom uw ogen wordt verdoofd zodat u geen pijn ervaart tijdens het corrigeren van uw oogleden. Het teveel aan huid boven de ogen wordt aan de hand van een chirurgische ingreep, onder plaatselijke verdoving, gecorrigeerd. Een bovenooglidcorrectie is een simpele ingreep met geweldige resultaten.

Minimale littekens

Tijdens een bovenooglidcorrectie wordt de overtollige huid, en in sommige gevallen ook vet- en/of bindweefsel, weggesneden. De incisies (sneetjes) worden precies in de plooien van de huid gezet, hierdoor is er na verloop van tijd bijna niets meer van de ingreep te zien.

Pijnloze behandeling

Voorafgaand aan een bovenooglidcorrectie wordt u plaatselijk verdoofd met een injectie. Dit zorgt ervoor dat de behandeling als vrijwel pijnloos kan worden ervaren. Mocht alleen bovenooglidcorrectie niet het optimale resultaat behalen dan zal u doorverwezen worden naar een plastisch chirurg. Indien er dan naast een bovenooglidcorrectie meerdere chirurgische ingrepen nodig zijn, zoals een wenkbrauw- of voorhoofdslift,  dan wordt u meestal onder algehele narcose gebracht.

Oogleden Analyse

Hangende oogleden kunnen verschillende oorzaken hebben. Wij raden u aan om in eerste instantie een gratis ‘Oogleden Analyse’ bij ons in te plannen om de oorzaak van het huid teveel boven de ogen vast te stellen. Indien een bovenooglidcorrectie voor u geschikt is dan wordt er samen met de arts een op maat gemaakt behandelplan opgesteld. Een bovenooglidcorrectie is slechts een kleine ingreep en brengt grootse resultaten met zich mee die de kwaliteit van leven voor u aanzienlijk zullen verbeteren. 

Literatuurlijst
Cahill, KV., Bradley, E.A., Meyer, D.R., Holck, D.E., Marcet, M.M., Man, L.A., (2011). Functional Indications for Upper Eyelid Ptosis and Blepharoplasty Surgery. A Report by the American Academy of Ophthalmology, 118(12), 2510-2517.

Donna J. Millay, D.J., Wayne, M.D., Larrabee, F. (1989). Ptosis and Blepharoplasty Surgery. Arch Otolarynog Head Neck Surg, 115.

Brown M.S., Putterman A.M. (2000). The effect of upper blepharoplasty on eyelid position when performed concomitantly with Müller muscle-conjunctival resection. Ophthal Plast Reconstr Surg,16, 94-100.

Huijinga, M.A., van der Palen, J., van der Leiade, B. (2014). The effect of upper eyelid blepharoplasty on eyebrow position. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery, 67, (9), 1242-1247.

Hollander, M.H.J., Contini, M., Pott, J.W., Visser, A., Schepers, R.H., Jansma, J. (2019). Functional outcomes of upper eyelid blepharoplasty: A systematic review. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery, 72(2), 294-309.

Recommended Posts
hugo ammerlaan thebodyclinic denboschireneklein thebodyclinic denhaag 1