Fillers – Botox een filler?

bart biermans arts the body clinic 1

Zowel in de media als in de volksmond wordt Botox vaak met een filler of rimpelvuller verward. Dit geheel ten onrechte omdat het werkingsmechanisme van deze twee cosmetische producten, geheel anders is.

Botox of  Botulinetoxine is een eiwit dat gemaakt wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. In hoge concentraties is het een giftige stof, maar in lage concentraties zoals die  worden gebruikt in de cosmetische geneeskunde heeft deze stof een ontspannend effect op spieren, waardoor rimpels in bepaalde gebieden vervagen of verdwijnen. U kunt dus van Botox geen bobbels (vaak vermeld in media) krijgen, omdat er geen opvulling onder de huid aanwezig is. Het proces speelt zicht af op microniveau, oftewel receptorniveau. Het stofje dat een signaaltje geeft aan spieren dat ze moeten aanspannen wordt geblokkeerd, waardoor de spier niet meer aangespannen kan worden, en rimpeling van de huid wordt voorkomen.

Een filler daarentegen is vaak een natuurlijke  stof die dicht bij het lichaam staat en een opvullend effect heeft. Het doet rimpels en plooien vervagen en herstelt de contouren , door het aanvullen van volume dat door de jaren heen verloren is gegaan.  Tegenwoordig worden er meestal tijdelijk fillers gebruikt, omdat deze een stuk veiliger zijn dan permanente fillers (zie eerdere column). Sommige fillers kunnen, indien nodig tegenwoordig zelfs worden opgelost. Van fillers kun je, wanneer ze  verkeerd ingebracht  worden of  wanneer de verkeerde filler gebruikt  wordt wel bobbels krijgen. Wanneer de  arts tijdelijke fillers gebruikt is dit probleem van voorbijgaande aard en indien een hyaluronzuur is gebruikt (Restylane, Juvederm of Teosyal) kan ,zoals eerder vermeld ,het product worden opgelost, waardoor het bobbeltje binnen 3 uur  weer verdwijnt.

De overeenkomsten die beide producten hebben is dat zowel fillers als Botox worden  gebruikt voor het verjongen van het gezicht. Beide producten kunnen ook na  elkaar worden gebruikt. Verder is de werkzaamheid van beide producten tijdelijk en dienen ze dus na een bepaalde tijd opnieuw toegepast te worden.

De verschillen tussen beiden zijn echter groter. Botox wordt vooral in het bovenste gedeelte van het gelaat gebruikt: kraaiepootjes, frons en voorhoofdslijnen,terwijl fillers vaak onder in het gelaat worden gebruikt: neuslippenplooi, lippen, mondhoekplooi. Botox moet vaak om de 3-6 maanden worden herhaald, terwijl de meeste fillers een jaar of langer blijven zitten. Contouren kunnen alleen hersteld worden met fillers en niet met Botox.  Botox kan  ook gebruikt  worden bij overmatig zweten m.n. in de oksels en bij migraine (zie eerdere column).

Bart Biermans, The Body Clinic

Lees hier meer blogs!

Recent Posts