De keerzijde van afvallen

Vroeger was het ook mogelijk om in onze kliniek diëten te volgen. Hoewel overtollig vet op de buik, heupen, billen en benen vaak als niet wenselijk wordt beschouwd, heeft vet in het gezicht wel degelijk een belangrijke functie. Het is een belangrijk element van het steunweefsel (spieren, vet, collageen, elastine) in de huid. Dit steunweefsel en dus ook het vet, zorgen er voor dat de contouren van het gezicht mooi strak blijven. Bij hele dikke mensen, die grote vetophopingen in het gezicht hebben, kan het uiteraard wel wenselijk zijn dat ook hier een deel van het vet verdwijnt.

Hoewel niet alle mensen gevoelig zijn voor vetverlies in het gezicht bij afvallen, is het bij de meeste mensen wel zichtbaar als men meer dan 10kg afvalt. De wangen en jukbenen zijn de plekken waar meestal het meeste vetverlies optreedt. Het vetverlies in het gezicht zorgt ervoor dat er minder steunweefsel is voor de huid. Hierdoor treedt een spanningsverlies op in de huid, waardoor deze gaat zakken. Een diepere neuslippenplooi en slapte in de wangen kan hiervan het gevolg zijn.

Wat zijn de mogelijkheden om dit vetverlies in het gezicht te compenseren? Is het vetverlies en daarmee de huidslapte niet te groot, dan kunt u kiezen voor contourherstel op basis van zogenaamde fillers. Deze tijdelijke fillers, in onze kliniek altijd op basis van hyaluronzuur, kunnen in de wangen en op de jukbenen worden ingebracht, wat een versteviging van contouren tot gevolg heeft. Het is een veilige en niet ingrijpende behandeling. U moet rekening houden met een herstel van 2-3 dagen, hoewel de meeste mensen (80%) de volgende dag alweer toonbaar zijn. De behandeling is veilig omdat hyaluronzuur al lange tijd op de markt is en het zelfs kan worden opgelost als het effect niet gewenst is.

Is het vetverlies en daarmee de huidslapte in de huid groot, dan is contourherstel m.b.v. fillers soms niet voldoende en moet er naar een chirurgische oplossing gezocht worden. Tegenwoordig zijn er vele soorten facelifts (MAC-lift, minilift, deep-plane facelift) en vaak heeft elke plastisch chirurg weer zijn eigen variant. Doordat de technieken zijn verbeterd, is de hersteltijd van facelifts ook korter en worden ze vaak ook onder locale verdoving uitgevoerd. Zorg dat u een goede plastisch chirurg vindt, want dit is wel de moeilijkste plastisch chirurgische ingreep.

Ten slotte kan het wenselijk zijn om de huidstructuur en stevigheid van de huid te verbeteren. Dit geeft minder spectaculaire resultaten op de huidslapte dan contourherstel met fillers of een facelift, maar heeft zeker een toegevoegde waarde. Bij combinatie van contourherstel met fillers of een facelift, mogen ook betere en duurzamere resultaten verwacht worden. Verbetering van huidstructuur kan in onze kliniek met een peeling, fractional laser of het nu-derm Obagi pakket. Alle behandelingen stimuleren het collageen en zorgen daardoor voor een versteviging van de huid.

Het is wel verstandig voordat u een van de bovengenoemde behandelingen ondergaat, dat u op het juiste gewicht bent, zodat er een goede inschatting gemaakt kan worden voor de correctie. Nog beter is het als u al enkele maanden stabiel bent op het gewenste gewicht. Laat u goed voorlichten over de mogelijkheden en neem vooral bij chirurgische ingrepen geen overhaaste beslissingen.

Bart Biermans, the Body Clinic

Download hier volledig artikel.

Recent Posts