CLOSE

Dokter, waarom heeft u geen rimpelvullers met een permanent resultaat?

bart biermans arts the body clinic 1

Vorige maand had ik een dame op mijn spreekuur van middelbare leeftijd. Ze zag er verzorgd uit en had een mooi klassiek hoofd met hoge jukbenen, volle lippen en een mooie open blik. Ze wilde  onder haar ogen en bij de mondhoeken een kleine vulling hebben omdat hier sprake was van lichte rimpelvorming. Uit het intakegesprek kwam echter naar voren dat ze in het verleden op deze plekken al een keer behandeld was met een rimpelvuller. Ze wist niet met welke, maar dacht niet dat het een permanente rimpelvuller was, gezien de rimpels weer waren teruggekomen. Bij nadere inspectie zag en voelde ik een kleine verdikking onder de ogen.

Dit is een veel voorkomende misvatting van cliënten:  Het feit dat rimpels terugkomen, wil nog niet zeggen dat er een tijdelijk middel is gebruikt. Ook de kleine verdikking onder de ogen duidt eerder op een complicatie van een permanente filler dan een tijdelijke. Permanent in de term permanente rimpelvuller betekent dat deze stof permanent in de huid blijft zitten en wil niet zeggen dat er sprake is van een permanent resultaat. Gezien ik de stelregel hanteer dat ik niemand behandel tenzij ik weet welke rimpelvullers er wanneer op welke plekken zijn gebruikt, heb ik deze mevrouw vriendelijk verzocht om aan de kliniek waar zij behandeld is haar gegevens op te vragen. Artsen zijn verplicht om een dossier van iedereen bij te houden (al wordt dit lang niet door iedere arts gedaan) en dit dossier is altijd voor de cliënt toegankelijk.

Bij terugkomst bleek deze dame Bio-alcamid in het behandelde gebied te hebben. Dit is een permanente rimpelvuller waarbij het niet verstandig is om met andere rimpelvullers in dit gebied te gebruiken. Ik heb samen met mevrouw een injectables paspoort gemaakt, zodat eventuele misvattingen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Een injectable paspoort is een documentje waarin cliënt zelf bijhoudt welke behandeling er in verleden hebben plaatsgevonden.

Dit voorbeeld schets een van de vele nadelen die er kleven aan permanente rimpelvullers. Vaak zijn cliënten zich niet  bewust van het feit dat een arts een permanente rimpelvuller heeft gebruikt en zeker niet van alle nadelen die hier aan kleven. Naast het bovenbeschreven nadeel treden er ook vaker en ernstigere complicaties op met permanente rimpelvullers dan met tijdelijke rimpelvullers. Ten slotte is schoonheid een modeverschijnsel en aan verandering onderhevig. De dikke opgespoten lippen en zwaar geaccentueerde jukbenen uit de jaren ‘80-‘90, hebben plaats gemaakt voor subtielere natuurlijkere correcties van de tegenwoordige tijd. Er ontstaat dus een probleem als deze correcties met permanente fillers zijn gedaan, gezien u nu dan met dikke lippen en zwaar geaccentueerde jukbenen blijft rondlopen.

Gelukkig worden rimpelvullers wel steeds duurzamer. Had u vroeger enkele maanden resultaat, tegenwoordig geven rimpelvuller 1-3 jaar resultaat. Ook zien we een trend dat de rimpelvullers goedkoper worden in de inkoop en hierdoor relatief grotere volumes gebruikt kunnen worden voor dezelfde prijs. Radiesse (een veelgebruikte rimpelvuller) heeft spuitjes van 1,5cc (ipv 1,0cc) en er zijn nu ook hyaluronzuren op de markt die per 10,0cc worden verkocht. Hiermee kan een zogenaamde liquid facelift (zie volgende column) voor een schappelijke prijs worden uitgevoerd.

Lijstje veelvoorkomende  permanente fillers in Nederland:

PMS (siliconen olie)

Dermalife (!geen andere rimpelvullers mogelijk in zelfde gebied!)

Bio-Alcamid (!geen andere rimpelvullers mogelijk in zelfde gebied!)

Aquamid

Artecoll

Outline (Beautycall)

Download volledig artikel

Recent Posts