CLOSE

Obagi Blue Peel

bart biermans arts the body clinic 1

Blue for a day

In onze kliniek gebruiken we al meer dan drie jaar met veel plezier de producten van Obagi. Dit huidverjongingssysteem zorgt voor een toename van collageen in de huid, bevordert de doorbloeding en verwijdert hyperpigmentaties. Bij sommige mensen heeft het ook een verbeterend effect op rimpeltjes, (vooral craquelé) , poriën en littekens.  In het verlengde van dit systeem heeft Obagi een nieuwe peeling op de markt gebracht, de Blue Peel.

Een Blue Peel is een TCA peeling met een blauwe kleurstof. Een zgn. TCA
(=Tri Chloor Azijnzuur) peeling wordt al enige decenia door dermatologen en artsen uitgevoerd.  De lichtere TCA peelings worden  ook wel eens door schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten uitgevoerd. Deze peeling zorgt voor een betere  huidstructuur (afname pigment/meer collageen/betere doorbloeding) en kan de diepere lagen van de huid behandelen die niet door het Obagi Nu Derm systeem bereikt kunnen worden. De TCA peeling heeft zich in afgelopen decennia bewezen als een van de meest effectieve peelings die er op de markt is.

Een nadeel van de huidige TCA peeling is echter dat deze risico’s met zich mee kan brengen, zeker wanneer deze wordt uitgevoerd door een minder ervaren behandelaar of in hogere concentraties. TCA is namelijk een kleurloze vloeistof en de behandelaar ziet dus niet hoeveel er op de huid is aangebracht. Verder is het voor de minder ervaren behandelaar moeilijk te zien, hoe diep de peeling al heeft ingewerkt op de huid. Hoewel men de risico’s kan beperken door minder hoge concentraties TCA te gebruiken, is het effect dan ook minder spectaculair.

Obagi Blue Peel

Dr Zein Obagi uit Californie heeft hier iets op bedacht. Hij voegt een blauwe kleurstof toe aan de kleurloze TCA, waardoor deze vloeistof blauw kleurt. Wanneer deze  nu op de huid wordt gesmeerd, kan men precies zien hoeveel er is opgebracht. Dit heeft twee belangrijke voordelen:

– Door blauwe kleurstof kun je de TCA peeling egaler opsmeren. Dit geeft een egaler resultaat. Bij de ouderwetse TCA peelings ontstond er nog wel eens licht kleurverschil tussen de  verschillende gedeeltes van het behandelde gebied.

– Door de blauwe kleurstof kan de behandelaar goed bepalen hoe diep de peeling in de huid is doorgedrongen. Naarmate de TCA peeling dieper in de huid doordringt, verandert deze van kleur. De verschillende kleuren blauw zeggen iets over de diepte van de peeling. Het voordeel hiervan is dat de peeling precies op de diepte uitgevoerd kan worden, die de behandelaar beoogt. Dit geeft een veiligere peeling.

In principe is iedereen, ouder dan 25 jaar als ook personen met een slechte huid, geschikt voor een Blue Peel. Afhankelijk van de leeftijd en huidkwaliteit kan de diepte van peeling worden aangepast. Er zijn 3 soorten diepten. Lichte peeling: hersteltijd 2-3 dagen; Middeldiepe peeling :hersteltijd 4-6 dagen, diepe peeling : hersteltijd 6-9 dagen. Tijdens een intakegesprek wordt gekeken welke peeling het beste past bij het huidtype en  de  beoogde verbetering.

Hoewel een voorbehandeling met het Obagi Nu Derm systeem altijd een veiligere behandeling  en beter behandelingsresultaat garandeert, is dit niet altijd nodig. De lichte en middeldiepe peeling kan in de winter bij de lichte huidtypen ook veilig zonder voorbehandeling met het Nu-derm systeem worden uitgevoerd. Mensen met een goede huid of jonger dan 35 jaar hebben ook geen voorbehandeling met het Nu-derm systeem nodig, tenzij ze zoals boven beschreven,  in  de zomer behandeld willen worden of een donker huidtype hebben.

Persoonlijk ben ik zo  tevreden  met deze nieuwe peeling dat wij onze laser verkocht hebben, omdat met deze peeling betere behandelresultaten worden behaald.  Obagi Blue Peel is in mijn ogen de meest effectieve en veilige peeling die er op dit moment op de markt is.

Bart Biermans, arts The Body Clinic
Column in De Gelderse Klasse september 2012

Recent Posts