CLOSE

Pigmentvlekken

bart biermans arts the body clinic 1

Pigmentvlekken. Hoe kom ik er aan? Hoe kom ik er vanaf?

Een pigmentvlekje (medische term: hyperpigmentatie) , is een te veel aan pigment in de huid. Het is donkerder van kleur dan het omliggende huidweefsel. Witte vlekjes in het gelaat (medische term: hypopigmentaties) heeft een andere oorzaak en is vaak moeilijk te behandelen.

Eigenlijk heeft iedereen wel in mindere of meerdere mate pigmentvlekjes in het gelaat. Er zijn veel oorzaken te noemen voor dit fenomeen en het gaat te ver om in deze column een opsomming te maken van alle mogelijke oorzaken. Ik zal de meest voorkomende oorzaken bespreken.

De meeste mensen hebben wel enkele pigmentvlekjes die ontstaan door zonneschade. Dit zijn kleine of grotere bruine vlekjes. Vaak krijgt u deze als u een keer flink verbrandt, maar ze kunnen in principe ook ontstaan door gewone blootstelling aan zonnestralen.

Een andere vorm van pigmentvlekjes zijn de ouderdomsvlekjes. Deze ontstaan, zoals de naam al aangeeft, op latere leeftijd. Deze vlekjes hebben meerdere oorzaken. Bij sommige mensen is de aanleg voor ouderdomsvlekjes de belangrijkste factor.

Mensen die acne hebben gehad en hieraan littekens hebben overgehouden, hebben ook vaak pigmentvlekjes. Door het telkens opengaan van de huid, tijdens de periode van actieve acne, wordt de huid te veel gestimuleerd en kan er ook een activatie van pigment optreden.

Ook kunnen er bij vrouwen door hormonale veranderingen (zwangerschap, overgang) pigmentvlekken ontstaan. Deze zijn soms tijdelijk van aard en verdwijnen meestal weer na de zwangerschap, maar het is geen uitzondering dat een deel van de pigmentvlekken ook na de zwangerschap blijft bestaan.

Ten slotte zijn er nog een aantal “pigmentziektes” maar mensen met deze aandoeningen komen niet in mijn praktijk en worden zonodig doorverwezen naar de dermatoloog.

Voor de keuze van de behandeling van pigmentvlekken is het eigenlijk niet belangrijk wat de oorzaak is. Wel zegt de oorzaak iets over het te verwachten resultaat. Ouderdomsvlekjes en zonnevlekjes zijn heel goed te behandelen. Hormonale pigmentvlekjes waren vroeger nauwelijks te behandelen. Gelukkig hebben we hier tegenwoordig een nieuw behandelsysteem voor, ik kom hier later nog op terug.

Zoals in de hele geneeskunde is voorkomen beter dan genezen. Kortom met goed insmeren voorkomt u vrijwel alle pigmentvlekjes door de zon. Heeft u toch last van pigmentvlekjes, dan zijn er tegenwoordig hele goede methodes om dit te behandelen.

Sinds enkele jaren is er een systeem op de Nederlandse markt, dat uitstekend werkt tegen pigmentvlekken: Het “Obagi-systeem”. Kijk voor de precieze werking van het systeem op www.bodyclinic.nl/nl/behandelingen/gezichtsbehandelingen/obagi nu derm. Dit systeem is een systeem gebaseerd op crèmes, waarvan u er twee op recept bij de apotheek moet afhalen. Het brengt de pigmentcellen tot rust. In onze praktijk zien we spectaculaire verbeteringen van de pigmentvlekken, ook bij mensen die al onder behandeling zijn van de dermatoloog. U kunt het systeem ook tijdens de zomermaanden gebruiken, waardoor u ook in zomer geen last meer heeft van pigmentvlekjes.

Naast vermindering van pigmentvlekjes zorgt het het Obagi-systeem. ook voor een verbetering van de huidstructuur , verbetering van de huiddoorbloeding en een aanvulling van het collageen. De huid wordt egaler en krijgt een gezondere kleur. U hoeft naast het Obagi-systeem geen andere huidverzorgende crèmes meer te gebruiken. Het systeem bestaat uit twee intensieve kuren van 3 maanden. U moet dan twee keer per dag smeren. Na 4-6 maanden gaat u over op een onderhoudsdosering van 1-3 keer per week smeren, afhankelijk of het winter of zomer is. De kosten op jaarbasis liggen rond de €400,- bij een onderhoudsdosering van 2 keer per week. De start kuren zijn € 450,- per kuur.

Bart Biermans
Cosmetisch arts

Bekijk hier onze blogs!

Recent Posts