CLOSE

De leeftijd van cosmetische ingrepen verhogen van 18 naar 21 jaar?

danielle miggelenbrink nederstigt manager bodyclinc

Ben je op je achttiende levensjaar bekwaam genoeg om te kunnen beslissen over cosmetische ingrepen, zoals botox en fillers? Moet de overheid ons beschermen of staan jongeren sterk genoeg in hun schoenen om hierover de juiste beslissingen te nemen. In onderstaand artikel op Vrouw.nl van mei 2019 wordt er gesproken over de discussie over het verhogen van de leeftijd wanneer je een cosmetische behandeling zou moeten doen. Wat is uw mening?

Volgens onderzoek van de Volkrant blijkt dat cosmetische ingrepen steeds normaler worden onder jongeren. Van de 22.000 vrouwen jonger dan 35 jaar, blijkt dat een derde zich kan voorstellen dat zij ooit een cosmetische ingreep zal ondergaan. Eerder al noemde de Universiteit van Boston de behoefte om eruit te zien als een bewerkte versie van jezelf door middel van een filter ‘Snapchat dysmorphia’. VROUW-collega Hester Zitvast schreef vorig jaar een Opinie over botox en fillers bij jongeren. Lees ‘m hieronder.

“De leeftijdsgrens voor cosmetische ingrepen van 18 naar 21 jaar opkrikken betuttelend gedrag? Welnee! Het is hip in bepaalde kringen – waar de Chanel-tassen al in de brugklas aan de armen bungelen en schoenen van 500 euro de normaalste zaak van de wereld zijn – om als tijdverdrijf (?) een botoxje te zetten of een lip op te vullen. Even naproosten met een glaasje peperdure champagne, uiteraard een verslag op Instagram knallen en door.

PERMANENTJE
We hebben er in Nederland een hekel aan om betutteld te worden. Alles moet gewoon kunnen en bij voorkeur ook op iedere leeftijd. De overheid moet zich er niet mee bemoeien! Nou moet ik zeggen dat een opgeheven vingertje van de Nederlandse politiek mij ook bijna altijd jeuk bezorgt, maar hier en daar een regel ter bescherming is écht geen overbodige luxe.
Probeer er even objectief naar te kijken: botox en fillers… het begint een beetje het nieuwe permanentje te worden. Weten jullie nog, die tijd waarin ook jonge mensen massaal een permanentje lieten zetten? Och, was er toen maar iemand die geroepen had: ‘Dat zou verboden moeten worden op jullie leeftijd!’ Nou heeft dat geen blijvende gevolgen voor ons gehad. We liepen er een paar maanden als een volstrekt idioot uitziende poedel bij, maar dat deden al je vriendinnen ook, dus so what. Maar botox en fillers vind ik echt wel een stap verder.

PREVENTIEF
We zagen Koen en Gigi – de Hillegersberg-handtassen uit het tv-programma Niet lullen, maar poetsen – destijds als uitje naar de botoxkliniek maken. Nee, ze hadden geen rimpels, het was puur preventief. Je weet natuurlijk nooit wat er allemaal komen gaat en alleen al het idee van een groefje in het gezicht is genoeg om er een halve depressie van te krijgen.
En daar zit ’m de crux van dit verhaal. Want waarom wil je botox? Wil je het omdat het in je omgeving de normaalste zaak van de wereld is? Ben je onzeker over je uiterlijk? Of heb je een diepgewortelde angst om oud te worden?

FILLER
Want in al die gevallen denk ik dat een bezoek aan een psycholoog meer goed doet. Je hébt namelijk geen rimpels als je 18 bent. En in de drie jaar tussen je 18e en 21ste ben je mogelijk net iets sterker in je schoenen gaan staan, waardoor je inziet dat je echt (nog) niet aan jezelf hoeft te laten sleutelen.
Grenzen vervagen makkelijk. Na een bezoekje aan de botoxarts, is een filler in je lip de volgende stap. En als je dan toch bezig bent, over een paar jaar ook een mini-facelift; je staat nu toch al met je gegevens in het systeem.

BABYBOTOX
Uiteraard zijn de meeste cosmetisch artsen het niet met me eens. Ze bepleiten dat ze écht niet spuiten bij jongvolwassenen die het niet nodig hebben. Maar ondertussen kan iedereen die basisarts is op deze manier (thuis) bijklussen, mits ze het spulletje maar koel houden in de koelkast.
Je zult de huis- en tandartsen de kost moeten geven die hun vijfde vakantie op deze manier in de avonduren bijverdienen; de meesten van hen kijken echt niet op een rimpelloze 18-jarige meer of minder – die geven ze zonder blikken of blozen een ‘babybotox’.

VERBOD
Verbied het dus maar, tot 21 jaar. Het is ook niet dat je met zo’n verbod voor iemand de lol uit het leven haalt, hè? Je ontneemt niet iemand de mogelijkheid tot autorijden, bijvoorbeeld. Nee, je mag dan drie jaar langer geen gif in je hoofd spuiten, boehoehoe.
Zo’n verhoging van de leeftijdsgrens lijkt me een prima zet en mag wat mij betreft per direct worden ingevoerd. Laten we maar eens wat meer accepteren dat ouder worden een niet te voorkomen (voor)deel van het leven is. En dat kun je je maar beter bijtijds realiseren.”
Bron: Vrouw.nl

Recent Posts
artikel