CLOSE

Botox

Spieren ontspannen, rimpels verdwijnen

hugo ammerlaan arts the body clinic 1

De informatie op deze pagina is medisch getoetst door
Drs. Hugo Ammerlaan

Wat houdt een behandeling met Botox in?

Botox is een uit de natuur verkregen eiwit dat gebruikt wordt om de spieren tijdelijk te laten ontspannen. Het wordt via injecties toegepast. In Nederland wordt gebruik gemaakt van verschillende merken Botulinetoxine zoals: Azzalure, Dysport en Botox®. Bij The Body Clinic maken wij bij een botoxbehandeling gebruik van het merk Azzalure.

Botulinetoxine blokkeert direct het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwen en de spiertjes in de huid. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen.

Wat houdt een behandeling met Botox in?

Botox is een uit de natuur verkregen eiwit dat gebruikt wordt om de spieren tijdelijk te laten ontspannen. Het wordt via injecties toegepast. In Nederland wordt gebruik gemaakt van verschillende merken Botulinetoxine zoals: Azzalure, Dysport en Botox®. Bij The Body Clinic maken wij bij een botoxbehandeling gebruik van het merk Azzalure.

Botulinetoxine blokkeert direct het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwen en de spiertjes in de huid. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen.

 • liquid facelift gallery 3
 • Tandenknarsen gallery 6
 • anti transparente main
 • fronsrimpels
 • migraine main
 • rimpels main 1

Botox behandelingen

Hieronder een overzicht van de Botox behandeling die wij uitvoeren bij The Body Clinic.

 • Afhangende mondhoeken
 • Anti-transpiratie
 • Fronsrimpels
 • Kinlijntjes en puntjes
 • Kraaienpootjes
 • Migraine
 • Rimpels
 • Tandenknarsen
 • Voorhoofdsrimpels
 • Gummy Smile Tandvleeslach
 • Wenkbrauwlift

Toepassingen van Botox

 Botox ontspant de spieren

Botulinetoxine blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Botulinetoxine is een eiwit dat, in uiterst kleine hoeveelheden en sterk verdund,  geïnjecteerd wordt in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor de lijntjes die ontstaan bij mimiek, bijvoorbeeld fronslijnen, kraaienpootjes en voorhoofdslijnen.

 Botox blokkeert de zenuwen

Botulinetoxine blokkeert de werking van de zenuwen die de zweetklieren prikkelen. Hierdoor wordt voorkomen dat deze klieren zweet produceren in bijvoorbeeld oksels. Ook wordt Botulinetoxine (Azzalure) gebruikt tegen tandenknarsen en migraine. Een van de mogelijke oorzaken voor migraine is het onwillekeurig aanspannen van spieren in het gezicht.

Bij een injectie van Botulinetoxine in bijvoorbeeld voorhoofd of frons, verdwijnt hier veel spanning en zult u minder snel last hebben van een drukkend gevoel in bijvoorbeeld schedel of ogen.

De gebieden

In het Botox schema hiernaast, vindt u de gebieden die wij bij The Body Clinic met Botulinetoxine (Azzalure) kunnen behandelen.

botox gebieden 2

Wat je moet weten over een botox behandeling

Botuline toxine blokkeert het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de spiertjes in de huid. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen.

Het duurt ongeveer 1-2 weken totdat u maximaal effect heeft, daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen. Een behandeling moet in eerste instantie elke 3 maanden herhaald worden. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen wij helaas niet behandelen met botox (en / of fillers).

Uiteindelijk zal de tijd tussen de behandeling oplopen tot ongeveer 4-9 maanden.

Mensen die veel fronsen, kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels ‘in de huid’ blijven staan.

Deze behandeling helpt derhalve ook rimpels te voorkomen. Vaak zijn mensen bang hun hele mimiek te verliezen, maar dit is niet van toepassing als men zich beperkt tot de drie indicatiegebieden (voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes). Voor een botoxbehandeling gebruiken wij het merk Azzalure. De prijzen die vermeld worden in de video’s kunnen afwijken van onze huidige prijzen.

Natuurlijk resultaat

Door de vele media-aandacht, denken mensen bij het woord ‘Botox’ vooral aan bewegingsloze, strakgetrokken gezichten. Om geen “pokerface”-uitdrukking te krijgen, is het belangrijk dat u een behandeling met Botulinetoxine door een ervaren arts laat uitvoeren. Daarom houdt The body Clinic rekening met uw wensen en de natuurlijke trekken in uw gezicht. Bij twijfel kiezen de artsen van The Body Clinic er eerder voor één zone te behandelen dan meerdere zones om u te laten wennen aan het effect: “Less is more” is onze stelregel.

Veiligheid botox

Botox is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Omdat dit middel onder de geneesmiddelenwet valt, is er, voordat het op de markt werd toegelaten, jarenlang onderzoek gedaan naar effectiviteit, bijwerkingen en complicaties. Botulinetoxine wordt al meer dan veertig jaar in de medische wereld gebruikt, onder andere bij kinderen en volwassenen met spierspasmen. Tot nu toe zijn er nog geen nadelige lange termijn effecten geregistreerd.

Prijslijst

Behandelingen Botox Prijs
Botox – Één Zone (voorhoofd of frons of kraaienpootjes) € 210
Botox – Twee Zones € 360
Botox – Drie Zones € 470
Botox light – Twee Zones € 210
Botox light – Drie Zones € 295
Botox light – Vier Zones € 360
Wenkbrauwlift (beide wenkbrauwen)  € 210
Kinlijntjes en puntjes € 210*
Afhangende mondhoeken € 210*
Gummy Smile – Zichtbaar tandvlees bij lachen € 210*
Tandenknarsen € 400
Antitranspiratie (oksels) – 2 x flacon Botox € 550
Antitranspiratie (oksels) – 3 x flacon Botox € 650
Antitranspiratie (oksels) – 4 x flacon Botox € 750
Migraine  vanaf € 210
Dikke kuiten vanaf € 500

* in combinatie met een andere zone betaal je € 105 voor de 2e behandeling ipv € 210. Dus je betaalt € 210 per zone, bv voor een kin, neus of gummy smile (zichtbaar tandvlees bij lachen) en doe je twee van deze gebieden, betaal je voor de 2e behandeling € 105, dus € 315 in totaal.

Ervaringen

Gratis Intake

The Body Clinic biedt u – voorafgaand aan de behandeling(en) van uw keuze – vrijblijvend en kosteloos een consult met een van haar artsen aan. Er wordt dan gekeken of er geen medische bezwaren zijn tegen een behandeling met Botox, de probleemgebieden worden in kaart gebracht en u krijgt een persoonlijk, geheel op uw situatie toegesneden advies.

Hoe verloopt een Botox behandeling?

 

 1. Gratis intake

  Tijdens de intake heeft u de mogelijkheid om kennis te maken met uw behandelend arts. Uw verwachtingspatroon, de conditie van uw huid, uw gezondheid en andere aspecten worden beoordeeld om tot een weloverwogen advies te komen. De kosten en alternatieven worden met u besproken.

 2. Foto’s en formulieren

  Voordat de behandeling kan beginnen, worden er altijd foto’s gemaakt. U krijgt van ons twee digitale formulieren:
 Gezondheidsverklaring: Deze bevat een aantal vragen over uw gezondheid om te bepalen of u geschikt bent voor een behandeling.
 Behandelovereenkomst: Dit is een formulier waarin alles wordt vermeld over de betreffende Botox behandeling, inclusief de bijwerkingen en complicaties. De artsen van The Body Clinic informeren u altijd zo goed mogelijk, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

 3. Verdoving

  Het is niet nodig om eerder op uw afspraak te verschijnen voor een verdovende crème.

 4. Start behandeling

  Indien gewenst, kunt u meteen behandeld worden. U kunt ook een vervolgafspraak maken. Als u meteen behandeld wilt worden, geeft u dit dan wel aan bij het maken van de afspraak, zodat wij hier rekening mee kunnen houden bij de planning.

 5. De behandeling zelf

  Een behandeling met Botox kost niet veel tijd. Afhankelijk van het aantal zones die behandeld moeten worden is uw arts 5-10 minuten bezig. Als uw voorhoofd wordt behandeld, is het belangrijk dat de arts bij de eerste behandeling stipjes zet op uw hoofd, zodat hij een gepersonaliseerd schema kan maken.

 6. Nabehandeling

  Botox is een lunch-time treatment. U kunt na de behandeling direct weer naar uw werk. De eerste dag mag u het gebied niet aanraken, niet sporten of yoga beoefenen en geen helm dragen. Ook mag u de eerste 3 uur na de behandeling niet gaan liggen. Het kan 2 dagen tot 2 weken duren voordat de Botox is ingewerkt.

 7. Controle afspraak

  U wordt 2 weken na de behandeling op controle verwacht, zodat de arts samen met u het behandelde gebied kan bekijken en uw eventuele vragen kan beantwoorden. Er worden foto’s gemaakt en vergeleken met de voorfoto’s van de behandeling. Bij onvoldoende resultaat krijgt u van ons  gratis een touch-up behandeling naar alle redelijkheid.

FAQ

Wat is Botox?

Botuline Toxine, oftewel Botox, is een neurotoxisch gif, dat door Clostridium Botulinum (een bacterie) wordt geproduceerd, waar je uiterst voorzichtig mee moet omgaan. Het gif heeft vooral effect op het zenuwstelsel en de werking van de spieren. Het mooie van Botuline Toxine is dat we dit gif door het in hele kleine dosis te gebruiken in ons voordeel kunnen inzetten.

Wat kost Botox?

De vanaf prijs van een Botox behandeling is € 210,-. De kosten van een Botox behandeling hangen af van het type behandeling (moeilijkheidsgraad en expertise) en de hoeveelheid Botox. Bij The Body Clinic werken uitsluitend ervaren BIG geregistreerde artsen die zeer ervaren zijn in het uitvoeren van verschillende typen Botox behandelingen. Meer informatie over de prijzen.

Hoelang werkt Botox?

Een behandeling moet in eerste instantie elke 3 maanden herhaald worden. Uiteindelijk zal de tijd tussen de behandeling oplopen tot ongeveer 4-9 maanden. Dit is per behandeling en persoon verschillend.

Als Botulinetoxine is uitgewerkt, komen er dan niet méér rimpels terug dan ik eerst had?

Integendeel! Omdat de met Botulinetoxine behandelde zone een paar maanden niet actief is geweest, heeft de huid zich mooi kunnen herstellen. Bovendien heeft u de rimpels ook niet dieper gemaakt doordat u die spieren een tijd lang niet heeft gebruikt. Ook kunt u het inmiddels een beetje verleerd zijn die spier te gebruiken. De frons is daar een goed voorbeeld van. Nadat uw frons een periode niet actief is geweest, zult u vanzelf een stuk minder fronsen.

Krijg ik geen uitdrukkingsloos gezicht, zoals bepaalde (film)sterren?

Sommige beroemdheden gebruiken inderdaad te veel Botulinetoxine, bijvoorbeeld in zones rondom de mond of het voorhoofd. Leg je spieren die je gebruikt bij bijvoorbeeld het spreken stil, dan is daar het beruchte ‘pokerface-effect’: een ‘plastic’ gezicht zonder uitdrukking of mimiek. Een dergelijk en uitdrukkingsloos gezicht  kan ook  te wijten zijn aan te veel rimpel vullers.

Botuline toxine is een vergif - dat kan toch nooit goed voor je zijn?

Botulinetoxine is alleen in bijzonder hoge concentraties een giftige stof. Er zijn meer stoffen die we dagelijks gebruiken en die ook in een hoge concentratie giftig zijn, bijvoorbeeld paracetamol en Ibuprofen. In de lage concentraties die voor rimpel- en antitranspiratie behandelingen worden gebruikt en zijn toegestaan, is dit absoluut geen vergif en daardoor veilig toepasbaar!

Na hoeveel tijd kan ik na deze behandeling weer aan het werk?

U kunt direct na een behandeling weer aan de slag. Met recht noemen we een behandeling met Botulinetoxine een ‘lunchtime treatment’. Behoudens een lichte roodheid die na een half uur verdwenen is  en incidenteel een klein blauw plekje dat goed te camoufleren is, valt eigenlijk niet te zien dat u behandeld bent.

Heb ik garantie op een Botulinetoxine behandeling?

Bij The Body Clinic is er altijd een gratis controleafspraak en eventueel een nabehandeling. Wij blijven met u zoeken naar een oplossing of verbetering waarmee u tevreden kunt zijn. Daarvoor doen wij onze uiterste best.
In heel zeldzame gevallen breekt het lichaam de Botox echter af. We zullen dan de concentratie nog iets verhogen. Mocht dit nog niet afdoende zijn, dan is een Botoxbehandeling helaas niet geschikt voor u. U krijgt geen garantie op het resultaat, maar de artsen van The Body Clinic geven u indien gewenst wel een gratis nabehandeling en blijven altijd met u overleggen.

Mag ik deze injectable gebruiken als ik zwanger ben en/of borstvoeding geef?

Nee. We behandelen niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Zijn er medicijnen die niet samen gaan met deze behandeling?

Voordat u behandeld wordt, vult de arts samen met u een gezondheidsverklaring in. Het is aan de arts om te beoordelen of u behandeld kunt worden. Er zijn echter geen interacties bekend met bepaalde medicijnen.

Mag ik altijd met Botulinetoxine behandeld worden?

Er zijn vrijwel geen bezwaren bekend. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding of bent u jonger dan 18 jaar, dan mag u niet behandeld worden. Ook in het geval van bepaalde zeldzame spierziektes is deze behandeling niet wenselijk. Ten slotte zijn bepaalde rimpels minder geschikt om behandeld te worden. Uiteindelijk zal de arts beslissen of u geschikt bent voor deze behandeling.

Ik heb gelezen over een hangende wenkbrauw na deze behandeling.

Dit is inderdaad een mogelijke bijwerking als het voorhoofd met Botulinetoxine wordt behandeld. U kunt dan gedurende enkele weken een zwaar gevoel krijgen boven het oog. Deze bijwerking is echter in de meeste gevallen te voorkomen door in eerste instantie een lage dosering Botulinetoxine op het voorhoofd te geven. Ook zullen de ervaren artsen van The Body Clinic bepaalde mensen uitsluiten voor een behandeling van het voorhoofd, bijvoorbeeld wanneer u zelf al erg lage of hangende wenkbrauwen hebt. Ten slotte wordt door onze artsen vaak gekozen voor een combinatie van een voorhoofd- en frons behandeling, waardoor het risico nog meer verkleint. De spieren van de frons trekken de wenkbrauw namelijk naar beneden. Door deze te ontspannen zal de wenkbrauw juist weer iets omhoog gaan, hetgeen meestal voldoende compenseert voor het zakken van het voorhoofd.

Wat is een wenkbrauwlift?

Door twee prikjes met Botulinetoxine in het uiteinde van de beide wenkbrauwen, ontspannen de twee spiertjes zich die normaal de wenkbrauw omlaag trekken. Dit geeft in de meeste gevallen een heel subtiele (1-2 mm) lift van de wenkbrauw.
De dubbele wenkbrauwlift wordt verkregen door ook een prikje laag in de fronsspier te geven. Ook deze spier zorgt er normaal voor dat de wenkbrauw iets omlaag wordt getrokken. Door het ontspannen van deze spieren  zal de wenkbrauw dus iets omhoog gaan.

Ben ik niet te jong voor deze behandeling?

Beginnende rimpels kunnen perfect worden behandeld met Botulinetoxine. Het voordeel van een beginnende rimpel is dat hij vaak helemaal weg is na een behandeling. Is de rimpel al ouder en een stuk dieper, dan is een combinatie van Botulinetoxine met een rimpelvuller soms een betere oplossing.
Een groot voordeel van Botulinetoxine is dat een behandeling ook een preventief effect heeft. Begint u vroeg, dan worden rimpels niet dieper en heeft u waarschijnlijk nooit rimpel vullers of andere behandelingen nodig voor deze zones. Hoewel we liever wachten met welke behandeling dan ook tot iemand 21 is, mag u vanaf uw 18e behandeld worden. Als onze arts het gevoel krijgt dat uw verwachtingen niet realistisch zijn zullen wij dit met u bespreken.

Wat is een 'zone'?

Een zone is een gebied dat met Botulinetoxine behandeld kan worden. Bekende zones zijn frons, oog (kraaienpootjes) en voorhoofd.
In Amerika wordt gewerkt met eenheden, in Europa meestal met zones.

Zijn er nog 'regels' vóór een behandeling met Botulinetoxine?

Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes nog meer te verkleinen, adviseren wij u om (indien mogelijk en in overleg met uw arts) te stoppen met alle bloed verdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.
Het is ook beter om vanaf enkele dagen voor de behandeling geen voedingssupplementen of visolie meer te gebruiken. Tevens adviseren wij het gebruik van (homeopatische) Arnica druppels. U kunt hier 5 dagen voor de behandeling mee beginnen, met de hoogste dosering aangegeven op de verpakking.

Wat gebeurt er als Botulinetoxine op de verkeerde manier wordt geïnjecteerd?

Indien Botulinetoxine met een onjuiste hoeveelheid of techniek op een verkeerde plek wordt gebruikt, kunnen bijwerkingen ontstaan. Denk  aan bijvoorbeeld  een hangend ooglid, het ‘pokerface’, scheve bewegingen of een hangende mond. Hoewel dit tijdelijke bijwerkingen zijn en er geen kans is op blijvende schade, vinden wij het belangrijk dat u minimaal risico neemt en kiest voor een erkende kliniek.

Doet een behandeling met Botulinetoxine pijn?

Wij gebruiken bij The Body Clinic zeer fijne  naaldjes waardoor de pijn wordt geminimaliseerd. Een verdovende crème bij een Botox-behandeling heeft weinig nut omdat het gevoeligste onderdeel van de behandeling niet het prikje is, maar het daadwerkelijke inspuiten van de vloeistof. Mensen die bang zijn voor naaldjes ervaren de behandeling als minder prettig, ook al valt de pijn zelf over het algemeen erg mee.

Is het resultaat van een Botulinetoxine-behandeling blijvend?

Hoewel het middel zelf na 3-6 maanden is uitgewerkt, heeft het wel een permanent verbeterend effect op de regio die behandeld is. Dit geldt zeker wanneer er gedurende langere tijd (enkele jaren) Botulinetoxine is gebruikt.
Dit komt omdat het gebied dan enkele jaren niet heeft kunnen bewegen. Ook zijn de barstlijntjes in de huid niet dieper geworden en vaak volledig herstelt. U heeft eigenlijk de tijd stil gezet. Ook bent u het inmiddels verleerd om de betreffende spier te gebruiken. Daardoor zult u bijvoorbeeld minder fronsen dan voorheen. Hierdoor ontstaat er een blijvende verbetering van dit gebied. Uit sommige studies blijkt zelfs dat u om hierboven beschreven redenen na een paar jaar gebruik van Botulinetoxine best even een jaartje kunt stoppen.

Wordt deze behandeling bij The Body Clinic altijd uitgevoerd door een arts?

Ja. Alleen een arts is bevoegd om deze behandeling uit te voeren. De artsen van The Body Clinic zijn beide van de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) en hebben een zeer hoge beoordeling op kliniekervaringen. Klik hier als u meer informatie over onze artsen wilt.

Waar kan ik behandeld worden met Botulinetoxine?

The Body Clinic heeft drie eigen locaties, te weten in Amsterdam en Duiven (bij Arnhem). U kunt op een van onze locaties een gratis en vrijblijvende afspraak maken voor informatie of een Botox-behandeling.

Afspraak maken

Voor een behandeling of gratis consult kunt u rechtstreeks bellen met het centrale nummer of het contactformulier invullen op de afspraken pagina.

Maandag – Zaterdag: 08:00 - 19:00

Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Den Haag, Duiven en Groningen