Massaal aan botox en filler

Zorgen rond forse toename cosmetische ingrepen
Deze kop stond vandaag 24 maart 2018 in De Telegraaf.

Niet voor niets heeft de Rijksoverheid de slogan “Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts”. Er kan van alles mis gaan, als je je niet laat behandelen door een goede arts waar je helderheid krijgt over de producten die hij/zij gebruikt.

Cosmetisch ingrijpen leidt regelmatig tot ernstige medische complicaties
’Ik heb er zoveel spijt van’

De zoektocht naar een mooier lijf of fraaier gezicht eindigt (te) vaak in een lijdensweg. Steeds meer Nederlanders – vooral vrouwen – nemen hun toevlucht tot een botox- of fillerbehandeling om na afloop een pijnlijke conclusie te moeten trekken: ’Hoe heb ik hier ooit aan kunnen beginnen…?’

Fillers, rechtstreeks in een bloedvat van haar bovenlip gespoten. ’Mevrouw C., 31 jaar uit Zuid-Holland’ ziet eruit alsof ze tegen een forse vuist is opgelopen. De lip is gezwollen, daardoor scheef getrokken en toont een grote, donkerkleurige bloeduitstorting. „Ik schaam me voor mijn uiterlijk”, zegt de administratief medewerkster geëmotioneerd. Praten wil ze wel, maar géén vermelding van voor- of achternaam, laat staan een foto van haar gezicht. „Absoluut geen herkenning!”, benadrukt ze in het voorzichtige gesprek.

Ze wilde gewoon vollere lippen, mevrouw C. Ter verfraaiing. Maar het eindresultaat is een (tijdelijke) verminking, die haar in de afgelopen weken veel ellende en verdriet bezorgde. „Ik meende dat ik mij bij een goede cosmetische kliniek had ingeschreven voor een fillerbehandeling. Maar het tegendeel bleek waar. De filler werd verkeerd ingespoten, het deed ook erg veel pijn. Het resultaat was een enorme open wond aan mijn lippen, na enige tijd gevolgd door pijn in mijn tandvlees.

Gisteren meldde zij zich voor controle op het driedaagse complicatiespreekuur voor cosmetische chirurgie in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Mevrouw C. is een van de jaarlijks vijfhonderd ’ernstige complicaties’ na ondeskundig uitgevoerde cosmetische behandelingen in binnen- of buitenland. Dat cijfer betreft verkeerd uitgepakte fillerbehandelingen en verminkingen door ondeskundigheid. Fillers, die soms geen échte fillers bleken te zijn…

De Rotterdamse dermatoloog Peter Velthuis onderbouwt: „Laatst zag ik een Nederlandse patiënt die in Libanon zogenaamd een filler ingespoten had gekregen. Die behandeling was daar kennelijk goedkoper dan hier. Hij kreeg vervolgens overal bulten en kwam naar ons met de klachten. Het bleek dat ze hem een middel hadden ingespoten dat óp de huid moet worden aangebracht.”

Lisette van nu 29 jaar wilde meer rondingen. Zeg maar vollere billen. Die kreeg zij na te zijn behandeld door ’een Colombiaanse mevrouw in Scheveningen’, naar wie ze door een kennisje was doorverwezen. „Dat is de grootste fout van mijn leven geweest”, zegt ze nu. „Tijdelijk zou die filler zijn, maar het is nu zes jaar geleden en ik heb nog dagelijks pijn. Het begon met een bult in mijn lies. Wat die mevrouw heeft ingespoten, weet ik niet. Ze zei hyaluronzuur, maar dat is het zeker niet! Het zou iets zijn als siliconen.”

Bulten, lijkend op een kralenketting, zijn over haar lichaam getrokken en veroorzaken nu tot in haar rug, enkels en tenen pijn evenals een ’doof’ gevoel. „Ik schaam me zo vreselijk, ik voel me zo dom. Hoe heb ik hier ooit aan kunnen beginnen?!” Tom Decates, cosmetisch arts en onderzoeker in Rotterdam, licht toe: „Kijk, dít is dus wat er gebeurt: de gêne is groot. Ik heb vrouwen tegenover me op het spreekuur gehad, die huilend uitbrachten: ’Mijn moeder had het me ontraden om iets aan mijn uiterlijk te laten doen. Had ik maar geluisterd. Ik heb er zoveel spijt van…’”

Mist
Samen met drie collega’s probeert dokter Decates een eerste aanzet te geven tot, wat hij noemt, ’het oplossen van de mist’ in deze schimmige sector van uiterlijke verfraaiingen die soms als verminkingen uitpakken. Komende maandag verschijnt van hun hand een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. Daarin wordt een inzicht gegeven in de totale omvang van het aantal cosmetische ingrepen in Nederland.

Waarom? „Omdat wij zo uiteindelijk in kaart kunnen brengen hoe vaak het fout gaat”, stelt Decates. „Bij andere geneeskundige disciplines weten we precies hoeveel operaties er plaatsvinden en hoe vaak er iets mis gaat. Met die cijfers kun je het risico berekenen van een dergelijke ingreep. Het grote probleem in deze sector is dat niemand ter wereld je dat nu kan vertellen. Wíj straks wel.”

In 2016 ging het om 390.000 filler- en botoxbehandelingen in Nederland. In 2017 is de grens van 400.000 ruimschoots gepasseerd, stellen de auteurs van het betreffende artikel – onderzoeker Linde de Wijs, hoofd afdeling dermatologie prof. dr. Tamar Nijsten, dermatoloog dr. Peter Velthuis en cosmetisch arts Tom Decates. Laatstgenoemde hoopt in 2020 op de studie te promoveren.

Uiteindelijk moet deze cosmetische inventarisatie er volgens de artsen-onderzoekers toe leiden dat er in Nederland zicht komt op „de boeven, de beunhazen en de betrouwbare behandelaars.”

Het leed is aanzienlijk, zeggen zij. „Patiënten die in plaats van mooier, nu mismaakt door het leven gaan. Die het huis niet meer uit durven, of alleen met een heel grote sjaal om het hoofd nog over straat gaan. Die patiënten gaan door een hel nadat zij in een achterkamertje van een zonnestudio, of bij de kapper, slechte fillers of zelfs een soort plastic kregen ingespoten.”

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde juicht de wil tot ontrafeling van de sector toe. Voorzitter Catharina Meijer: „De NVCG zet zich, in samenwerking met overheid en andere medische disciplines, in voor kwaliteitsverbetering in de cosmetische sector. Wij hebben daar inmiddels goede stappen kunnen zetten, waaronder de ontwikkeling van een erkende opleiding voor cosmetisch artsen. Op dit moment loopt er ook een procedure bij het College Geneeskundig Specialismen voor titelbescherming van het beroep van cosmetisch arts, waardoor de patiënt er op kan vertrouwen dat een cosmetisch arts daadwerkelijk bekwaam is voor deze verrichtingen.”

Bron: De Telegraaf, 24 maart 2018


Waar moet je op letten bij jouw keuze voor een filler of botox behandeling?

Na wellicht lang nadenken, heb je besloten om een filler behandeling of botox behandeling te laten doen. Maar waar moet je op letten? Je wilt natuurlijk wel dat de behandeling en middelen veilig zijn en je wilt zo optimaal mogelijk kunnen genieten van het resultaat. Het is immers jouw gezicht, dus het is wel belangrijk dat het goed gebeurd! Hieronder enkele tips om jouw beslissing met een goed gevoel te nemen.

Tip 1
Kies voor een betrouwbare arts

Er is nog geen officieel register waar cosmetische artsen zich moeten registreren. Maar je moet wel zeker weten dat een arts jou behandelt en hij/zij moet dus geregistreerd zijn in het BIG register. Het BIG-register wordt uitgevoerd door het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Iedereen kan het register raadplegen op www.bigregister.nl. Ook kunnen artsen lid zijn van de NVCG. Dit is een vereniging voor cosmetische geneeskunde. Ook dit register is openbaar: www.nvcg.nl. Iedereen heeft recht op eerlijke, feitelijke informatie over cosmetische behandelingen. Over de mogelijkheden, de te verwachten resultaten en de risico’s. De artsen van de NVCG hebben als doel zoveel mogelijk mensen in staat te stellen er mooier, jonger en gezonder uit te zien. De artsen van The Body Clinic zijn BIG geregistreerd en Bart Biermans en Monique Dikrama zijn lid van de NVCG. Ook hebben wij al meer dan 12 jaar ervaring in de cosmetische geneeskunde. Schrijf al jouw vragen op en stel deze in een consult aan de arts.

Tip 2
Kies voor een veilige filler / botox

In Nederland is het verboden om permanente fillers te gebruiken, dus ga nooit naar een kliniek die dit aanbiedt. Kies voor veiligheid en laat je nooit behandelen met permanente fillers, omdat dit teveel gevaren en blijvende complicaties kunnen veroorzaken. Kies voor een filler op basis van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigenstof die gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden weer door het lichaam zelf wordt opgelost. Omdat het een lichaamseigenstof is, is de kans op een vreemdlichaamreactie erg klein. Ook kan hyaluronzuur worden opgelost door een stof Hyason (hyaluronidase). De medische hulpmiddelen moeten een CE-markering (Conformité Européenne) hebben en overeenstemmen met de richtlijnen van de Europese wetgeving. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) houdt ook scherp toezicht op de fillers en botox. Op de site van de Rijksoverheid kan je ook zien welke vragen jij kan stellen aan jouw cosmetisch arts. Vraag bij het consult aan de arts welke merken de kliniek gebruikt en of een filler op basis van hyaluronzuur is. De veilige middelen die wij gebruiken zijn: Restylane (leverancier Galderma), Azzalure (botox | leverancier Galderma), Princess (leverancier Croma), Teosyal (leverancier Entercare), Radiesse (leverancier Merz) en Sculptra. Deze middelen zijn al meer dan 25 jaar op de markt, waarvan de veiligheid op lange termijn reeds bewezen is.

Tip 3
Kijk niet alleen naar de prijs of aanbieding

Een goede kliniek hoeft niet te concurreren op de prijs. Je weet immers niet waarom de prijs zo laag is…is dit omdat het middel (filler of botox) wordt vermengt met water, welk merk (wellicht niet geregistreerd) wordt er gebruikt?, welke hoeveelheid wordt er gebruikt?, wordt de behandeling wel door een arts uitgevoerd? etc. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan afvragen waarom een prijs lager is dan het gemiddelde. Het is jouw gezicht en veiligheid en natuurlijke uitstraling is belangrijker dan de prijs! De gemiddelde prijs voor bijvoorbeeld een zone botox is 200 euro en voor bijvoorbeeld een lipfiller (1ml) is 500 euro. The Body Clinic concurreert niet op de prijs, maar concurreert op kwaliteit, veiligheid en een natuurlijk resultaat.

Tip 4
Kijk naar ervaringen van de cliënten die al behandeld zijn geweest

Kijk op www.kliniekervaringen.nl naar de ervaringen van cliënten bij verschillende artsen en klinieken. The Body Clinic heeft een gemiddeld van 9.4 van de 1131 ervaringen van onze cliënten.

Tip 5
Vraag zoveel mogelijk aan de arts tijdens een consult

Uiteraard heb je al onderzoek gedaan via internet en kom je dan bij de kliniek / arts van jouw keuze aan. Maar wat ook belangrijk is, is het (goede) gevoel wat je krijgt bij een kliniek en een arts.
Vraag tijdens het consult zoveel mogelijk, zoals:
* welk merk wordt er gebruikt?
* is de filler op basis van hyaluronzuur?
* wat is het verwachte resultaat?
* heeft u voor en nafoto’s?
* wat is de duur van het resultaat?
* wat zijn de eventuele complicaties?
* wat is de veiligheid van het product/behandeling?
* wat is de prijs?
Wat zijn jouw eigen verwachtingen?

Geen enkele arts mag bij een persoon onder de 18 jaar een cosmetische behandeling (botox en fillers) uitvoeren. Bij The Body Clinic is het consult altijd gratis en geven de artsen van The Body Clinic altijd een eerlijk en weloverwogen advies, met als uitgangspunt een natuurlijk resultaat. Voor het consult geef je antwoord op enkele medische vragen, zodat de arts volledig op de hoogte is van jouw medische achtergrond. Als je na het consult behandelt wilt worden, krijg je een behandelovereenkomst die je zorgvuldig dient door te lezen en voor akkoord tekent.
Het is ook altijd fijn als je een gratis controle afspraak krijgt. Vraag hier dan ook naar na een behandeling.

Heb je nog meer vragen, eventuele angsten, heb je meer informatie nodig of wil je een gratis consult, kan je ons uiteraard ook bellen op 020-4638668 of een mail sturen naar info@bodyclinic.nl. Wij zullen jou een eerlijk antwoord geven!


Acne littekens verminderen met een filler

Het behandelen van littekens met een Hyaluronzuurfiller is relatief onbekend. Toch is het resultaat opzienbarend. Hyaluronzuur zorgt namelijk voor een verbetering van de huidstructuur en corrigeert diepe of oppervlakkige (acné)littekens. Dit komt doordat Hyaluronzuur water vast houdt. En water kan zorgen voor meer volume. Kuiltjes, deukjes, en andere oneffenheden worden tijdens een behandeling met Hyaluronzuur opgevuld en gelijktijdig gehydrateerd, waardoor deze meer soepel en elastisch wordt. Zowel diepe als oppervlakkige littekens kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd met Hyaluronzuur. De risico’s zijn minimaal.

Hieronder de video van de behandeling met fillers tegen acne littekens met onze arts Monique Dikrama.

De prijzen in het filmpje kunnen niet actueel zijn, kijk voor de actuele prijzen op onze prijslijst.


PDO draadlift voor Decolleté van Princess

Informatie
Een draadlift is een nog vrij onbekende behandeling. Onterecht, want hij is zeer effectief! Met een draadlift wordt het decolleté verjongd door middel van hechtdraden, ook wel PDO-draadlift genoemd. Een draadlift biedt de voordelen van een niet-chirurgische behandeling. Zo is er maar een korte periode nodig om van de ingreep te herstellen.

Bij een draadlift worden biologisch afbreekbare hechtdraden gebruikt. Deze zijn binnen de chirurgie al jarenlang bekend als oplosbare hechtingen. Deze hechtdraden worden tijdens de behandeling in de diepere laag van de huid geplaatst. Daar hechten zij zich vast in het onderhuidse weefsel en zorgen voor een spanning in de gewenste richting. Hierdoor wordt de huid enigszins opgerekt, waardoor de huid na een paar dagen collageen zal aanmaken rond de hechtdraad. Collageen zorgt voor de natuurlijke stevigheid en elasticiteit van de huid, waardoor het gewenste liftend effect ontstaat.

Waarom een PDO draadlift?
Door zon en ouderdom komen er meer (verticale) lijnen op uw decolleté. Met een draadliftbehandeling kunt u uw uiterlijk tijdelijk iets verjongen doordat hij zorgt voor een verstrakking en lifting  van de huid. Kortom, een verjonging van uw decolleté zonder een ingrijpende facelift of operatie!

Zie hieronder een video met uitleg van onze arts Drs Monique Dikrama met Maaike van Furrow.nl. Voor het maken van een gratis consult, kan je contact met ons opnemen op 020-4638668 of via info@bodyclinic.nl.

De prijzen in het filmpje kunnen niet actueel zijn, kijk voor de actuele prijzen op onze prijslijst.


Praktijkruimte te huur Amsterdam

Praktijkruimte te huur binnen The Body Clinic Amsterdam

PRAKTIJKRUIMTE ZELFSTANDIG  SCHOONHEIDSSPECIALISTE TE HUUR (alle dagen mogelijk muv woensdag en donderdag)

Wij hebben vanaf 1 december 2017 praktijkruimte beschikbaar (te huur) voor een zelfstandig  schoonheidsspecialiste in cosmetisch kliniek The Body Clinic, Achillesstraat 85 te Amsterdam, EERSTE VERDIEPING. U bent verantwoordelijk voor uw eigen cliëntenbestand / afspraken.

Bedrijfsinformatie cosmetisch kliniek The Body Clinic
The Body Clinic is een cosmetisch kliniek en heeft twee eigen klinieken: een in Amsterdam en een in Duiven (regio Arnhem). Onze artsen zijn als beste getest door de consumentenbond en beoordeeld met een 9,4 op kliniekervaringen.nl. Tevens zijn de artsen lid van de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde).

Wat kunnen wij u bieden

– Behandelkamer in cosmetisch kliniek The Body Clinic, eerste verdieping
– Behandelkamer voorzien van kastjes incl. wasbak
– Behandelkamer voorzien van behandelstoel, werkbank
– (met cosmetisch arts gedeelde) Wachtkamer met assistente (indien arts aanwezig is, die deur open doet voor uw cliënten)
– Gebruik van gezamenlijke keuken
– Wasmachine en droger aanwezig, gratis gebruik
– Samenwerking op het gebied van doorverwijzen cliënten
– Parkeergelegenheid aanwezig, tegen betaling
– Behandelkamer te huur voor minimaal 2 dagen per week, maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag beschikbaar.
– Huurprijs, minimaal 2 dagen per week te huur voor 500 euro excl btw per maand.

Bij interesse kunt u uw aanvraag sturen aan info@bodyclinic.nl . Ook voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Danielle Nederstigt, uitsluitend via de mail: info@bodyclinic.nl of kijk op www.bodyclinic.nl. Kom gerust een kijkje nemen naar de praktijkruimte!