CLOSE

Fronsrimpels

Weer een zachte uitstraling

rose bischoff arts body clinic 600x600 3

De informatie op deze pagina is medisch getoetst door
Drs. Rose Bischoff

Wat houdt de behandeling tegen fronsrimpels in?

Fronsrimpels ontstaan door het samentrekken van de spiertjes tussen de wenkbrauwen. Niet iedereen krijgt fronsrimpels. De belangrijkste factor is erfelijkheid. Wanneer één van de ouders een fronsrimpel heeft, dan is de kans groot dat deze ook in een volgende generatie ‘opduikt’. Computergebruik of autorijden hebben ook invloed op de ontwikkeling van een fronsrimpel.

De fronsrimpel behandelen de artsen vanThe Body Clinic met Botox (Botulinetoxine). Bij een erg diepe rimpel, wordt soms gekozen voor een combinatie van Botox en een filler.

Wat houdt de behandeling tegen fronsrimpels in?

Fronsrimpels ontstaan door het samentrekken van de spiertjes tussen de wenkbrauwen. Niet iedereen krijgt fronsrimpels. De belangrijkste factor is erfelijkheid. Wanneer één van de ouders een fronsrimpel heeft, dan is de kans groot dat deze ook in een volgende generatie ‘opduikt’. Computergebruik of autorijden hebben ook invloed op de ontwikkeling van een fronsrimpel.

De fronsrimpels behandelen de artsen van The Body Clinic met Botulinetoxine (Botox). Bij een erg diepe rimpel, wordt soms gekozen voor een combinatie van Botox en een filler.

 • fronsrimpels
 • frownining gallery 1
 • frownining gallery 5
 • frownining gallery 4
 • frownining gallery 2
 • frownining gallery 3

Waarom een Botox behandeling voor de fronsrimpel?

Soms geeft de omgeving aan dat iemand boos of nors kijkt, maar het kan ook zijn dat u, zelfs in rust, een duidelijk zichtbare fronsrimpel of groef tussen uw wenkbrauwen ziet. Botox-injecties kunnen dan uitkomst bieden om uw fronsrimpel te verwijderen.

Na een fronsrimpelbehandeling ervaren veel mensen een liftend effect op de wenkbrauwen. Doordat de spieren in de frons de wenkbrauw naar beneden trekken, zal de wenkbrauw in sommige gevallen iets liften wanneer deze spieren zich ontspannen. Wilt u nog meer lift bij uw wenkbrauwen, dan is een wenkbrauwlift een van de opties.

De behandeling

Een fronsrimpel behandeling met Botox is een echte ‘lunchtime treatment’. U kunt letterlijk tijdens uw lunchpauze behandeld worden om uw frontrimpel te verminderen. Nadat er foto’s zijn gemaakt en u een gezondheidsverklaring en behandelovereenkomst hebt ingevuld, kan de behandeling direct beginnen. Er worden 5 tot 7 prikjes gezet in de spiertjes van de fronsregio. Na de behandeling kunt u het gebied nog even licht ‘afdrukken’. Koelen is niet noodzakelijk. De prijzen die vermeld worden in de video’s kunnen afwijken van onze huidige prijzen.

Prijs: Vanaf €210,-
Verdoving: Niet nodig
Duur: 5 minuten
Pijn (0-10): 3
Product: Azzalure
Veiligheid: Uiterst veilig
Duurzaamheid: 3-6 maanden

Natuurlijk resultaat

Door de vele media-aandacht, denken mensen bij het woord ‘Botox’ vooral aan bewegingsloze, strakgetrokken gezichten. Om een onnatuurlijke uitdrukking te voorkomen, is het belangrijk dat u een behandeling met Botox van de fronsrimpels bij een erkende kliniek laat uitvoeren. Daarom houden de artsen van The body Clinic rekening met uw wensen en de natuurlijke trekken in uw gezicht. Bij twijfel kiezen de artsen van The Body Clinic er eerder voor één zone te behandelen dan meerdere zones om u te laten wennen aan het effect: “Less is more”, is onze stelregel. De modellen op de onderstaande foto’s gebruiken zowel op hun voor- als nafoto’s de frons spier actief (dus zij fronsen / kijken boos), zodat u goed het verschil kan zien.

Voor en na foto’s

Wat te doen voor en na de behandeling

Voor de behandeling

Voordat er gestart wordt met een fronsrimpel Botox behandeling van de frons, wordt eerst het gebied rondom de frons gedesinfecteerd en worden de prikpunten afgetekend.

Na de behandeling

Het is belangrijk dat u gedurende twee uur na een behandeling met Botox niet gaat liggen. Ook kunt u beter niet direct gaan sporten (ook geen yoga). U mag het behandelde gebied niet masseren. Het is wel verstandig om de spier die behandeld is regelmatig aan te spannen. Is de frons behandeld, dan moet u dus boos kijken.

Hersteltijd

In bijna alle gevallen is er niets te zien aan de behandelde plek. Heel soms kunnen er na deze behandeling roodheid, zwelling of blauwe plekken optreden.

Duur resultaat

In eerste instantie heeft u 3-4 maanden plezier van een Botox behandeling van de frons. Als u vaker komt, loopt deze periode geleidelijk op tot gemiddeld 5-6 maanden. Ieder lichaam is immers anders, dus ook de duur van het resultaat.

Ervaringen

Gratis Intake

The Body Clinic biedt u voorafgaand aan een Botox behandeling van de frons vrijblijvend en kosteloos een intakegesprek met een van haar artsen aan. Er wordt dan gekeken of er geen medische bezwaren zijn tegen een behandeling, de te behandelen gebieden worden in kaart gebracht en u krijgt een persoonlijk advies, passend bij uw voorkeuren en binnen de mogelijkheden.

Natuurlijk resultaat

Door de vele media-aandacht, denken mensen bij het woord ‘Botox’ vooral aan bewegingsloze, strakgetrokken gezichten. Om een onnatuurlijke uitdrukking te voorkomen, is het belangrijk dat u een behandeling met Botox van de fronsrimpels bij een erkende kliniek laat uitvoeren. Daarom houden de artsen van The body Clinic rekening met uw wensen en de natuurlijke trekken in uw gezicht. Bij twijfel kiezen de artsen van The Body Clinic er eerder voor één zone te behandelen dan meerdere zones om u te laten wennen aan het effect: “Less is more”, is onze stelregel.

Veiligheid

Een Botoxbehandeling van de fronsrimpels is een uiterst veilige behandeling. Botox valt onder de geneesmiddelenwet, daardoor is er jarenlang onderzoek gedaan naar effectiviteit, bijwerkingen en complicaties, voordat het op de markt werd toegelaten. Botox wordt al meer dan 40 jaar (in hogere doses) in de medische wereld gebruikt, onder andere bij kinderen en volwassenen met spierspasmen. Er zijn geen nadelige lange termijn effecten geregistreerd van Botox.

Prijzen

Behandeling botox Prijs
Een zone (voorhoofd of frons of kraaienpootjes) € 210
Twee zones € 360
Drie zones € 470
Dubbele wenkbrauwlift € 210
Botox light 2 zones € 210
Botox light 3 zones € 295
Botox light 4 zones € 360

FAQ

Ik heb nog geen fronsrimpel, maar mensen zeggen dat ik vaak boos kijk. Kan ik ook dan behandeld worden?

Jazeker! Het is inderdaad mogelijk een fronsrimpels te behandelen als er nog geen rimpel zit. Botulinetoxine ontspant de spier die verantwoordelijk is voor het aanspannen van de frons,  de boze uitdrukking zal dus verdwijnen en u krijgt een mooie open en ontspannen blik.

Wat is de prijs van een Botox behandeling voor de fronsrimpel?

Een Botox behandeling voor de fronsrimpel kost €210. Indien u naast de frons ook nog een andere zone laat behandelen wordt de prijs per zone lager. De prijs voor 2 zones Botox is €360 en voor 3 zones Botox €470.

Kunnen mijn wenkbrauwen gaan hangen na een antifrons-behandeling met Botulinetoxine?

Bij een juiste toediening van de Botox-injecties is er geen enkele reden om bang te zijn voor het gaan hangen van de wenkbrauwen. De spieren van de frons trekken juist de wenkbrauw iets naar beneden en zullen nu tijdelijk worden uitgeschakeld, waardoor sommige mensen juist een liftend effect ervaren na een behandeling van de fronsrimpels

Ziet het er niet onnatuurlijk uit als ik niet meer kan fronsen?

Uiteraard verandert er iets in het gezicht wanneer de frons is behandeld met Botulinetoxine. Het komt echter zelden voor dat iemand dit als onnatuurlijk ervaart.  De frons is een rimpel die de gezichtsuitdrukking ernstig, nors of vermoeid maakt. Het effect van Botox is dat het gezicht een zachtere en minder vermoeide uitstraling krijgt. Dat wordt door iedereen als positief ervaren.

Als Botulinetoxine is uitgewerkt, komt de fronsrimpel dan niet heviger terug dan hij was?

Integendeel! Doordat u de spiertjes die verantwoordelijk zijn voor uw frons een tijd lang niet heeft gebruikt, kunt u het inmiddels een beetje verleerd zijn die spieren te gebruiken. Nadat uw frons een periode niet actief is geweest, zult u vanzelf een stuk minder fronsen. Bovendien heeft de huid, doordat deze door de Botox een paar maanden niet actief is geweest, zich mooi kunnen herstellen. Hierdoor zijn de fronsrimpels ook minder diep geworden.

Wat is het "Spock" effect?

Het Spock effect refereert naar de opgetrokken wenkbrauw van dokter Spock. Je kunt dit effect in de meeste gevallen voorkomen door het Botox schema aan te passen bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Heeft u ondanks de aanpassing van dit schema nog steeds last van Spock, geen nood: een klein prikje boven de wenkbrauw zal uitkomst bieden. Kom gerust naar onze kliniek voor een gratis touch-up behandeling wanner u last heeft van dit fenomeen.

 

Kan ik hoofdpijn krijgen na behandeling van de fronsrimpels met Botulinetoxine?

Ja dat is mogelijk. Doordat bepaalde spiertjes zich ontspannen na een behandeling met Botox  kunnen andere spiertjes zich aanspannen en kan er spierspanningshoofdpijn ontstaan. U kunt dit in de toekomst voorkomen door op tijd voor uw vervolgbehandeling te komen. De spieren blijven dan ontspannen en de kans op spanningshoofdpijn wordt hierdoor verkleind bij een tweede behandeling.

Als Botulinetoxine is uitgewerkt, komen er dan niet méér rimpels terug dan ik eerst had?

Integendeel! Omdat de met Botulinetoxine behandelde zone een paar maanden niet actief is geweest, heeft de huid zich mooi kunnen herstellen. Bovendien heeft u de rimpels ook niet dieper gemaakt doordat u die spieren een tijd lang niet heeft gebruikt. Ook kunt u het inmiddels een beetje verleerd zijn die spier te gebruiken. De frons is daar een goed voorbeeld van. Nadat uw frons een periode niet actief is geweest, zult u vanzelf een stuk minder fronsen.

Krijg ik geen uitdrukkingsloos gezicht, zoals bepaalde (film)sterren?

Sommige beroemdheden gebruiken inderdaad te veel Botulinetoxine, bijvoorbeeld in zones rondom de mond of het voorhoofd. Leg je spieren die je gebruikt bij bijvoorbeeld het spreken stil, dan is daar het beruchte ‘pokerface-effect’: een ‘plastic’ gezicht zonder uitdrukking of mimiek. Een dergelijk en uitdrukkingsloos gezicht  kan ook  te wijten zijn aan te veel rimpel vullers.

Botuline toxine is een vergif - dat kan toch nooit goed voor je zijn?

Botulinetoxine is alleen in bijzonder hoge concentraties een giftige stof. Er zijn meer stoffen die we dagelijks gebruiken en die ook in een hoge concentratie giftig zijn, bijvoorbeeld paracetamol en Ibuprofen. In de lage concentraties die voor rimpel- en antitranspiratie behandelingen worden gebruikt en zijn toegestaan, is dit absoluut geen vergif en daardoor veilig toepasbaar!

Na hoeveel tijd kan ik na deze behandeling weer aan het werk?

U kunt direct na een behandeling weer aan de slag. Met recht noemen we een behandeling met Botulinetoxine een ‘lunchtime treatment’. Behoudens een lichte roodheid die na een half uur verdwenen is  en incidenteel een klein blauw plekje dat goed te camoufleren is, valt eigenlijk niet te zien dat u behandeld bent.

Heb ik garantie op een Botulinetoxine behandeling?

Bij The Body Clinic is er altijd een gratis controleafspraak en eventueel een nabehandeling. Wij blijven met u zoeken naar een oplossing of verbetering waarmee u tevreden kunt zijn. Daarvoor doen wij onze uiterste best.
In heel zeldzame gevallen breekt het lichaam de Botox echter af. We zullen dan de concentratie nog iets verhogen. Mocht dit nog niet afdoende zijn, dan is een Botoxbehandeling helaas niet geschikt voor u. U krijgt geen garantie op het resultaat, maar de artsen van The Body Clinic geven u indien gewenst wel een gratis nabehandeling en blijven altijd met u overleggen.

Mag ik deze injectable gebruiken als ik zwanger ben en/of borstvoeding geef?

Nee. We behandelen niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Zijn er medicijnen die niet samen gaan met deze behandeling?

Voordat u behandeld wordt, vult de arts samen met u een gezondheidsverklaring in. Het is aan de arts om te beoordelen of u behandeld kunt worden. Er zijn echter geen interacties bekend met bepaalde medicijnen.

Mag ik altijd met Botulinetoxine behandeld worden?

Er zijn vrijwel geen bezwaren bekend. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, dan mag u niet behandeld worden. Ook in het geval van bepaalde zeldzame spierziektes is deze behandeling niet wenselijk. Ten slotte zijn bepaalde rimpels minder geschikt om behandeld te worden. Uiteindelijk zal de arts beslissen of u geschikt bent voor deze behandeling.

Ik heb gelezen over een hangende wenkbrauw na deze behandeling.

Dit is inderdaad een mogelijke bijwerking als het voorhoofd met Botulinetoxine wordt behandeld. U kunt dan gedurende enkele weken een zwaar gevoel krijgen boven het oog. Deze bijwerking is echter in de meeste gevallen te voorkomen door in eerste instantie een lage dosering Botulinetoxine op het voorhoofd te geven. Ook zullen de ervaren artsen van The Body Clinic bepaalde mensen uitsluiten voor een behandeling van het voorhoofd, bijvoorbeeld wanneer u zelf al erg lage of hangende wenkbrauwen hebt. Ten slotte wordt door onze artsen vaak gekozen voor een combinatie van een voorhoofd- en frons behandeling, waardoor het risico nog meer verkleint. De spieren van de frons trekken de wenkbrauw namelijk naar beneden. Door deze te ontspannen zal de wenkbrauw juist weer iets omhoog gaan, hetgeen meestal voldoende compenseert voor het zakken van het voorhoofd.

Wat is een wenkbrauwlift?

Door twee prikjes met Botulinetoxine in het uiteinde van de beide wenkbrauwen, ontspannen de twee spiertjes zich die normaal de wenkbrauw omlaag trekken. Dit geeft in de meeste gevallen een heel subtiele (1-2 mm) lift van de wenkbrauw.
De dubbele wenkbrauwlift wordt verkregen door ook een prikje laag in de fronsspier te geven. Ook deze spier zorgt er normaal voor dat de wenkbrauw iets omlaag wordt getrokken. Door het ontspannen van deze spieren  zal de wenkbrauw dus iets omhoog gaan.

Ben ik niet te jong voor deze behandeling?

Beginnende rimpels kunnen perfect worden behandeld met Botulinetoxine. Het voordeel van een beginnende rimpel is dat hij vaak helemaal weg is na een behandeling. Is de rimpel al ouder en een stuk dieper, dan is een combinatie van Botulinetoxine met een rimpelvuller soms een betere oplossing.
Een groot voordeel van Botulinetoxine is dat een behandeling ook een preventief effect heeft. Begint u vroeg, dan worden rimpels niet dieper en heeft u waarschijnlijk nooit rimpel vullers of andere behandelingen nodig voor deze zones. Hoewel we liever wachten met welke behandeling dan ook tot iemand 21 is, mag u vanaf uw 18e behandeld worden. Als onze arts het gevoel krijgt dat uw verwachtingen niet realistisch zijn zullen wij dit met u bespreken.

Wat is een 'zone'?

Een zone is een gebied dat met Botulinetoxine behandeld kan worden. Bekende zones zijn frons, oog (kraaienpootjes) en voorhoofd.
In Amerika wordt gewerkt met eenheden, in Europa meestal met zones.

Zijn er nog 'regels' vóór een behandeling met Botulinetoxine?

Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes nog meer te verkleinen, adviseren wij u om (indien mogelijk en in overleg met uw arts) te stoppen met alle bloed verdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.
Het is ook beter om vanaf enkele dagen voor de behandeling geen voedingssupplementen of visolie meer te gebruiken. Tevens adviseren wij het gebruik van (homeopatische) Arnica druppels. U kunt hier 5 dagen voor de behandeling mee beginnen, met de hoogste dosering aangegeven op de verpakking.

Wat gebeurt er als Botulinetoxine op de verkeerde manier wordt geïnjecteerd?

Indien Botulinetoxine met een onjuiste hoeveelheid of techniek op een verkeerde plek wordt gebruikt, kunnen bijwerkingen ontstaan. Denk  aan bijvoorbeeld  een hangend ooglid, het ‘pokerface’, scheve bewegingen of een hangende mond. Hoewel dit tijdelijke bijwerkingen zijn en er geen kans is op blijvende schade, vinden wij het belangrijk dat u minimaal risico neemt en kiest voor een erkende kliniek.

Doet een behandeling met Botulinetoxine pijn?

Wij gebruiken bij The Body Clinic zeer fijne  naaldjes waardoor de pijn wordt geminimaliseerd. Een verdovende crème bij een Botox-behandeling heeft weinig nut omdat het gevoeligste onderdeel van de behandeling niet het prikje is, maar het daadwerkelijke inspuiten van de vloeistof. Mensen die bang zijn voor naaldjes ervaren de behandeling als minder prettig, ook al valt de pijn zelf over het algemeen erg mee.

Is het resultaat van een Botulinetoxine-behandeling blijvend?

Hoewel het middel zelf na 3-6 maanden is uitgewerkt, heeft het wel een permanent verbeterend effect op de regio die behandeld is. Dit geldt zeker wanneer er gedurende langere tijd (enkele jaren) Botulinetoxine is gebruikt.
Dit komt omdat het gebied dan enkele jaren niet heeft kunnen bewegen. Ook zijn de barstlijntjes in de huid niet dieper geworden en vaak volledig herstelt. U heeft eigenlijk de tijd stil gezet. Ook bent u het inmiddels verleerd om de betreffende spier te gebruiken. Daardoor zult u bijvoorbeeld minder fronsen dan voorheen. Hierdoor ontstaat er een blijvende verbetering van dit gebied. Uit sommige studies blijkt zelfs dat u om hierboven beschreven redenen na een paar jaar gebruik van Botulinetoxine best even een jaartje kunt stoppen.

Wordt deze behandeling bij The Body Clinic altijd uitgevoerd door een arts?

Ja. Alleen een arts is bevoegd om deze behandeling uit te voeren. De artsen van The Body Clinic zijn als besten getest door de Consumentenbond, zijn beide lid van de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) en hebben een zeer hoge beoordeling op kliniekervaringen. Klik hier als u meer informatie over onze artsen wilt.

Waar kan ik behandeld worden met Botulinetoxine?

The Body Clinic heeft twee eigen locaties, te weten in Amsterdam en Duiven (bij Arnhem). De artsen van The Body Clinic zijn als beste getest door de Consumentenbond. U kunt op een van onze locaties een gratis en vrijblijvende afspraak maken voor informatie of een Botox-behandeling.

Afspraak maken

Voor een behandeling of gratis consult kunt u rechtstreeks bellen met het centrale nummer of het contactformulier invullen op de afspraken pagina.

Maandag – Zaterdag: 08:00 - 19:00

Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Den Haag, Duiven en Groningen

Botox behandelingen

 • Afhangende mondhoeken
 • Anti-transpiratie
 • Fronsrimpels
 • Kinlijntjes en puntjes
 • Kraaienpootjes
 • Migraine
 • Rimpels
 • Tandenknarsen
 • Voorhoofdsrimpels
 • Gummy Smile Tandvleeslach
 • Wenkbrauwlift