In deze blog geef ik u 10 tips tegen overmatig transpireren en ga ik in op transpireren in het algemeen.
10 tips tegen overmatig transpireren
Transpireren, oftewel zweten, doen we allemaal. De één transpireert echter meer dan de ander. Het kan zijn dat je meer zweet dan normaal, dit noemt men overmatig transpireren (hyperhidrosis). In het dagelijks leven kan overmatig transpireren een grote belemmering voor u zijn. Hieronder geef ik 10 tips tegen overmatig transpireren, wellicht vindt u hier de oplossing om dit vervelende probleem tegen te gaan.
-
Voeding – eet minder gekruid
Bepaalde kruiden, peper, uien en knoflook kunnen transpireren verergeren. Let daarom goed op uw voedingspatroon.
-
Hygiëne – dagelijks douchen
Dagelijks douchen is belangrijk om de bacteriën in het zwetende gebied onder controle te houden. Ook raad ik aan om koud na te douchen, op deze manier houdt u uw lichaamstemperatuur laag.
-
Kleding – draag elke dag schone kleding
Zweet blijft in uw kleding zitten. Door dagelijks schone kleding te dragen kunnen bacteriën uit oud zweet geen kans krijgen.
-
Materiaal kleding
Draag kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen. Zo kan de huid beter ‘ademen’, draag tevens niet te strakke kleding.
-
Scheren
Indien u last heeft van overmatig transpireren in de oksels dan is het verstandig om dit gebied regelmatig te scheren. Bacteriën krijgen zo minder de kans zich te nestelen waardoor u minder last krijgt van een onprettige geur.
-
Voorkomen van stress
Stress is een factor die je nog meer laat zweten. Indien je al last hebt van overmatig transpireren is het belangrijk stress zoveel mogelijk te voorkomen.
-
Vermijd cafeïne en alcohol
Cafeïne activeert het lichaam en brengt de lichaamstemperatuur omhoog met als gevolg dat u gaat zweten. Alcohol heeft de eigenschap uw aderen te verwijden en uw zweetklieren het signaal te geven aan de slag te gaan. Verruil koffie of alcohol voor een glas koud water. Door voldoende koud water te drinken blijft je lichaamstemperatuur laag.
-
Deodorant – Apotheek
Zweet stinkt van nature niet, het zijn de bacteriën die er een geurtje aan geven. Deodorant die daadwerkelijk bacteriën verwijderd kunt u bij de apotheek krijgen. Deze mag u vaak maar één keer per week gebruiken.
-
Gewicht
Overgewicht en zweten gaan hand in hand. Probeer daarom altijd op gewicht te blijven.
-
Botox tegen overmatig transpireren
Indien bovenstaande tips voor u geen oplossing zijn en uw dagelijks leven nog steeds wordt beïnvloed door overmatig transpireren dan kan een anti-transpiratie Botox behandeling u eventueel helpen dit probleem op te verhelpen. Botulinetoxine (Botox) blokkeert de zenuw die de zweetklier aanstuurt. Twee weken na de behandeling zult u niet meer zweten. In de periode dat u niet meer zweet, zult u ook geen last hebben van nare luchtjes.
Zweten is normaal
Zweet is een heldere, zoute vloeistof die wordt geproduceerd door klieren in uw huid. De druppels vocht die op de huid komen te liggen koelen af, hierdoor vindt er afkoeling van het lichaam plaats. Door warmte, emoties, spanning en inspanning is het normaal dat iemand gaat zweten. Er zijn ook bepaalde factoren die zweten kunnen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan sterk gekruid eten, hormonale veranderingen of aan alcohol- en drugsgebruik.
De functie van zweten
Zweten is een manier om onze lichaamstemperatuur te kunnen reguleren. Zodra de lichaamstemperatuur te hoog wordt gaat er vanuit de hypothalamus (een onderdeel van onze hersenen) een seintje naar onze zenuwen. De hypothalamus wordt ook wel de ‘thermostaat’ van ons lichaam genoemd. Het centrale zenuwstelsel is zeer nauwkeurig in het in het reguleren van de lichaamstemperatuur. Een te lage of te hoge temperatuur kan namelijk fataal zijn. Zodra de lichaamstemperatuur boven de 37 graden dreigt te komen wordt er vanuit de zenuwen een startsignaal aan de zweetklieren gegeven. De zweetklieren gaan vervolgens hard aan het werk om de lichaamstemperatuur te laten dalen.
Overmatig transpireren
Bij overmatig transpireren is er sprake van een constante overmatige productie van zweet zonder dat dit iets te maken heeft met het reguleren van de lichaamstemperatuur. Overmatig transpireren, ook wel Hyperhidrosis genoemd, valt onder te verdelen in primaire Hyperhidrosis en secundaire Hyperhidrosis.
Primaire Hyperhidrosis
Bij primaire Hyperhidrosis transpireert iemand overmatig door een overactief zenuwstelsel. De hypothalamus in onze hersenen geeft continue een verkeerd signaal aan ons zenuwstelsel waardoor de zweetklieren verkeerd worden aangestuurd. Primaire Hyperhidrosis beperkt zich tot gebieden als oksels, handpalmen, voetzolen en gelaat, vaak met erfelijke aanleg.
Secundaire Hyperhidrosis
Bij secundaire Hyperhidrosis is er sprake van overmatig transpireren door een fysieke of psychische oorzaak. Het overmatig zweten kan plaatsvinden over het hele lichaam, is vaak plotseling opgekomen en is het gevolg van een andere aandoening. Denk bijvoorbeeld aan medicijngebruik, een hormonale verandering, een ziekte of overgewicht.