Zepbound®

Tirzepatide

De informatie op deze pagina is medisch getoetst door
Drs. Nicolette Lammers

Let op: Zepbound is niet beschikbaar op de Nederlandse markt. Deze pagina is enkel informatief.

Wat is Zepbound?

Zepbound is een receptplichtig geneesmiddel met de werkzame stof Tirzepatide, dat wordt ingezet bij de behandeling van gewichtsbeheersing. Door de natuurlijke aanmaak van insuline in het lichaam te stimuleren wordt de bloedsuikerspiegel verlaagd. Hiernaast stimuleert het de vetverbranding en heeft het invloed op de eetlust. Het medicijn is in de Verenigde Staten goedgekeurd door de FDA, maar zal niet toetreden op de Nederlandse markt. In Nederland wordt Mounjaro voorgeschreven. Dit medicijn werkt net als Zepbound op basis van tirzepatide.

Tirzepatide

Tirzepatide, het actieve ingrediënt in Zepbound, is een incretinemimeticum dat de werking nabootst van 2 verschillende incretinehormonen. Deze hormonen hebben verschillende effecten. Ze verlagen de nuchtere glucosewaarden en ze stimuleren de afgifte van insuline na de maaltijden. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Verder vertraagt het de maaglediging, werkt het in de hersenen op de eetlust en stimuleert het de vetverbranding, wat bijdraagt aan gewichtsverlies.

Zepbound kopen

Zepbound is een receptplichtig medicijn dat alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, uitsluitend op voorschrift van een arts. Dit betekent dat het in Nederland niet te koop is en niet zonder medisch toezicht mag worden gebruikt. Producent Eli Lilly heeft aangegeven niet uit te breiden naar de Europese markt. Hierdoor is het niet mogelijk om het medicijn legaal te verkrijgen in Nederland of andere Europese landen.

Voor wie is Zepbound geschikt?

Zepbound is in de Verenigde Staten en het Verengid Koninkrijk geschikt voor:

  • volwassenen met een BMI ≥ 30, of;
  • volwassenen met een BMI ≥ 27, met in ieder geval één gewichtsgerelateerde aandoening.

Zepbound recept

In de Verenigde Staten is het een receptplichtig medicijn. Het mag enkel voorgeschreven worden door een geregistreerde arts. Zepbound is niet verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Dit betekent dat het geen goedkeuring heeft van de EMA (Europese Geneesmiddelenautoriteit) en het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen).  Producent Eli Lilly heeft daarnaast aangegeven dat de intentie niet is om uit te breiden buiten de Verenigde Staten.

De werking van Zepbound

Zepbound werkt op twee manieren. Het stimuleert de insulineproductie wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is en vermindert tegelijkertijd de eetlust. Dit zorgt niet alleen voor een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel, maar ondersteunt ook gewichtsverlies en vetverbranding.

De stoffen die in Zepbound zitten

  • De werkzame stof in Zepbound is Tirzepatide.
  • De andere stoffen in dit medicijn zijn natriumchloride, dibasisch natriumfosfaatheptahydraat en water voor injectie.

Het verschil tussen Zepbound en Mounjaro

Zepbound en Mounjaro bevatten beide de stof Tirzepatide en zijn beide geproduceerd door producent Eli Lilly. Zepbound is echter geregistreerd als behandeling voor mensen met obesitas en overgewicht met gewichtsgerelateerde aandoeningen. Mounjaro daarentegen is naast de behandeling voor obesitas ook geregistreerd voor de behandeling van diabetes type II.

Dosering
Mounjaro is momenteel beschikbaar op de Nederlandse markt en Zepbound is enkel beschikbaar op de markt in de VS.

Bijwerkingen Zepbound

Net als bij andere medicatie voor gewichtsbeheersing, kunnen ook bij Zepbound bijwerkingen optreden:

  • Misselijkheid;
  • Braken;
  • Diarree;
  • Constipatie;
  • Vermoeidheid.

Deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans na een paar dagen of weken.

Heeft u vragen over bijwerkingen of krijgt u (teveel) last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts, apotheker of coach. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, website www.lareb.nl. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel. Een volledige lijst met bijwerkingen vindt u in de bijsluiter.

Waar injecteert u Zepbound?

Zepbound wordt toegediend als subcutane injectie, dat wil zeggen: onderhuidse injectie. Injecteer het middel niet in een ader of spier.

  • In het bovenbeen;
  • In de buik;
  • In de bovenarm.

Afspraak maken

Voor een behandeling of vrijblijvend consult kunt u rechtstreeks bellen met het centrale nummer of het contactformulier invullen op de afspraken pagina.

Maandag – Zaterdag: 08:00 - 19:00

Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Den Haag, Duiven, Heerenveen, Groningen en Maastricht