CLOSE

Bijwerkingen van fillers 

mirthe van der putten arts the body clinic 1

Bijwerking kunnen optreden

Een Fillers behandeling brengt over het algemeen zeer weinig risico’s met zich mee, maar het kan gebeuren dat er een bijwerking optreedt. In het onderstaande artikel gaan we in op mogelijke bijwerkingen van een Filler behandelingen en wil ik u wat meer achtergrondinformatie geven over Filler behandelingen in het algemeen.

Bijwerkingen van een filler behandeling

Veel voorkomende bijwerkingen van een filler behandeling zijn:

 • blauwe plekken,
 • vochtophoping (een oedeem),
 • roodheid van de huid (een erytheem),
 • pijn,
 • jeuk of stijfheid van de behandelde zone.

Deze bijwerkingen kunnen direct optreden, maar zijn vaak van korte duur en goed te behandelen.

Vaccins (bijvoorbeeld het Coronavaccin van Moderna) kunnen ook roodheid en verdikking veroorzaken op de plekken waar een filler is aangebracht, dit komt omdat een vaccin het immuunsysteem activeert.

Blauwe plekken

Het kan zijn dat u na een behandeling met fillers of Botox een kleine zwelling of een blauwe plek krijgt. Behandel uw huid vóór de behandeling met Arnica druppels om blauwe plekken te voorkomen

Vochtophoping (oedeem)

Een filler trekt vocht aan en hierdoor kan er een oedeem (ophoping van vocht) ontstaan. Als dat gebeurd raden we u aan om de plek van het oedeem voorzichtig te koelen en zachtjes te masseren met de vingertoppen of een roller, dit kan goed helpen om het vocht te laten verdwijnen. Bij blijvende zwelling kan uw arts het teveel aan filler oplossen met hyaluronidase.

Rode kleurverandering van de huid (erytheem)

Erytheem betekent roodheid in het Grieks. Na een filler behandeling is tijdelijke erytheem (roodheid van de huid) een veel voorkomend bijverschijnsel. De roodheid van de huid trekt normaal gesproken vanzelf weer weg. Wanneer de roodheid langer dan 24 uur aanhoudt kan er sprake zijn van een bloedsomloop probleem. Het kan dan zijn dat een filler op een ader drukt en de bloedtoevoer blokkeert. Het is belangrijk dat u bij deze indicatie snel uw arts raadpleegt.

Een vaccin in combinatie met fillers kan roodheid en verdikking veroorzaken

Roodheid en verdikking van de huid kan optreden als u kort vóór of ná een filler behandeling bent gevaccineerd. Het immuunsysteem wordt door de vaccinatie geactiveerd hierdoor ontstaat er een kleine kans dat het immuunsysteem ook lichaamseigen stoffen aanvalt. Hoewel hyaluronzuur een lichaamseigen stof is kan het in uitzonderlijke gevallen toch door uw immuunsysteem worden aangevallen. Deze effecten zijn ook waargenomen bij het Coronavaccin van farmaceut Moderna en BioNTech/Pfizer. Verderop meer over fillers en het Coronavaccin.

(bron: Eckart (2015) “Managing Complications of Fillers: Rare and Not-So-Rare” [1]. Eckart stelt dat dit deze bijwerkingen een normale reactie is van het lichaam op de injectie met een vreemde stof. De kortdurende bijwerkingen kunnen vrijwel direct worden behandeld door te koelen en blauwe plekken kunnen worden verminderd door het gebruik van Arnica druppels.

Fillers en het Coronavaccin van Moderna en BioNTech/Pfizer

In de afgelopen periode waarin de vaccinatie in Amerika op gang is gekomen heeft de Food and Drug Administration (FDA) een aantal meldingen gekregen van artsen, die patiënten zagen die zwelling en Erytheem (roodheid) ontwikkelden op hun lippen en op de jukbeenderen waar eerder fillers waren ingespoten. Deze reactie trad op na vaccinatie met het Moderna Coronavaccin. Van de ruim 15.000 gevaccineerden werd bij drie patiënten deze bijwerking waargenomen. Belangrijk om te vermelden is dat alle drie de patiënten helemaal en probleemloos zijn genezen.

Naast het Coronavaccin van Moderna zijn er ook bijwerkingen gemeld bij het vaccin van BioNTech/Pfizer. De veiligheidscommissie (Prac) van Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meldt dat er een ‘op zijn minst redelijke mogelijkheid is van een oorzakelijk verband’ tussen het vaccin van BioNTech/Pfizer en gevallen van zwelling van het gezicht op plekken waar recent een fillers behandeling is uitgevoerd.

Een dergelijke reactie op een vaccinatie is niks nieuws. Het immuunsysteem is simpelweg (tijdelijk) actiever geworden en keert zich tegen de filler, dit kan ook bij andere infecties. Dat wil niet zeggen dat u deze bijwerkingen niet serieus moet nemen. Het advies van The Body Clinic is om geen filler behandelingen te ondergaan in de twee weken vóór en ná de vaccinatie met het Coronavaccin van Moderna en BioNTech/Pfizer. Hierdoor vermindert u de kans op het krijgen van bijwerkingen aanzienlijk.

Overige bijwerkingen van fillers

Na de behandeling met een hyaluronzuur filler kunnen er ook pas na twee weken bijwerkingen optreden. Eckart (2015) stelt in haar onderzoek “Managing Complications of Fillers: Rare and Not-So-Rare” [1] dat een groot deel van deze bijwerkingen kunnen worden voorkomen.

 • Allergische reactie

  Een allergische reactie komt zelden voor en kan zowel direct als na ongeveer twee weken plaatsvinden. Een vooronderzoek kan een eventuele allergische reactie voorkomen.

 • Infectie of ontsteking

  Een infectie kan worden voorkomen door het te behandelen gebied goed te desinfecteren en te ontvetten. Ook mag er geen make-up op het te injecteren gebied zitten. Een infectie moet vrijwel direct worden behandeld met antibiotica.

 • Tyndall effect

  Het Tyndall effect houdt in dat de filler door uw huid heen schemert met een blauwachtige kleur. Volgens het onderzoek van Luebberding & Alexiades-Armenakas (2013) [2] kan het Tyndall effect optreden wanneer de filler te oppervlakkig wordt geplaatst of bij cliënten met een dunne huid en een minimale collageen ondersteuning.

 • Granuloom

  Een granuloom, is een zeer zeldzaam type bobbeltje en is vrijwel onvoorspelbaar. Dit bobbeltje is vaak weg te masseren of kan worden opgelost.

 

hyaluronzuur voorraad aanvullen

Fillers zijn populair

Fillers behoren tot de meest populaire cosmetische behandelingen van Nederland en dat zien we ook terug bij ons in de kliniek. We doen ongeveer evenveel Filler als Botox behandelingen. Niet verwonderlijk natuurlijk, want een Filler behandeling geeft een prachtig resultaat.

De meeste fillers zijn op basis van hyaluronzuur, een doorzichtige lichaamseigen gel. Deze gel wordt onder de huid geïnjecteerd voor met name cosmetische en soms ook medische doeleinden. Dit kan bijvoorbeeld zijn om de natuurlijke contouren van uw gezicht te behouden, zichtbare effecten van ouderdom tegen te gaan of om op plekken meer volume aan te brengen.

Fillers in cijfers

Hieronder een aantal interessante cijfers die de populariteit van Fillers aantonen (“Numbers on injectable treatments in the Netherlands in 2016” [3]):

 • in 2016 zijn er ruim 140.000 behandelingen met fillers verricht in Nederland.
 • 1 op de 49 vrouwen in Nederland is behandeld met een filler.

Het taboe lijkt dus van de Filler behandeling af te zijn, wel krijgen we in de kliniek regelmatig vragen over de veiligheid van Fillers.

Waarop u moet letten bij een filler behandeling

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Let daarom op de volgende punten als u zich laat behandelen:

 • Ervaren en gecertificeerde arts

  Het is belangrijk dat u zich laat behandelen door een ervaren en gecertificeerde arts. Let erop dat uw arts BIG geregistreerd is, bij voorkeur NVCG gecertificeerd (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) en aangesloten bij de artsenfederatie KNMG.

 • A-merk filler

  Naast een bekwame arts moet u er op toezien dat het beste product wordt gebruikt. Zorg dat de kliniek die u kiest gebruik maakt van A-merk fillers, daar zijn namelijk tientallen miljoenen behandelingen mee uitgevoerd, waarvan de veiligheid inmiddels is gebleken. De meeste klinieken bieden cliënten een gratis consult aan waar u al uw vragen kunt stellen, maak daar gebruik van.

 • Luister naar de aanbevelingen

  Uiteraard is het ook zeer aan te raden om de aanbevelingen van de arts vóór en ná uw behandeling op te volgen.

Wat moet u doen vóór een Filler behandeling

 • Arnica druppels

  Om blauwe plekken te voorkomen, kunt u gedurende 5 dagen voor tot 2 dagen na de behandeling beginnen met Arnica druppels (10 druppels, 3 x per dag).

 • Stop met supplementen

  Stop 5 dagen voor uw behandeling met alle voedingssupplementen, vitamines en visolie.

 • Geen alcohol

  Drink geen alcohol 48 uur voor de behandeling.

 • Geen bloedverdunners

  Gebruik geen bloedverdunnende medicijnen als Aspirine, Naproxen, Ibuprofen (gebruik indien nodig Paracetamol).

 • Geen Vaccinatie

  In de 2 weken voor de COVID vaccinatie van Moderna raden we u aan om geen Filler behandeling te ondergaan.

Wat moet u doen ná een Filler behandeling

 • Koelen

  Direct na de behandeling met fillers het behandelde gebied 10-30 minuten koelen.

 • Niet sporten

  Dezelfde dag niet sporten.

 • Geen contact met geïnjecteerde huid

  Vermijd contact met de geïnjecteerde huid.

 • Blijf uit de zon

  Voorkom de eerste week zonnestraling op het behandelde gebied. Gebruik dagelijks een sunblock / minstens SPF 30.

 • Geen sauna of zonnebank

  Maak de eerste week geen gebruik van een sauna of zonnebank.

 • 2 Weken geen andere behandelingen

  U mag in het behandelde gebied de eerste 2 weken geen behandeling bij een schoonheidsspecialist ondergaan zoals peeling, laser, microdermabrasie, scrubben of andere gezichtsverzorgende behandelingen.

 • Geen Vaccinatie

  In de 2 weken na de COVID vaccinatie van Moderna raden we u aan om geen Filler behandeling te ondergaan.

Permanente fillers

We onderscheiden grofweg twee soorten type fillers: permanente en tijdelijke fillers. Permanente Fillers zijn vaak onherstelbaar. Permanente Fillers zijn gemaakt van niet afbreekbare materialen en worden na de injectie niet geabsorbeerd door het lichaam. Hierdoor blijft de filler altijd in het lichaam aanwezig en is dus permanent. Het gebruik van permanente fillers voor schoonheidsredenen is in Nederland sinds 2015 verboden door het RIVM. Een uitzondering hierop is het gebruik van permanente fillers om schade te herstellen die bijvoorbeeld door een ongeluk is ontstaan. Dit heet reconstructieve toepassing.

Tijdelijke Fillers

Tijdelijke fillers worden veelal gemaakt van een stof die van nature al in het lichaam voorkomt. Deze fillers worden wél door het lichaam geabsorbeerd en blijven daarom maar tijdelijk in het lichaam aanwezig. Hoe lang deze fillers daadwerkelijk in het lichaam blijven is afhankelijk van:

 • het type filler,
 • het behandelingsgebied,
 • de injectietechniek
 • en de geïnjecteerde hoeveelheid.

Het effect varieert van ongeveer drie maanden tot twee jaar, waarin de filler wordt geabsorbeerd door het lichaam. (bron “Critical Appraisal of the Safety of Dermal Fillers: A Primer for Clinicians” (2013) [2].

Een tijdelijke filler kan tussentijds worden opgelost

Een tijdelijke filler verdwijnt na verloop van tijd uit uw lichaam, maar mocht u niet tevreden zijn met het resultaat dan kan een tijdelijke filler, in tegenstelling tot een permanente filler, worden opgelost met hyaluronidase. Middels een injectie wordt hyaluronidase in de filler geïnjecteerd en lost vervolgens de hyaluronzuur filler op.

Hyaluronzuur filler

De meest voorkomende tijdelijke filler is een filler op basis van hyaluronzuur. Van nature komt hyaluronzuur in ons lichaam voor, naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in ons lichaam af.

hyaluronzuur injectie werking

Hyaluronzuur wordt gekenmerkt door zijn hoge wateropslagcapaciteit en fungeert als een steiger voor collageen en elastine. Een hyaluronzuur filler bestaat uit hyaluronzuurketens die optimaal met elkaar kunnen worden verbonden door een zogeheten ‘cross-link’ techniek. Dit resulteert in een gel-achtige substantie. Door de  ‘cross-link’ techniek te gebruiken wordt de filler veel langzamer afgebroken dan anders het geval zou zijn. Afhankelijk van de manier van cross-linken kunnen de eigenschappen van de gel variëren in hardheid, hoeveelheid lift en de overlevingsduur (bron: Luebberding & Alexiades-Armenakas, 2013) [2].

Literatuurlijst en bronnen

 1. Eckart, H., (2015). Managing Complications of Fillers: Rare and Not-So-Rare, 8 (4), 198-210. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728901/
 2. Luebberding, S. & Alexiades-Armenakas, M., (2013). Critical Appraisal of the Safety of Dermal Fillers: A Primer for Clinicians, 2, 150-157. https://link.springer.com/article/10.1007/s13671-013-0042-1
 3. Decates, T., de Wijs, L., Nijsten, T., Velthuis, P., (2016). Numbers on injectable treatments in the Netherlands in 2016, 32 (8), 328-330. https://doi.org/10.1111/jdv.14877
 4. “Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting; FDA Briefing Document for Moderna COVID-19 Vaccine.” U.S. Food and Drug Administration, 17 Dec. 2020, https://www.fda.gov/media/144434/download
 5. “Facial Fillers and COVID-19 Vaccine.”
  https://www.surgery.org/professionals/covid-19/facial-fillers-and-covid-19-vaccine

The Body Clinic

The Body Clinic is al 15 jaar een toonaangevende kliniek in injectables in Nederland. We zijn gespecialiseerd in Botox en Filler behandelingen, huidverbetering en huidverjonging en als beste getest door de Consumentenbond en met een 9,0 en 2.100 reviews de best gewaardeerde kliniek op Kliniekervaringen.nl. Onze artsen werken al 15 jaar bij The Body Clinic als cosmetisch arts. De artsen van The Body Clinic zijn BIG geregistreerd, lid van NVCG en cosmetisch arts KNMG.

 

Afspraak maken

Voor een behandeling of gratis consult kunt u rechtstreeks bellen met het centrale nummer of het contactformulier invullen op de afspraken pagina.

Maandag – Zaterdag: 08:00 - 19:00

Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Den Haag, Duiven en Groningen

Recommended Posts
zwanger botox body cliniccoronavaccin fillers