CLOSE

Botox tijdens zwangerschap

bart biermans arts the body clinic 1

Botox behandeling tijdens zwangerschap

In onze kliniek krijgen we regelmatig de vraag of een Botox behandeling tijdens zwangerschap mogelijk is. Het korte antwoord daarop is: nee. In het onderstaande stuk lees je meer over Botox tijdens zwangerschap, Botox en borstvoeding en wat er wel mogelijk is om voor je huid te doen in plaats van een Botox behandeling.

Botox is een veilig geneesmiddel

Botulinetoxine (Botox) valt onder de geneesmiddelenwet wat betekent dat voordat het op de markt werd toegelaten, jarenlang onderzoek is gedaan naar effectiviteit, bijwerkingen en complicaties. Tot heden zijn er geen nadelige lange termijn effecten geregistreerd. Botox is dus een buitengewoon veilig geneesmiddel.

botox tijdens zwangerschap

Botox tijdens zwangerschap

Over Botox tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend. Onderzoek sluit niet uit dat Botox de placenta kan passeren, maar er is ook geen bewijs dat dit wel kan gebeuren.

Het besluit van de vakgroep van medisch cosmetisch artsen is daarom dat Botox tijdens zwangerschap wordt afgeraden. De cosmetische klinieken in Nederland volgen dit besluit. Tijdens de zwangerschap is een botox behandeling dus niet mogelijk. Er zijn wel situaties waarin een uitzondering wordt gemaakt, dat lees je verderop.

Ik wist niet dat ik zwanger was, wat nu?

Het komt voor dat een cliënt al zwanger was tijdens een Botox behandeling, maar dit nog niet wist. Een zwangerschap is nou eenmaal niet zo makkelijk te plannen als een Botox behandeling. Als dat voor u het geval is, hoeft u niet direct in paniek te raken.

Ondanks dat er niet genoeg onderzoeken zijn gedaan om de veiligheid van Botox tijdens de zwangerschap te garanderen, zijn er wel een aantal onderzoeken die u wellicht gerust kunnen stellen.

Li Yim en Weir 2010 [1] stellen in hun onderzoek “Botulinum Toxin and Pregnancy—A Cautionary Tale” dat het gebruik van Botulinetoxine relatief veilig is tijdens de zwangerschap. Morgan’s onderzoek (2005) “Botulinum toxin A during pregnancy: a survey of treating physicians” [2] ondersteunt dit.

Ook stellen William en zijn team in hun onderzoek (2004) “Botulinum toxin type A therapy during pregnancy” [3] dat een Botox behandeling tijdens de zwangerschap geen invloed heeft op de gezondheid van het kind.

Er zijn dus een aantal onderzoeken die aangeven dat Botox veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap, echter zijn er nog niet genoeg bewijzen. We raden u dan ook aan om uw (cosmetisch) arts te raadplegen als u erachter bent gekomen dat u zwanger was tijdens de behandeling.

Borstvoeding en Botox

Indien u na uw zwangerschap borstvoeding geeft, moet u alsnog wachten met een Botox behandeling. Over de gevaren van het gebruik van Botox tijdens het geven van borstvoeding is helaas nog niet genoeg bekend, daarom raden wij een Botox behandeling tijdens de borstvoeding af.

Uit onderzoek is wel gebleken dat Botox, wanneer dit lokaal wordt geïnjecteerd in de spier en huid, niet in de borstvoeding terecht komt. Er zijn in dit onderzoek geen sporen van Botox in de borstvoeding noch in het systeem van het kind gevonden. Echter zijn er niet genoeg onderzoeken uitgevoerd om dit met 100% zekerheid te kunnen stellen.

verzorging huid zwangerschap 1

Wat kan je wel doen tijdens je zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap neemt de bloedtoevoer in de huid toe (Huidfonds, Huidveranderingen tijdens de zwangerschap, 2018), dit kan ervoor zorgen dat je kleine gesprongen vaatjes in je gezicht kan krijgen. Kies daarom voor een milde oppervlakkige behandeling. Denk daarbij aan:

  • Gezichtsbehandeling,
  • Gezichtsmasker,
  • en bijvoorbeeld een bindweefselmassage.

Wat mag niet tijdens zwangerschap

  • Botox mag niet tijdens de zwangerschap
  • Ook een filler behandeling mag niet tijdens de zwangerschap, de reden is ook hier dat er te weinig bekend is over de effecten.
  • Chemische peelings en crèmes met vitamine A worden ook afgeraden tijdens de zwangerschap. Laat je in de keuze naar een alternatief dus ook goed voorlichten.

Uitzonderingen

Bij medische redenen is een Botox behandeling tijdens de zwangerschap wel mogelijk. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld chronische migraine en tandenknarsen. Het is in dit geval aan de patiënt en de cosmetisch arts is om de risico’s en voordelen van een Botox behandeling tijdens de zwangerschap zorgvuldig te overwegen. De overheid raadt u daarom aan om u goed te laten voorlichten door een officieel opgeleide cosmetisch arts (Rijksoverheid, Strengere regels cosmetische ingrepen, 2017).

Ervaren specialisten

Het bovenstaande laat duidelijk het belang zien om een botox of filler behandeling alleen te laten uitvoeren door een ervaren en gecertificeerde arts. Let erop dat uw arts BIG geregistreerd is, bij voorkeur NVCG gecertificeerd (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) en aangesloten bij de artsenfederatie KNMG.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken; er zijn onderzoeken gedaan naar het effect van een Botox behandeling tijdens de zwangerschap. Totalitair zijn er niet genoeg onderzoeken gedaan om met 100% zekerheid te kunnen vaststellen dat Botox geen invloed heeft op de zwangerschap en dus op de baby.

Twijfelt u over een Botox behandeling tijdens uw zwangerschap laat u dan altijd goed voorlichten door een gecertificeerde cosmetisch arts.

De arts kan u advies geven en samen met u bespreken of de Botox behandeling een cosmetische of een medische reden heeft. Het is zeer belangrijk om een goede afweging te maken tegen de risico’s en de voordelen. En meestal ben je tijdens je zwangerschap met hele andere dingen bezig dan Botox en rimpels!

Over ons: The Body Clinic

The Body Clinic is al 15 jaar een toonaangevende kliniek in injectables in Nederland. We zijn gespecialiseerd in Botox en Filler behandelingen, huidverbetering en huidverjonging en als beste getest door de Consumentenbond en met een 9,0 en 1.700 reviews de best gewaardeerde kliniek op Kliniekervaringen.nl. Onze artsen werken al 15 jaar bij The Body Clinic als cosmetisch arts. De artsen van The Body Clinic zijn BIG geregistreerd, lid van NVCG en cosmetisch arts KNMG.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een consult of behandeling, neem dan contact met ons op. Wij hebben een kliniek in Amsterdam en in de regio Arnhem (Duiven). U kunt online een afspraak maken of bellen met 020-4638668 of ons bereiken per e-mail [email protected].

Literatuurlijst

  1. Li Yim, J.F.T., & Weir, C.R., (2010). Botulinum Toxin and Pregnancy—A Cautionary Tale. Strabismus, 18 (2), 65-66. https://doi.org/10.3109/09273971003793930
  2. Morgan, J.C., Lyer, S.S., Moser, E.T., Singer, C., Sethi, K.D., (2005). Botulinum toxin A during pregnancy: a survey of treating physicians Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, 77, 117-119. https://jnnp.bmj.com/content/77/1/117.info
  3. William, J., Newman, B.S., Thomas, L., Davis, M.D., Bismal, B., Padaliva, B.S., Cassondra, D., Covington, B.A., Chandler, E., Gill, B.S., Anna, I., Abramovitch. B.S.P., David Charles, M.D., (2004), Botulinum toxin type A therapy during pregnancy. Movement Disorders, 19 (11), 1384-1385. https://doi.org/10.1002/mds.20205
Recommended Posts
hyaluronzuur voorraad aanvullengevaren van een filler behandeling