CLOSE

Is Botox een vergif?

bart biermans arts the body clinic 1

Wat is Botox?

Botuline Toxine (Botox) is een neurotoxisch gif, dat door Clostridium Botulinum (een bacterie) wordt geproduceerd, waar je uiterst voorzichtig mee moet omgaan. Het gif heeft vooral effect op het zenuwstelsel en de werking van de spieren. Het mooie van Botuline Toxine is dat we dit gif door het in hele kleine dosis te gebruiken in ons voordeel kunnen inzetten.

Sterk verdund

Botuline Toxine is zo giftig dat je met 1 Gram zuivere Botuline Toxine ongeveer één miljoen mensen dood ziek zou kunnen maken. Het is belangrijk om te weten dat de Botuline Toxine die bij een cosmetische behandeling wordt gebruikt zeer sterk is verdund zodat het honderd procent veilig is voor gebruik. Het verdunnen van Botuline Toxine gebeurd in gespecialiseerde laboratoria en is een uiterst nauwkeurig proces.

Tip: ondanks dat er zeer strenge controle is op Botuline Toxine is het verstandig om altijd na te vragen bij een arts welke producten hij of zij gebruikt. Tevens raad ik mensen altijd aan om zich alleen te laten behandelen in een gerenommeerde kliniek door een ervaren arts.

Toepassingen van Botox

In de geneeskunde wordt Botuline Toxine vaak toegepast voor zenuw- en spiertrekkingen. Zo’n vijfentwintig jaar geleden ontdekte men dat het ook een esthetisch effect kan hebben. De esthetische wereld zag in dat het verlammings aspect een positief effect kan hebben op het verminderen van rimpels in het gezicht (bron: A clinical study of facial wrinkles affected by facial expression muscles treated with botulinum toxin(Botox®) [1]). Vanaf dat moment werd Botox ook in de cosmetische sector ingezet. Door spieren te laten ontspannen kunnen rimpels verdwijnen of worden voorkomen.

Botox is een merknaam

Botox is een merknaam voor de stof Botuline Toxine. In de volksmond wordt Botox voor alle merken Botuline Toxine gebruikt, er bestaan echter naast Botox ook nog andere merken op de markt die Botuline Toxine uitbrengen zoals Azzalure, Bocouture en Dysport.

Botuline-bacterie kan ook in voedsel voorkomen

De Botuline-bacterie (Latijns: Clostridium botulinum), die leeft in met name het slib van plassen en sloten, kan voorkomen in niet goed gesteriliseerd of onjuist ingemaakt voedsel. Bij een voedselgerelateerd Botuline Toxine vergiftiging treden meestal zo’n 12 tot 72 uur na de infectie de eerste verschijnselen op; die tot 8 dagen kunnen aanhouden. De eerste verschijnselen zijn:

 • slechter zien
 • slecht slikken
 • moeilijk praten

Na de eerste verschijnselen kan een zich steeds verder uitbreidende verlamming ontstaan. Bij uitbreiding tot aan de ademhalingsspieren zal de patiënt beademd moeten worden om te overleven (RIVM, Botulisme, 2019). Volgens Toxicoloog Marjorie van Duursen is Botuline Toxine een van de giftigste stoffen ter wereld. Als je er teveel van binnenkrijgt verlammen je spieren en kan je eraan overlijden.

Subtypen van Botuline Toxine

Er zijn in totaal zeven subtypen van Botuline Toxine, twee daarvan zijn beschikbaar als medicijn namelijk Botuline Toxine A en B. Bij een Botox behandeling in een cosmetisch kliniek wordt Botuline Toxine A gebruikt (bron: Botulinum toxin (Botox) A for reducing the appearance of facial wrinkles: a literature review of clinical use and pharmacological aspect [2]).

Botox in poedervorm

In de kliniek wordt Botox geleverd in glazen flacons in poedervorm. Door Botox in een poedervorm te leveren heeft het een langere houdbaarheid. De Botox wordt voor iedere behandeling vloeibaar gemaakt door het poeder te mengen met natriumchloride (zoutoplossing), poeder is namelijk niet te injecteren. De fabrikant geeft daarbij de dosering aan, zo is de concentratie altijd hetzelfde.

Vervolgens wordt de zeer verdunde Botuline Toxine in de spier geïnjecteerd die de rimpels veroorzaakt. Na gemiddeld 5-7 dagen begint de Botox in te werken en wordt de verbinding tussen de spier en de zenuw tijdelijk onderbroken. Hierdoor kunnen de spier en de zenuw niet meer met elkaar communiceren en ontspannen de spieren.
Om deze reden wordt Botox ingezet om ouderdomsverschijnselen tegen te gaan.

Toepassingen van Botox in de kliniek

In de kliniek zetten we Botox in bij een groot aantal gevarieerde behandeling:

 • Rimpels
  Doordat de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen na een Botox behandeling verdwijnen de rimpels zoals: fronsrimpels, voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes etc.
 • Gummy smile
  Het zichtbaar tandvlees zien tijdens het lachen, noemen we ook een gummy smile. Als u dit liever niet heeft dan zijn een paar prikjes in het tandvlees genoeg om ervoor te zorgen dat de spiertjes die de bovenlip omhoog trekken ontspannen.
 • Migraine
  mensen met chronische migraine kunnen veel baat hebben bij een Botox behandeling. Door de spierspanning in het voorhoofd af te nemen kan de hoofdpijn minder worden. Bron: Migraine en botulinetoxine. [3]
 • Overmatig zweten
  de zweetproductie neemt af door Botox in de oksels te injecteren. Botox verbreekt de verbinding tussen de zweetklieren en de zenuw, hierdoor neemt de zweetproductie af. Bron: ‘Dokter, ik zweet te veel’: hyperhidrose in de praktijk. [4]
 • Tandenknarsen
  door Botox in de kaken te injecteren neemt de spierspanning af en kan tandenknarsen verminderen. Bron: Treating severe bruxism with botulinum toxin. [5]
 • Acne
  Botox kan de talgproductie in de huid verminderen waardoor acne kan Bron: Cosmetische dermatologie. [6]

Het effect van Botox

De gekwalificeerde arts die u behandelt kijkt in eerste instantie naar de spiersterkte en het gewenste effect. De ene spier heeft een hogere dosering nodig dan de andere spier. Mocht het effect niet optimaal zijn kan de arts u altijd bij behandelen.
De werkingsduur van een Botox behandeling verschilt per persoon, maar gemiddeld is dit 4-6 maanden. Daarnaast zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op de werkingsduur van Botox. Denk hierbij aan:

 • Snelle stofwisseling
 • Roken
 • Alcohol- of drugsgebruik
 • Veel sporten
 • Teveel zonlicht
 • Hormonale veranderingen

U zult, indien u vaker met Botox wordt behandeld, na verloop van tijd een balans vinden welke dosering voor welke spier effectief werkt. Laat u te allen tijde adviseren door een gekwalificeerde arts.

Ondanks dat de Botuline Toxine bacterie een van de meest giftige stoffen is kan het, mits het door een gekwalificeerde arts en volgens de juiste dosering wordt gebruikt, goede resultaten teweeg brengen. Het gif maakt geen weefsel kapot, het is slechts een blokkade tussen de zenuw en de spier. Dit effect is tijdelijk. Na ongeveer 4-6 maanden functioneren de spieren weer volledig normaal.

Over ons: The Body Clinic

The Body Clinic is al 15 jaar een toonaangevende kliniek in injectables in Nederland. We zijn gespecialiseerd in Botox en Filler behandelingen, huidverbetering en huidverjonging en als beste getest door de Consumentenbond en met een 9,0 en 2.000 reviews de best gewaardeerde kliniek op Kliniekervaringen.nl. Onze artsen werken al 15 jaar bij The Body Clinic als cosmetisch arts. De artsen van The Body Clinic zijn BIG geregistreerd, lid van NVCG en cosmetisch arts KNMG.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een consult of behandeling, neem dan contact met ons op. Wij hebben een kliniek in Amsterdam en in de regio Arnhem (Duiven). U kunt online een afspraak maken of bellen met 020-4638668 of ons bereiken per e-mail [email protected].

Literatuurlijst

[1] Youn, S. W., Seo, K. I., Yoo, J. Y., Park, K. C., & Eun, H. C. (2002). A clinical study of facial wrinkles affected by facial expression muscles treated with botulinum toxin(Botox®). Korean Journal of Dermatology, 40(4), 386-392.

[2] Bagus, K, S. (2019). Clin Cosmet Investig Dermatol., 12, 223–228.

[3] Dekker, F. (2019). Migraine en botulinetoxine. Huisarts en wetenschap, 65, (6), 56.

[4] Genders R. ‘Dokter, ik zweet te veel’: hyperhidrose in de praktijk. Huisarts Wet 2015;58(9):492-5.

[5] Jankovicm, J. & Tan, E. (2002), Treating severe bruxism with botulinum toxin. The Journal of the American Dental Association, 131 (2), 211-216.

[6] Smitt J., van Everdingen J., Starink T., van der Horst H. (2014) 40 Cosmetische dermatologie. In: Dermatovenereologie voor de eerste lijn. Bohn Stafleu van Loghum, Houten.

Recommended Posts
natuurlijke lippen fillersmirthe van der putten behandeling ooglidcorrecties body clinc