CLOSE

Is een bovenooglidcorrectie gevaarlijk?

mirthe van der putten arts the body clinic 1

Elke ingreep kan complicaties met zich mee brengen

Er ontstaan zelden complicaties bij een bovenooglidcorrectie. Om u voorafgaand aan de ingreep voor te bereiden vinden wij het belangrijk dat u wel op de hoogte bent van eventuele risico’s. Een bovenooglidcorrectie is een vrij simpele operatie, toch kan elke chirurgische ingreep complicaties met zich mee brengen. Hier dient u rekening mee te houden indien u een bovenooglidcorrectie overweegt. In deze blog bespreken wij de meest voorkomende complicaties en hoe deze complicaties het beste kunnen worden voorkomen of opgelost.

Een consult met een specialistisch arts is het halve werk

Heeft u hangende bovenoogleden en stoort u zich hieraan dan kan een bovenooglidcorrectie uitkomst bieden. Verstandig is om vooraf aan de ingreep de oorzaak van uw probleem in kaart te laten brengen. Hangende oogleden zijn namelijk niet altijd op te lossen door alleen het huidoverschot te verwijderen. Om complicaties te beperken is het verstandig om eerst op consult te gaan bij een specialistisch arts om een ‘Oogleden Analyse’ te laten uitvoeren, waarna de oorzaak van uw probleem kan worden vastgesteld en een passende daarbij wordt bepaald. Tijdens een analyse wordt er o.a. gekeken naar:

 • de hoeveelheid huidoverschot;
 • dikte en flexibiliteit van de huid;
 • de vorm en positie van de oogkas;
 • de stand van het wenkbrauw bot;
 • de spieren rondom de oogkas.

Mocht de arts een bovenooglidcorrectie voor u de juiste behandeling vinden dan wordt het teveel aan huid boven de ogen chirurgisch weggesneden. De arts maakt een sneetje waarna deze precies in de plooi van uw ooglid wordt gehecht, littekens zijn hierdoor vrijwel niet zichtbaar. Uw vermoeide blik en het zware gevoel waar u voor de ingreep mee kampte zullen verdwijnen met als resultaat een frisse en uitgeruste blik.

Complicaties voorkomen

Vóór de bovenooglidcorrectie kunnen er een aantal stappen worden genomen om complicaties zo veel mogelijk te beperken. Uw dient uw medische geschiedenis op te vragen bij uw arts of apotheek, dit is gratis. Ook wordt er voor de ingreep naar uw medicijngebruik gevraagd. Door deze gegevens vooraf te bespreken met de arts is de kans op allergieën kleiner. Het kan namelijk voorkomen dat een patiënt allergisch is voor bijvoorbeeld verdoving, pleisters, siliconen of desinfecteermiddelen.

Risico factoren

 • Alcohol & Roken
  Door alcohol te drinken en te roken kunnen er eerder complicaties ontstaan. Tevens kunnen deze factoren het herstelproces vertragen. De arts bespreekt voor de operatie wanneer u dient te stoppen en wanneer u weer mag starten.
 • Bloedverdunnende middelen
  Medicijnenen zoals aspirine of medicijnen tegen trombose mogen voor de operatie niet worden ingenomen, deze medicijnen vergroten de kans op complicaties.

Veel voorkomende bijwerkingen

Een operatie gaat altijd gepaard met bijwerkingen, deze zijn bij een bovenooglidcorrectie vaak minimaal en verdwijnen vanzelf:

 • Blauwe plekken
  De arts maakt incisies in de plooi van het ooglid, hierdoor kunnen er bloeduitstortingen ontstaan. De blauwe plekken kunnen de eerste vier dagen heftig zijn waarna ze langzaam van kleur veranderen en verdwijnen. Na twee weken zijn de blauwe plekken geheel verdwenen. Na de operatie raden wij u aan direct te koelen. Ook kunt u een aantal weken voor de operatie Arnica druppels innemen om blauwe plekken te voorkomen.
 • Zwelling 
  Na de bovenooglidcorrectie zwellen uw ogen op, dit is volkomen normaal. Door rust te nemen neemt de zwelling vanzelf af.
 • Geen gevoel 
  Het kan voorkomen dat uw bovenooglid tijdelijk geen gevoel heeft. Na enkele weken of maanden komt dit gevoel vanzelf weer terug.

Zeldzame complicaties

 • Nabloeding
  De oogleden zitten vol bloedvaten, daarom zijn blauwe plekken veel voorkomend na een bovenooglidcorrectie. In sommige gevallen is er meer bloed aanwezig dan normaal na een operatie. Het bloeden wil dan niet stoppen, het is dan verstandig om uw arts te raadplegen.
 • Asymmetrie van de oogleden
  In veel gevallen zijn uw oogleden voor de operatie al asymmetrisch. Door het huidoverschot te verwijderen valt de asymmetrie vaak nog meer op. In veel gevallen herstelt dit vanzelf, mocht dit niet zo zijn dan is een heringreep soms genoodzaakt.
 • Uitdroging ogen 
  Het kan voorkomen dat u na de bovenooglidcorrectie uw ogen niet volledig kan sluiten waardoor uw ogen kunnen uitdrogen. De verdoving kan ervoor zorgen dat de spieren niet direct werken, dit is na een paar uur verdwenen. Mocht er teveel huid zijn weggehaald dan kan u uw ogen waarschijnlijk niet goed sluiten. Soms kan dit zich vanzelf herstellen en kunnen oogdruppels helpen tegen uitdroging. Als dit probleem zich niet vanzelf oplost dan moet dit chirurgisch worden hersteld.
 • Infectie
  Na de operatie is het de bedoeling dat eventuele pijn afneemt. Mocht de pijn heviger worden dan kan dit komen door een infectie. Wij raden u dan aan contact op te nemen met uw arts waarna hij u, indien nodig, antibiotica kan voorschrijven. Infecties met als gevolg een uitpuilend oog zijn zeer zeldzaam.

Om complicaties nog verder te minimaliseren raden wij u aan om opzoek te gaan naar een BIG geregistreerde arts en een kliniek waar goede inhoudelijke reviews over worden geschreven. Een aantrekkelijke prijs voor een ooglidcorrectie kan niet op tegen een complicatie die eigenlijk voorkomen had kunnen worden. Het is nota bene uw gezicht!

Recommended Posts
uitzending radar fillers 1mirthe van der putten behandeling fillers body clinc