CLOSE

Met de explosieve groei van het aantal cosmetische klinieken neemt ook het aantal complicaties toe

hugo ammerlaan arts the body clinic 1

Sinds 2013 is het aantal cosmetische klinieken vervijfvoudigd. In deze extreem groeiende markt blijkt het voor de consument niet duidelijk te zijn welke arts bevoegd is voor welke behandeling. In het Kwaliteitskader van Cosmetische Zorg zijn echter duidelijke afspraken gemaakt welke ingreep door een cosmetisch arts mag worden uitgevoerd en welke ingreep door een plastisch chirurg. In de praktijk worden deze afspraken niet altijd nageleefd, met extreme complicaties van dien. Door de harde groei van de cosmetische branche is het belangrijk dat je oplettend en kritisch blijft. Er is vanuit de branche zelf namelijk weinig toezicht.

Een afgeronde studie geneeskunde maakt je niet bekwaam!

Na de zesjarige studie geneeskunde ben je basisarts, maar dit betekent niet dat je ervaring hebt op het gebied van cosmetische behandelingen en ingrepen. Volgens de wet BIG (Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg) hebben artsen zelfstandige bevoegdheid. Er zijn twee belangrijke elementen belang; bevoegd en bekwaam. Bevoegd ben je na het afronden van de geneeskundestudie. Bekwaam gaat over de zorgprofessional als individu. Ben ik vaardig en weet ik voldoende? Kan ik dit? Bekwaam bestaat uit een kenniscomponent en een vaardigheidscomponent. Bevoegdheid valt te controleren, maar het toezicht op bekwaamheid is zorgwekkend.

Verschil cosmetisch arts en plastisch chirurg

Beiden hebben de studie geneeskunde afgerond. Cosmetisch arts word je door na deze studie een tweejarige opleiding tot cosmetisch arts KNMG af te ronden. Als cosmetisch arts ben je vervolgens bevoegd om injectables zoals Botox en fillers uit te voeren alsmede kleine cosmetische ingrepen zoals bovenooglidcorrecties, oppervlakkige huidcorrecties en littekencorrecties. De bekwaamheid van dit soort cosmetische ingrepen ligt bij de arts zelf, wat toezicht lastig maakt. Een plastisch chirurg volgt na de studie geneeskunde een zesjarige opleiding tot medisch specialist in de verbetering van de vorm en functie van het menselijk lichaam door middel van snijden. Ondanks dat het vrij duidelijk is wie wat mag doen, zien plastisch chirurgen nog steeds ernstige complicaties van behandelingen waar cosmetisch artsen niet bevoegd en bekwaam voor zijn. De groei van de complicaties is exponentieel en zeer zorgwekkend. Denk aan mislukte onder-ooglidcorrecties van de wallen of een tummy tuck van de buik uitgevoerd door een cosmetisch arts in nota bene een behandelkamer in plaats van een steriele operatiekamer. Je kan als arts denken bekwaam te zijn, maar in de praktijk blijkt dat dit toch vaak niet het geval is. Daarnaast lijken kappers en schoonheidsspecialisten ook nog steeds injectables behandelingen aan te bieden terwijl dit strikt verboden is.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Kortom, heb je interesse in een cosmetische behandeling wees dan kritisch in de zoektocht naar de juiste arts. Laat je niet leiden door alleen het woord ‘arts’, dit wil namelijk niet zeggen dat deze persoon geschikt is voor de behandeling. Bovendien groeit het aantal klinieken enorm snel en wordt het voor de consument met de dag moeilijker de juiste keuze te maken. Toezicht op de bekwaamheid van een arts blijkt in de praktijk moeilijk. Ons advies is daarom om zelf extreem voorzichtig en kieskeurig te zijn. Zoek in het BIG-register waar iemand voor is opgeleid en lees reviews op www.kliniekervaringen.nl. Als het niet goed voelt, doe het dan niet! 

Recent Posts
22bodyclinic hybridefillers fillers sculptra collageenbooster2222bodyclinic shouder nek traptox botox22