CLOSE

Gevaarlijk: niet BIG-geregistreerde filler behandelaren, wat zijn de risico’s en wat kan je er tegen doen?

nicoline nijman video background 4 3 1

In de wereld van cosmetische ingrepen is een zorgwekkende trend aan het licht gekomen: het toenemend aantal niet BIG-geregistreerde personen die filler behandelingen aanbieden. In een recent artikel van Pointer wordt besproken hoe deze praktijken niet alleen illegaal zijn, maar ook ernstige risico’s met zich meebrengen voor nietsvermoedende consumenten. Vaak worden deze behandelingen gepromoot via social media, waar een witte doktersjas snel al voldoende is om mensen te overtuigen van professionaliteit. De aanbieders van deze illegale behandelingen, vaak schoonheidsspecialisten, missen de essentiële medische kennis en ervaring, wat kan leiden tot ernstige complicaties.

Risico’s van niet-gekwalificeerde behandelaars

Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register in Nederland. Dit register geeft aan welke bevoegdheden en kwalificaties zorgverleners hebben. Wanneer iemand een artsenopleiding heeft gedaan zal deze vindbaar zijn in het BIG-register en heeft deze de bevoegdheid om fillerbehandelingen te doen. Als iemand niet in het BIG-register staat heeft deze geen bevoegdheid om de behandeling zelfstandig uit te voeren. Deze wetgeving bestaat om de veiligheid en kwaliteit van onze gezondheidszorg te waarborgen. Er is namelijk sprake van een verhoogd risico op complicaties na een filler behandeling als een behandelaar niet weet wat hij/zij aan het doen is.

Mensen die fillers injecteren zonder dat zij een BIG-registratie hebben vormen een gevaar voor hun patiënten. Zij hebben bijvoorbeeld onvoldoende kennis van de anatomie, weten te weinig van de fillerproducten af en tasten in het donker als het gaat om het omgaan met complicaties. De resultaten van deze illegale behandelingen is dan ook vaak ongewenst, de overdreven en onnatuurlijke resultaten schetsen een erg vertekend beeld van ons vakgebied.

Hoe kan ik zeker weten dat mijn behandelaar goed is?

Allereerst is het goed om grondig onderzoek te doen naar je behandelaar. Als je behandelaar in het BIG-register staat is dat een goed begin, maar daar houdt je eigen verantwoordelijkheid nog niet op. Probeer reviews te vinden over je behandelaar op websites zoals kliniekervaringen.nl of Google. Het is vaak makkelijker om een beeld te vormen van een behandelaar op basis van andere mensen hun ervaringen, die hebben er geen baat bij om een vertekend beeld te geven. Bekijk ook goed bij wat voor soort kliniek je je fillerbehandeling laat doen. Bij ons doen enkel BIG-geregistreerde artsen de behandelingen, om de veiligheid en van onze cosmetische procedures te waarborgen. Een  drietal van onze artsen heeft, boven op hun BIG-registratie, ook nog een KNMG erkenning. Bij ons kun je dus sowieso zonder zorgen je filler laten doen.

Het allerbelangrijkste is luisteren naar je gevoel. Vergeet niet dat het om jou gaat en niet om je behandelaar. Als jij in de behandelstoel ligt en het voelt niet goed, geef het aan en laat de behandeling niet door gaan. Liever je behandeling verzetten dan het risico lopen er eeuwig spijt van te hebben!

Recent Posts
22bodyclinic lemonbottlefatdissolving injections saxenda22body clinic collageen vermindering