Onderkin verwijderen zonder operatie met Lipolyse
Lipolyse is een invasieve techniek om vet in de onderkin te verwijderen zonder operatie. Deze behandeling heeft het Europese CE-keurmerk en is tevens goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration). Lipolyse is dus volledig veilig bevonden. Tijdens de behandeling wordt er deoxycholzuur in de vetophoping van de onderkin geïnjecteerd. Deoxycholzuur is van nature in ons lichaam aanwezig om vet op te kunnen lossen. Een Lipolyse behandeling blijkt uit onderzoek alleen te helpen bij een plaatselijke vetophoping en is niet geschikt voor algeheel gewichtsverlies. Door deoxycholzuur in de in de onderkin te injecteren breken de vetcellen af waarna deze via de lever worden afgevoerd. Een lipolyse behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en na ongeveer twee weken is het eerste resultaat te zien. In totaal heb je ongeveer 3-4 behandelingen nodig.
Geschiedenis van Lipolyse
Het gebruik van een injectie om plaatselijk vet te verminderen begon al rond de jaren ‘60 om een vetembolie te behandelen of te voorkomen. Vervolgens liet dr. Sergio Maggiori einde jaren ‘80 bevredigende resultaten zien op een mesotherapie congres in Parijs. In 1995 behandelde de Braziliaanse dermatoloog, dr. Patricia Rittes, haar eigen onderste oogkussen door een injectie die het vet plaatselijk oploste. In 2003 werd in Duitsland het ‘Network Lipolysis’ opgericht en startte het Europese onderzoek naar de wetenschappelijk achtergrond van deze nieuwe behandelingsvariant in de esthetische geneeskunde. Vandaag de dag is het gebruik van deoxycholzuur voor de vermindering van vet in de onderkin goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (bron: Phosphatidylcholine treatment to induce lipolysis [1].
Diverse vet oplossende stoffen
Er bestaan verschillende cruciale stoffen in ons lichaam die ervoor kunnen zorgen dat vet wordt opgelost. De meest belangrijke zijn:
- Fosfatidylcholine. Dit is een essentiële structurele component van celmembranen. Daarnaast is fosfatidylcholine belangrijk voor de vetstofwisseling en afvoer van vetten uit de lever. Deze stof maakt vet tot mini deeltjes waardoor transport van vet mogelijk wordt.
- Deoxycholzuur. Dit is een bestanddeel van menselijk galzuur. Deze stof speelt een vitale rol bij de emulgering en vertering van vet in de darm (bron: Fat Busters: Lipolysis for Face and Neck [2]). Uit onderzoek van Rotunda en collega’s [3] bleek dat wanneer deoxycholzuur extern wordt ontwikkeld dit celdood veroorzaakt en dat relatief eiwitarm weefsel zoals vet gevoeliger is voor het vernietigen van cellen dan relatief eiwitrijke weefsels zoals huid en spieren. De klinische werkzaamheid en veiligheid van deoxycholzuur zijn vastgesteld in meerdere onderzoeken.
Er zijn meerdere combinaties van bovenstaande stoffen geprobeerd. Deoxycholzuur blijkt echter de actieve component wanneer het gaan om het vernietigen van vetcellen (bron: https://www.rivm.nl/publicaties/adipocytolyse-door-subacute-injectie-van-lipostabil-literatuurstudie [4]). Uiteindelijk werd de eerste deoxycholzuur injectie van het merk Kybella in 2015 goedgekeurd als medicijn voor het verminderen van vet in de onderkin (bron: deoxycholic acid injection: a nonsurgical approach for reduction of submental fat [5]).
Lipolyse zorgt voor een ontstekingsreactie
Wanneer u een lipolyse behandeling ondergaat wordt de celwand van de adipocyten vernietigd. Adipocyten, ook wel lipocyten of vetcellen genoemd, zijn de cellen die voor een groot deel het vetweefsel vormen. Door de injectie met deoxycholzuur ontstaat er een ontstekingsreactie hierdoor nemen de adipocyten in volume af. Daarnaast zorgt de ontstekingsreactie voor de vorming van bindweefsel wat resulteert in de aanmaak van collageen. Dit zorgt voor verstrakking van de huid. Het behandelde gebied kan rood en warm aanvoelen door de ontstekingsreactie (bron: Tissue-selective effects of injected deoxycholate [6]).
Voorbereiding op Lipolyse
Om ervoor te zorgen dat alleen de vetophoping wordt behandeld met deoxycholzuur is het belangrijk om precies te bepalen waar het vet zich in de onderkin bevindt. Het huid- en spierweefsel rondom het vet moet namelijk niet worden aangetast (bron: Tissue-selective effects of injected deoxycholate [6]). De arts zal u vragen uw nekspieren aan te spannen, dit doet u door uw kaak naar beneden te bewegen. Het vet zit namelijk voor deze spier, door de aanspanning kan de arts precies zien en voelen waar de vetophoping zit. Vervolgens wordt het gebied afgetekend en worden de injectiepunten als een raster op de onderkin geplaatst. Elk injectiepunt ligt op 1 cm van elkaar. U krijgt tijdens de lipolyse behandeling dus meerdere injecties (bron: Fat Busters: Lipolysis for Face and Neck [2]).
Toepassing van een Lipolyse injectie
- Er wordt gebruik gemaakt van een injectiespuit van 1ml met een dunne naald.
- Er worden voor foto’s gemaakt.
- Het gebied wordt afgetekend en er worden injectiepunten op de huid geplaatst.
- Er wordt geen verdoving gebruikt, tenzij patiënt hier specifiek om vraagt.
- Per behandeling wordt er 3-5ml deoxycholzuur geïnjecteerd verdeeld over de verschillende injectiepunten.
- De arts kan het overtollige vet van de onderkin tijdens de behandeling vastpakken om er voor te zorgen dat de juiste diepte wordt gegarandeerd. De injectie wordt ongeveer tussen de 6-10mm diep geplaatst.
- Er zijn ongeveer 3-5 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Uiteraard is dit afhankelijk van de hoeveel vet in de onderkin.
- Na de behandeling ervaart men 2 dagen tot 2 weken lang last van de behandeling te hebben.
- Het resultaat is geleidelijk zichtbaar, na ongeveer 2 weken is het resultaat te zien.
Na de behandeling met Lipolyse
Het deoxycholzuur zorgt voor een ontstekingsreactie in de onderkin. Dit kan zwelling en roodheid met zich meebrengen. Houdt er rekening mee dat dit 2 tot 2 weken lang kan aanhouden. Het lichaam is namelijk bezig om het vet te vernietigen. Deze ongemakken kunnen worden behandeld door te koelen. Wanneer u een Lipolyse behandeling ondergaat wordt u geïnjecteerd met deoxycholzuur. Deze manier van vetcel vernietiging lijkt alleen effectief te zijn voor plaatselijke vetophopingen zoals de onderkin. Het is belangrijk dat er tijdens de behandeling nauwkeurig wordt bepaald waar het vet zit. Op deze manier kan alleen het vetweefsel worden behandeld en zal de omringende huid- en het spierweefsel gespaard blijven. Wanneer Lipolyse wordt toegepast in de onderkin is deze behandeling volledig veilig bevonden door zowel de Europese CE als de Amerikaanse FDA.
Literatuurlijst
[1]Hasengschwandtner F. (2005). Phosphatidylcholine treatment to induce lipolysis. J Cosmet Dermatol, 13:308–13.
[2] Talathi, A. & Talathi, P. (2018). Fat Busters: Lipolysis for Face and Neck. J Cutan Aesthet Surg, 11(2): 67–72.
[3] Rotunda A, Suzuki H, Moy RL, Kolodney MS. (2004) Detergent effects of sodium deoxycholate are a major feature of an injectable phosphatidylcholine formulation used for localized fat dissolution. Dermatol Surg,13, 1001–8.
[4] https://www.rivm.nl/publicaties/adipocytolyse-door-subacute-injectie-van-lipostabil-literatuurstudie
[5] Dayan SH, Humphrey S, Jones DH, Lizzul PF, Gross TM, Stauffer K, et al. Overview of ATX-101 (deoxycholic acid injection): a nonsurgical approach for reduction of submental fat. Dermatol Surg. 2016;13:S263–70.
[6] Thuangtong R, Bentow JJ, Knopp K, Mahmood NA, David NE, Kolodney MS. Tissue-selective effects of injected deoxycholate. Dermatol Surg 2010; 36(6):899-908.
m ervoor te zorgen dat alleen de vetophoping wordt behandeld met deoxycholzuur is het belangrijk om precies te bepalen waar het vet zich in de onderkin bevindt. Het huid- en spierweefsel rondom het vet moet namelijk niet worden aangetast (bron: Tissue-selective effects of injected deoxycholate [6]).