Onderzoekers en farmaceutische bedrijven blijven zoeken naar nieuwe manieren om mensen te helpen een gezond gewicht te bereiken. Medicijnen zoals Saxenda, Wegovy en Mounjaro worden al gebruikt voor gewichtsbeheersing, maar de ontwikkeling van nieuwe opties gaat door. Een veelbelovende kandidaat in deze zoektocht is Survodutide.
Wat is Survodutide?
Survodutide is een experimenteel medicijn dat twee receptoren in het lichaam beïnvloedt: de glucagon- en GLP-1-receptor. Deze receptoren spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling en de regulatie van de eetlust. Omdat Survodutide beide receptoren tegelijkertijd activeert, wordt onderzocht of het kan helpen om minder honger te ervaren en meer energie te verbranden. Hierdoor zou het mogelijk gewichtsverlies kunnen ondersteunen. De eerste onderzoeksresultaten laten positieve effecten zien op zowel gewichtsverlies als de stofwisseling. Zo hebben patiënten met diabetes type II of obesitas gemiddeld 14,9% van hun lichaamsgewicht verloren na 46 weken medicatie.
Verschillen tussen Survodutide, Tirzepatide en Semaglutide
Het belangrijkste verschil tussen Survodutide, Tirzepatide (Mounjaro) en Semaglutide (Wegovy) ligt in hun werking.
- Semaglutide (Wegovy) activeert één receptor: GLP-1.
- Survodutide activeert twee receptoren: GLP-1 en glucagon.
- Tirzepatide (Mounjaro) activeert twee receptoren: GLP-1 en GIP.
Wat deze medicijnen gemeen hebben, is dat ze allemaal helpen bij het verminderen van de eetlust en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast stimuleren zowel Tirzepatide als Survodutide het energieverbruik, wat mogelijk bijdraagt aan extra gewichtsverlies. Tirzeptatide heeft hiernaast ook nog invloed op de vetverbranding.
Onderzoek naar MASH
Naast de mogelijke rol bij gewichtsverlies wordt Survodutide ook onderzocht als behandeling voor metabole dysfunctie-geassocieerde steatohepatitis (MASH), een ernstige leveraandoening die vaak voorkomt bij mensen met obesitas en diabetes. In een fase II-onderzoek toonde 83% van de onderzochte patiënten een mogelijke verbetering van hun levergezondheid. Dit wijst erop dat het middel mogelijk breder inzetbaar zou kunnen zijn, maar aanvullend onderzoek is noodzakelijk om deze bevindingen te bevestigen.
Survodutide bevindt zich nog in de onderzoeksfase en is nog niet goedgekeurd voor algemeen gebruik. Verdere studies zullen moeten uitwijzen of en wanneer dit middel beschikbaar wordt voor patiënten.