CLOSE

Uitzending Radar: Laat nooit fillers injecteren door een schoonheidsspecialist(e)!

mirthe van der putten arts the body clinic 1

Rader geeft een kijkje achter de schermen

Iedereen die interesse heeft in fillers is na de uitzending van Rader van 15-11-2021 flink wakker geschud. De boodschap luidt: “Laat nooit fillers injecteren door een schoonheidsspecialist(e)”. Ook al is de prijs nog zo aantrekkelijk.

Een filler injectie mag alleen worden uitgevoerd door een arts. Een arts heeft goede kennis van de anatomie en kan passende nazorg bieden, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist(e). Zorg er daarom voor dat je tijdens een filler behandeling, van consult tot en met nazorg, wordt geholpen door een arts. Laat je dus niet leiden door de prijs, het is tenslotte je gezicht en de schade kan immens zijn. 

uitzending radar mesogun fillers

Fillers zijn populair

Het aantal filler behandelingen is de afgelopen jaren enorm gestegen, vooral onder jongeren. De groei lijkt te zijn ontstaan door sociale media waarin het schoonheidsbeeld door filters en photoshop ver van de realiteit is komen te liggen. Vooral jonge vrouwen laten zich manipuleren door dit onwerkelijke schoonheidsideaal en gaan over tot filler behandelingen. Deze behandelingen zijn vrij prijzig dus ontstaat er een zoektocht naar goedkope fillers. Tot onze grote verbazing belanden er nog steeds mensen in de stoel bij een schoonheidsspecialist voor een filler behandeling in plaats van een schoonheidsbehandeling. Hoe kan dit?

Mag een schoonheidsspecialist fillers injecteren?

Een schoonheidsspecialiste is niet anatomisch en medisch geschoold en mag daarom wettelijk gezien geen fillers injecteren. De uitvoering van deze behandeling is dus alleen voorbehouden aan een arts. Om dit te omzeilen kan men gebruik maken van een ‘Mesogun’, een apparaat dat volledig of deels geautomatiseerd werkt. De dosering en de handeling kunnen bij de Mesogun worden ingesteld, hierdoor is de handeling officieel niet meer handmatig. Tijdens de Radar uitzending is te zien hoe de pen wordt losgekoppeld waarna er handmatig wordt injecteert. Er lopen meerdere cruciale bloedvaten in het gezicht waar een schoonheidsspecialist niet in is geschoold om hiermee te werken. Ook kan een injectie complicaties met zich mee brengen, een arts weet hier raad mee, een schoonheidsspecialist niet.

Eendaagse filler cursus

Artsen hebben jarenlang gestudeerd en ervaring opgedaan om bekwaam genoeg te zijn hun vak te mogen beoefenen. Een eendaagse ‘mesogun’ filler cursus kan hier niet tegen op. De aanbieders van deze cursussen proberen het randje op te zoeken van wat net wel en net niet mag, het is een grijs gebied. Er wordt echter totaal niet nagedacht over de consequenties en de nazorg die bij deze ‘mesogun’ filler techniek komt kijken. Het is niet voor niets dat de BIG wet in 2019 door de overheid in het leven is geroepen, deze wet zorgt ervoor dat alleen artsen cosmetische ingrepen mogen uitvoeren.  

Complicaties door fillers

Door de toenemende filler behandelingen nemen ook de complicaties toe. Dokter Tom Decates, de complicatie arts als het gaat om cosmetische ingrepen, maakt zich hier zorgen over. Wekelijks ziet hij patiënten waarbij er een bloedvat verstopt zit door het verkeerd inspuiten van fillers. Dit kan leiden tot het afsterven van weefsel en kan levenslang hinder veroorzaken. Er zitten risico’s aan een cosmetische behandeling, echter is dit risico vele malen groter als je je drie hoog achter door een schoonheidsspecialist laat behandelen die daar een eendaagse filler cursus voor heeft gedaan. 

Laat een Botox of filler behandeling altijd door een arts uitvoeren

Door de populariteit van Botox en filler behandelingen worden we overspoeld door nieuwe cosmetisch klinieken en prijsaanbiedingen. Ons advies is om altijd te kiezen voor een BIG registreerde arts die tevens lid is van de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetisch Geneeskunde). Je betaalt misschien iets meer voor een filler behandeling bij een arts, maar dan weet je wel zeker dat je iemand voor je hebt die ervaring heeft en deskundig genoeg is de behandeling te mogen uitvoeren. Kies een cosmetisch kliniek waar je tijdens het consult, de behandeling en de nazorg wordt geholpen door een arts. Het injecteren van fillers is een nauwkeurig vak waar risico’s aan vast zitten. Door te kiezen voor een arts in plaats van een schoonheidsspecialist verklein je de kans op complicaties. Mocht er dan toch een complicatie optreden dan is de arts deskundig genoeg dit op te kunnen lossen. 

Recommended Posts
bsure dnatest thebodyclinic22thebodyclinic bovenooglidcorrectie22