CLOSE

Wegovy®

Semaglutide

Simone Kouwenberg arts The Body Clinic

De informatie op deze pagina is medisch getoetst door
Drs. Simone Kouwenberg

Wat is Wegovy

Wegovy is een medicijn voor gewichtsverlies dat in juni 2020 is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en alleen verkrijgbaar is op recept basis. Wegovy bevat de werkzame stof Semaglutide, een analoog van glucagon-achtig peptide 1 (GLP-1), dat helpt bij het reguleren van voedselinname en energie uitgaven om gewichtsverlies te bevorderen. Wegovy kan worden gebruikt als aanvullende therapie voor volwassen patiënten met obesitas of overgewicht die ten minste één gezondheidstoestand hebben die verband houdt met hun overgewicht, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of dyslipidemie (hoog cholesterol).

Semaglutide

Het actieve ingrediënt in Wegovy is Semaglutide, een GLP-1-receptoragonist die werkt door de verzadiging te vergroten en de hongersignalen van de hersenen te verminderen. Dit helpt de calorie-inname te verminderen en bevordert gewichtsverlies door thermogenese te stimuleren – het proces van het verbranden van calorieën om warmte te genereren – in het vetweefsel (vetcellen) van het lichaam. Semaglutide verhoogt ook de insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes type 2 wanneer het samen met andere medicijnen voor deze aandoening wordt ingenomen.

Waar is Wegovy te koop

Wegovy is een receptplichtig medicijn, wat betekent dat het alleen op recept van een arts verkrijgbaar is. Wegovy is met name effectief als het wordt gebruikt in combinatie met een leefstijlplan. Bekijk hier een overzicht van de verschillende type medicijnen.

Wegovy prijs

De prijs van Wegovy wordt bepaald door de apotheker.

Voor wie is Wegovy geschikt?

 • Wegovy is alleen bedoeld voor gebruik bij volwassenen van 18 jaar of ouder die leven met obesitas of overgewicht plus ten minste één geassocieerde chronische gezondheidsaandoening zoals diabetes mellitus type 2, hypertensie/dyslipidemie/of beide aandoeningen samen.
 • Het veiligheidsprofiel is niet vastgesteld bij zwangere vrouwen en ook niet bij vrouwen onder de 18 jaar, dus voorzichtigheid is geboden bij het voorschrijven van dit medicijn buiten de beoogde bevolkingsgroep.
 • Bovendien mogen personen die lijden aan een nieraandoening geen wegovy gebruiken vanwege de mogelijke effecten op de nierfunctie.
 • Ten slotte moet iedereen die antidiabetica gebruikt, waaronder insuline, hun begeleidend arts raadplegen voordat ze met Wegovy beginnen, aangezien er mogelijk interacties tussen deze geneesmiddelen kunnen zijn.

Wegovy recept

Net als zijn voorganger Saxenda moet Wegovy zijn voorgeschreven door een zorgverlener en afgeleverd via een apotheek; het kan niet zonder recept worden gekocht. Patiënten die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Wegovy, moeten met hun arts overleggen of dit medicijn voor hen geschikt kan zijn op basis van hun individuele medische geschiedenis en huidige gezondheidstoestand. In sommige gevallen kunnen artsen patiënten doorverwijzen naar specialisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van obesitas als zij van mening zijn dat aanvullende ondersteuning de resultaten van het gebruik van dit medicijn zou helpen maximaliseren.

De werking van Wegovy

Wanneer Wegovy eenmaal wekelijks wordt geïnjecteerd, samen met andere veranderingen in levensstijl, zoals lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten,  bindt de werkzame stof Semaglutide zich aan receptoren die zich in verschillende delen van ons lichaam bevinden, bekend als Glucagon Like Peptides Receptors (GLPR).

Door dit te doen activeert het meerdere stofwisselingsroutes, wat resulteert in verminderde eetlust, waardoor we minder calorieën consumeren dan normaal, wat ons vervolgens leidt naar het bereiken van ons gewenste doel: Gewichtsverlies!

Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat Wegovy, in vergelijking met andere vergelijkbare behandelingen die tegenwoordig beschikbaar zijn, effectiever lijkt, vooral bij personen die lijden aan diabetes mellitus type II.

De stoffen die in Wegovy zitten

Wegovy bevat semaglutide – een GLP-1-analoog – als belangrijkste actieve ingrediënt. Dit medicijn werkt op specifieke receptoren die zich door ons hele lichaam bevinden en die bekend staan als Glucagon Like Peptides Receptors (GLPR). Zoals eerder vermeld, activeert de Semaglutdie, door zich aan deze receptoren te binden, meerdere metabolische routes die uiteindelijk resulteren in verminderde eetlust, waardoor we ons gewenste doel kunnen bereiken: Gewichtsverlies.

Is Wegovy veilig?

Wegovy is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van Volksgezondheid. Het is bewezen dat Wegovy veilig is voor de meeste mensen wanneer het wordt ingenomen zoals voorgeschreven door hun zorgverlener. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten het gebruik van dit medicijn vermijden, tenzij anders geïnstrueerd door hun zorgverlener.

Het verschil tussen Wegovy en Ozempic

 • Dezelfde pharmaceut
  Wegovy en Ozempic zijn producten van dezelfde pharmaceut: Novo Nordisk.
 • Doelgroep
  Wegovy wordt voorgeschreven voor patiënten met overgewicht en Ozempic voor patiënten met diabetes type 2.
 • Werkzame stof
  Wegovy en Ozempic bevatten beiden de werkzame stof: Semaglutide.
 • Maximale dosis
  Het grote verschil tussen Wegovy en Ozempic is dat Wegovy gebruikers stijgen naar een hogere aanhoudende dosis semaglutide van 2,4 mg per week.
 • Injecteren
  Zowel Wegovy als Ozempic moet éénmaal wekelijks worden geïnjecteerd.
 • Verkrijgbaar op de Nederlandse markt
  Wegovy en Ozempic zijn verkrijgbaar op de Nederlandse markt.
 • FDA goedgekeurd
  Beide medicijnen zijn door de FDA goedgekeurd.
 • Bijwerkingen
  Ten slotte vertonen beide geneesmiddelen dezelfde bijwerkingenprofielen, hoewel geen enkele ernstig genoeg lijkt om stopzetting van het gebruik te vereisen.

Het verschil tussen Wegovy en Saxenda

 • Dezelfde pharmaceut
  Wegovy en Saxenda zijn producten van dezelfde pharmaceut: Novo Nordisk.
 • Werkzame stof
  Wegovy bevat de werkzame stof Semaglutide en Saxenda bevat Liraglutide.
 • Injecteren
  Een belangrijk verschil is dat Wegovy éénmaal wekelijks moet worden geïnjecteerd en Saxenda dagelijks.
 • Effectiviteit
  Wegovy liet tijdens haar trail periode van gewichtsverlies van gemiddeld 15% zien.
  Saxenda liet tijdens haar trail periode van gewichtsverlies van gemiddeld 8% zien.
 • FDA goedgekeurd
  Beide medicijnen zijn door de FDA goedgekeurd, specifiek gericht op personen die lijden aan obesitas.
 • Bijwerkingen
  Ten slotte vertonen beide geneesmiddelen verschillende bijwerkingenprofielen, hoewel geen enkele ernstig genoeg lijkt om stopzetting van het gebruik te vereisen.

Bijwerkingen Wegovy

De meest voorkomende bijwerkingen van Wegovy zijn

 • hoofdpijn,
 • vermoeidheid,
 • misselijkheid,
 • diarree
 • en maagklachten.

Andere mogelijke bijwerkingen kunnen onder andere duizeligheid, slaapstoornissen, angstgevoelens of depressie omvatten.

Zeldzame bijwerkingen die soms worden geassocieerd met het gebruik van Wegovy zijn allergische reacties zoals huiduitslag of netelroos. Als u echter ernstige bijwerkingen ondervindt tijdens het gebruik van Wegovy, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts voor medisch advies.

Een volledige lijst met bijwerkingen kunt u hier downloaden en vindt u in de bijsluiter in de verpakking van uw Wegovy pen.

Waar injecteert u Wegovy?

 • Wegovy wordt toegediend als een onderhuidse injectie (subcutaneinjectie). Injecteer het niet in een ader of spier.
 • De beste plaatsen om te injecteren zijn
  •  aan de voorzijde van uw dijen,
  • de voor­zijde van uw middel (buik)
  • of uw bovenarm.
 • Voordat u de pen voor het eerst gebruikt, laat uw arts of verpleegkundige u zien hoe u de pen moet gebruiken.

Afspraak maken

Voor een behandeling of gratis consult kunt u rechtstreeks bellen met het centrale nummer of het contactformulier invullen op de afspraken pagina.

Maandag – Zaterdag: 08:00 - 19:00

Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Den Haag, Duiven en Groningen