CLOSE

Coronavaccin en Fillers

mirthe van der putten arts the body clinic 1

Fillers en Corona

We kregen de afgelopen week regelmatig vragen van cliënten over de bijwerkingen die het Coronavaccin kan veroorzaken bij een filler behandeling. Het Coronavaccin heeft geen invloed op een Botox behandeling, daarom ga ik in dit stuk verder op de combinatie van fillers en het Coronavaccin.

Coronavaccins in combinatie met Fillers

Het Coronavaccin van de Amerikaans farmaceut Moderna kan op plekken waar recent fillers zijn toegediend rode plekken en zwellingen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor het Coronavaccin van BioNTech/Pfizer, ook dit vaccin kan mogelijk zwellingen veroorzaken op plekken waar een filler is ingespoten.

De Prac meldt bijwerkingen van het vaccin van BioNTech/Pfizer

De veiligheidscommissie (Prac) van Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meldt dat er een ‘op zijn minst redelijke mogelijkheid is van een oorzakelijk verband’ tussen het vaccin van BioNTech/Pfizer en gevallen van zwelling van het gezicht op plekken waar recent een fillers behandeling is uitgevoerd. Prac heeft aanbevolen om de productinformatie van het vaccin van BioNTech/Pfizer te laten aanpassen om deze bijwerking op te nemen in de bijsluiter. De voordelen van het vaccin van BioNTech/Pfizer wegen volgens Prac echter nog steeds zwaarder dan de mogelijke bijwerkingen.

De FDA meldt bijwerkingen van het Moderna-vaccin

In Amerika, waar de vaccinatie tegen Corona op gang is gekomen, heeft de Food and Drug Administration (FDA) een aantal meldingen gekregen van artsen die na de vaccinatie tegen het Coronavirus bij cliënten bijwerking zagen (roodheid en zwelling) op de plekken waar een filler behandeling was toegediend. Van de ruim 15.000 gevaccineerden werd bij drie patiënten deze bijwerking waargenomen. Deze reactie trad alleen op na vaccinatie met het Moderna Coronavaccin. Hierbij is het goed om te vermelden dat alle drie de cliënten zonder problemen zijn hersteld.

bijwerkingen moderna vaccin

Veel voorkomende bijwerking

Roodheid en zwelling bij fillers is niet specifiek iets dat alleen door een Coronavaccin wordt veroorzaakt. Het immuunsysteem is actiever geworden door de vaccinatie. Hoewel hyaluronzuur een lichaamseigen stof is kan het in uitzonderlijke gevallen toch door uw immuunsysteem worden aangevallen. Deze bijwerkingen komen vaker voor na een vaccinatie of een infectie.

Wie krijgen het BioNTech/Pfizer en Moderna-vaccin?

U zult zich nu mogelijk afvragen welk vaccin u gaat krijgen in de komende maanden, mocht u daarvoor kiezen. Hieronder een overzicht van de vaccinatie groepen en vaccins.

Sinds 18 januari 2021

 • Bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking
  Vaccin van BioNTech/Pfizer.

Sinds 25 januari 2021

 • Bewoners van kleinschalige verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking
  Vaccin van Moderna.
 • Thuiswonende, mobiele mensen van 90 jaar en ouder.
  Vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf 1 februari 2021

 • Thuiswonende mobiele ouderen tussen 85 en 90 jaar.
  Vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf half februari 2021

 • Thuiswonende 60-plussers
  Vaccin van BioNTech/Pfizer en AstraZeneca.
 • Intramurale GGZ-cliënten,
  Vaccin van Moderna.
 • Niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar
  Vaccin van Moderna.
 • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie
  Vaccin van AstraZeneca.
 • Mobiele thuiswonenden vanaf 60
  Vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf mei 2021

 • Mensen van 18-60 jaar (zonder medische indicatie)
  Vaccin van AstraZeneca.

Advies

Ondanks dat risico’s klein zijn is ons advies: Als u een Coronavaccinatie van Moderna of BioNTech/Pfizer krijgt geen filler behandelingen te ondergaan in de 2 weken voor en na de vaccinatie. Hierdoor vermindert u de kans op het krijgen van bijwerkingen aanzienlijk.

Bronnen

 1. “Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting; FDA Briefing Document for Moderna COVID-19 Vaccine.” U.S. Food and Drug Administration, 17 Dec. 2020, https://www.fda.gov/media/144434/download
 2. “Facial Fillers and COVID-19 Vaccine.”https://www.surgery.org/professionals/covid-19/facial-fillers-and-covid-19-vaccine
 3. Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus/volgorde-vaccinatie-voor-mensen-die-niet-in-de-zorg-werken
 4. Zie ook de berichtgeving hierover in Medisch Contact https://www.medischcontact.nl/opinie/reacties/ingezonden-reactie/bijwerkingen-door-moderna-vaccin-bij-mensen-met-fillers.htm
Recommended Posts
gevaren van een filler behandelingstoppen met fillers