Sceptisch over medisch afvallen? Steeds meer mensen ervaren juist hoe effectief dit kan zijn. Zeker in combinatie met begeleiding en leefstijlverandering. Obesitas arts Nicolette Lammers en diëtiste Caroline Alberts van The Body Clinic lichten toe.
Wat houdt medisch afvallen in?
Dr. Lammers: “Medisch afvallen is een behandelprogramma waarbij medicatie wordt ingezet om het hongergevoel te verminderen en een verzadigd gevoel te creëren. Dit helpt om de calorie-inname te verlagen en daardoor ga je afvallen. Het aanpassen van de leefstijl is daarnaast essentieel om op een gezond gewicht te komen en te blijven. In onze kliniek starten we de behandeling altijd met een intake en blijft de patiënt gedurende het hele traject onder medische begeleiding. Daarbij kun je gebruik maken van een leefstijlcoach, die helpt bij het ontwikkelen van een gezondere en duurzame leefstijl, om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen.”
Diëtist Albers: “Medisch afvallen draait inderdaad om een leefstijlverandering, de medicatie geeft patiënten de ruimte om dit te kunnen doen. Tijdens de begeleiding hiervan richten we ons op voeding, beweging, nachtrust, zelfzorg en het omgaan met stress. Want dat zijn allemaal zaken die je gewicht en gezondheid beïnvloeden.”
Overgewicht aanpakken door medicatie, daar zijn sommigen sceptisch over. Hoe kijken jullie daarnaar?
Dr. Lammers: “Waarom zouden we wel medicijnen accepteren voor een hoge bloeddruk, maar niet voor ernstig overgewicht? Obesitas is namelijk een chronische ziekte en ontstaan doorgaans niet door een gebrek aan zelfdiscipline. Medicijnen kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij de behandeling. Het remt namelijk het hongergevoel en versterkt het verzadigingsgevoel, die juist verstoord zijn geraakt door obesitas.”
Diëtist Albers: “Ook helpt medicatie om ‘foodnoise’ te verminderen, oftewel het stemmetje in je hoofd dat altijd bezig is met eten. Dat geeft rust en ruimte om een gezondere leefstijl op te bouwen én vol te houden. Voor veel cliënten is dit een doorbraak in hun relatie tot eten; eindelijk ervaren ze wat het betekent om verzadigd te zijn.”
Hoe duurzaam is medisch afvallen?
Dr. Lammers: “Hoewel de medicatie een belangrijke rol speelt, ligt de nadruk ook op leefstijl. blijvende leefstijlveranderingen vergroten de kans op een beter en duurzaam resultaat. Studies laten zien dat patiënten tot 20 procent kunnen afvallen in anderhalf jaar. Duurzaamheid betekent voor ons ook dat patiënten niet veel meer dan 1 kilo per week afvallen, omdat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.”
Diëtist Albers: “Het doel is dat mensen uiteindelijk zonder medicatie verder kunnen. Daarom bieden we de juiste tools en tips om een gezonde leefstijl vol te houden, zodat patiënten weer grip krijgen op hun leven.”
Lichter leven: wat medisch afvallen deed voor Kathleen
Jarenlang heb ik met overgewicht geworsteld. Daarbij had ik ook nog eens allerlei vage gezondheidsproblemen. Niks hielp om van de kilo’s af te komen. Uiteindelijk bleek ik het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) te hebben. Hierdoor heb je een zware hormonale disbalans, waardoor het moeilijk is om gewicht te verliezen. Met een gezonde leefstijl kun je PCOS-symptomen verlichten. Maar hoe moest ik actiever worden, als ik door mijn aandoening continu geen greintje energie had? Tevens had ik wekenlang intens heftige menstruaties en door mijn insulineresistentie -eveneens een gevolg van PCOS- was gezond eten ook nog eens moeilijk vol te houden.”
Investeren in gezondheid
“Qua afvallen had ik echt een flinke zet nodig in de juiste richting. Een maagverkleining vond ik te riskant en bovendien helpt dat niet altijd om van je PCOS-klachten af te komen. Ik had weleens gehoord van medisch afvallen en na de nodige research stapte ik vorig jaar naar The Body Clinic. Na een uitgebreide intake kreeg ik groen licht. Het programma wordt niet vergoed door mijn verzekering, toch ging ik overstag. Ik zag het als een investering in mezelf, in mijn gezondheid. Want dat was hard nodig.”
Positief domino-effect
“Inmiddels ben ik 8 maanden bezig en al goed op weg. Ik ben er nog niet, er is nog ongeveer 20 kilo te gaan. Medisch afvallen is geen ‘quick fix’, het is een lang proces en je moet zelf aan de bak en je lifestyle omgooien. Wél geeft dit traject je de ‘push’ die nodig is en zorgt voor het domino-effect. Door de medicatie heb ik minder trek en kan ik niet goed tegen vet voedsel en alcohol. Dat maakt dat gezonder eten én kleinere porties me beter afgaan. Op die manier verlies je gewicht en dat werkt weer door in andere dingen. Doordat ik minder zwaar ben, houden mijn benen bijvoorbeeld veel minder vocht vast. Waardoor ik veel makkelijker en vaker kan bewegen en eindelijk een actief leven heb. Het is zó fijn dat ik nu kan fietsen, de hond kan uitlaten en de puf heb om dingen te ondernemen. Elke dag als ik opsta, bruis ik nu van de energie. Bovendien heb ik veel minder PCOS-klachten. Ik heb mijn leven weer terug!”
Dit artikel is geschreven door Lisette Jongerius.