CLOSE

Ik wil graag botox, maar ik ben bang voor naalden. Is er iets dat ik kan doen? Maaike Dorsteen van Furrow.nl vraagt dit aan Bart Biermans

bart biermans arts the body clinic 1

Cosmetisch arts Bart Biermans: “Je kunt er helaas niet voor zorgen dat je nooit meer bang bent voor naalden, maar er zijn wel een aantal dingen die je (samen!) kan doen, zodat je in ieder geval de behandeling kunt ondergaan.”

Tijdens de behandeling draait het natuurlijk allemaal om vertrouwen. “Als je van tevoren aangeeft dat je naalden eng vindt, dan kunnen we ook meer tijd inplannen voor de behandeling. Zo kun je zelf het tempo bepalen en misschien zelfs tussentijds even stoppen. Op deze manier creëer je een veilige omgeving en kun je vaak beter met je angst omgaan.”

ANGST VOOR NAALDEN OVERWINNEN

Een grote naald betekent trouwens niet dat je tijdens de behandeling vergaat van de pijn. “Het tegenovergestelde is waar: hoe dieper je in de huid injecteert, hoe minder pijnlijk de behandeling is. De meeste zenuwen zitten namelijk in de oppervlakte van je huid.”

ANGST NAALDEN

In principe is het wel zo dat hoe dunner de naald is, hoe minder pijnlijk de behandeling is. “De naald die voor botox gebruikt wordt, is echt extreem dun. Hij is zelfs kleiner dan een insulinenaald. Dat neemt trouwens niet weg dat je de behandeling als helemaal pijnloos zult ervaren. De angst is vaak het grootste gedeelte van de pijn.”

Ook met een verdovende crème kun je de ersgte nervositeit voor de behandeling wegnemen. Bart. “Bij een botoxbehandeling wordt in principe geen verdovende crème gebruikt, maar in het geval van fillers kun je Emla crème gebruiken. In deze verdovende crème zitten lidocaïne en prilocaïne, die je qua werking kunt vergelijken met de verdoving die je krijgt bij de tandarts. Essentieel bij Emla is trouwens wel dat je hem minimaal 30 minuten de tijd geeft om in te trekken.”

En in extreme gevallen, biedt een kalmeringstablet ook nog uitkomst. Bart: “Oxazepam, diazepam, of eigenlijk alles waar ‘pam’ achterstaat kun je gebruiken om de angst voor naalden weg te nemen. Het is wel belangrijk dat je als je angstremmende medicatie gebruikt dat je wordt gebracht en ook weer opgehaald, want je mag geen auto meer rijden.”

En tevoren uitleggen wat je tijdens en na de behandeling kunt verwachten is ook belangrijk. “Juist het benadrukken van eventuele bijwerkingen, vermindert de angst achteraf. Zo kan het zijn dat na de behandeling, of de dag na de behandeling, je lippen opzwellen als je ze hebt laten opvullen. Deze bijwerkingen komen niet altijd voor, maar door exact aan te geven wat je kunt verwachten, hoop ik ook dat je minder in paniek zult raken als het jou wel overkomt.”

Bron: www.furrow.nl

Recent Posts