Medisch afvallen met injecties

De revolutionaire gewichtsverlies methode

hugo ammerlaan arts the body clinic 1

De informatie op deze pagina is medisch getoetst door
Drs. Mirthe van der Putten

Medisch afvallen met injecties

Overgewicht en obesitas is een groot probleem in onze moderne maatschappij. Maar liefst 50% van de Nederlanders heeft ermee te kampen. Afvallen is niet eenvoudig en op een gezond gewicht blijven al helemaal niet. Wij bieden onze cliënten daarom een revolutionair afvalprogramma aan waarin u kunt afvallen op basis van injecties die het hongergevoel remmen en een verzadigd gevoel geven. Daarnaast kunt u gebruik maken van medische begeleiding van een arts en voedingscoach.

Injecties om af te vallen

De prikjes zijn heel klein en u kunt deze zelf toedienen. De werking van het geneesmiddel in de injectie is vergelijkbaar met het natuurlijke GLP-1 hormoon. Het reguleert de eetlust door het gevoel van honger te verlagen en het gevoel van verzadiging te verhogen. Hierdoor gaat u minder eten en dus afvallen. De injecties zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Nieuwe en revolutionaire afvalmethode

Afvalmethodes zijn er in overvloed, maar een methode – met injecties – die afvallen nu écht mogelijk maakt is nieuw. Daarbij zijn de resultaten van het medicijn dat wij voorschrijven in ons afvalprogramma absoluut revolutionair. Het medicijn is sinds kort verkrijgbaar op de Nederlandse markt, maar heeft de markten van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en de Verenigde Staten reeds helemaal veroverd. Gebaseerd op de werking van het verzadigingshormoon helpt het mensen effectief en duurzaam af te vallen. Het is minimaal invasief en de deelnemer kan er zelfstandig en eenvoudig mee aan de slag.

Baanbrekende
resultaten

De SmPC studie (Summary of Product Characteristics) laat bijvoorbeeld zien dat het medicijn dat wij voorschrijven in combinatie met een leeftstijlverandering gemiddeld 8% gewichtsverlies bewerkstelligd. Dat is op zijn zachtsgezegd baanbrekend te noemen. Daarbij vond het merendeel van het gewichtsverlies plaats in de eerste 4 maanden. Naast het gewichtsverlies werd bij de deelnemers een afname van de buikomvang, het glucosegehalte en een sterke afname van de bloeddruk gemeten. Daarnaast verlaagde het medicijn de kans op het krijgen van diabetes type II. SmPC studies worden gebruikt door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bij de goedkeuring van medicatie.

Mogelijkheid om onder begeleiding af te vallen

Medisch afvallen bij The Body Clinic gebeurt onder begeleiding. Om uw traject te bepalen start u altijd met een consult bij een arts. Bij medische complicaties heeft u tijdens het afvalprogramma ook toegang tot uw arts. Ook krijgt u eerstelijns ondersteuning van een voedingscoach. Bekijk hieronder de afvalprogramma’s en prijzen.

Programma’s en prijzen

The Body Clinic biedt drie afvalprogramma’s aan. Als u specifieke wensen heeft kunt u deze tijdens het consult met de arts of in de online sessie met de voedingscoach bespreken.

independent afvallen met injecties

Independent programma

In het Independent programma kunt u afvallen middels injecties met medische begeleiding inclusief 1 online sessie met de voedingscoach, Verder krijgt u toegang tot een app met een op-maat-gemaakt voedingsschema en dagelijkse recepten die rekening houden met uw voorkeuren. De voedingscoach stelt dit éénmalig voor u in.

Inhoud programma

 • Injecties voor 45, 75 of 105 dagen
 • Intake en consult gesprek met arts
 • Supervisie van arts tijdens het afvaltraject
 • Inclusief 1 online sessie met voedingscoach. Mogelijkheid om extra sessies met voedingscoach los af te nemen, €50,- per sessie
 • Dagelijkse op maat gemaakte recepten die passen binnen voorkeur en dieet in app

Prijzen

45 dagen (incl. 1 coach sessie) €600
75 dagen (incl. 1 coach sessie) €1.050
105 dagen (incl. 1 coach sessie) €1.400
care afvallen met injecties

Care programma

In het Care programma kunt u afvallen middels injecties met medische begeleiding inclusief tot max. 5 online sessies met de voedingscoach. Verder krijgt u toegang tot een app met een op-maat-gemaakt voedingsschema en dagelijkse recepten die rekening houden met uw voorkeuren. De voedingscoach monitort hier uw voortgang en stuurt u waar nodig bij.

Inhoud programma

 • Injecties voor 45, 75 of 105 dagen
 • Intake en consult gesprek bij arts
 • Supervisie van arts tijdens het afvaltraject
 • Inclusief 3, 4 of 5 online sessies met voedingscoach. Mogelijkheid om extra sessies met voedingscoach los af te nemen, €40,- per sessie
 • Dagelijkse op maat gemaakte recepten die passen binnen voorkeur en dieet in app

Prijzen

45 dagen (incl. 3 coach sessies) €700
75 dagen (incl. 4 coach sessies) €1.200
105 dagen (incl. 5 coach sessies) €1.600
plus icon

Stay-fit programma

Programma van 3, 6 of 12 maanden om op gewicht te blijven, alleen af te nemen na een Independent of Care programma of als u reeds Saxenda heeft gebruikt.

Inhoud programma

 • Injecties voor 3, 6 of 12 maanden. Dit zijn 15, 30 of 60 pennen met 18 mg medicatie per pen.
 • Supervisie van arts tijdens het traject
 • Inclusief 1, 2 of 3 online sessies met voedingscoach
 • Extra sessie met voedingscoach kost €40,- per sessie
 • Dagelijkse op maat gemaakte recepten die passen binnen voorkeur en dieet in app
 • Alleen af te nemen na afronding van een Independent of Care plan of als u reeds Saxenda heeft gebruikt

Prijzen

3 maanden (incl. 1 coach sessie) €395 per maand *
6 maanden (incl. 2 coach sessies) €350 per maand *
12 maanden (incl. 3 coach sessies) €325 per maand *
Omgerekend betaalt u bij 3 maanden €75, bij 6 maanden €65 en bij 12 maanden €59 per pen (18mg) incl. de overige onderdelen van het programma.

* Bij afname van een programma wordt de totale programma prijs in rekening gebracht.
Er kan niet per maand worden betaald.

Starten met het afvalprogramma

Om in aanmerking te komen voor het gebruik van het afvalmedicijn begint u met het maken van een afspraak bij een arts van The Body Clinic. Het medicijn wordt alleen voorgeschreven als u aanzienlijk overgewicht heeft (BMI ≥ 27 met tenminste één gewichtgerelateerde aandoening).

In 7 stappen naar uw streefgewicht

Hieronder de stappen van medisch afvallen in vogelvlucht.

check icon medisch afvallen met injecties
1. Start met afspraak boeken
U begint met het maken van een afspraak bij een arts van The Body Clinic om te bepalen of u in aanmerking komt voor medisch afvallen.

aesculapius icon medisch afvallen met injecties
2. Medicatie check apotheek
De arts van The Body Clinic doet een check bij de apotheek op contra indicaties (aandoening van patiënten waarbij het geneesmiddel niet toegepast mag worden). Deze check kan 1 a 2 werkdagen duren.

call nurse icon medisch afvallen met injecties
3. Telefoongesprek met de assistente
U wordt gebeld door een assistent(e) van The Body Clinic om de medicatie en het programma door te nemen. Dit gesprek duurt ongeveer 15 minuten.

dokter icon medisch afvallen met injecties
4. Consult in de kliniek
Met de arts bespreekt u de afval-programma’s en maakt u een keuze. De arts schrijft een recept uit en u krijgt direct de injecties mee naar huis. Dit consult duurt ongeveer 15 minuten.

dieet icon medisch afvallen met injecties
5. Online consult voedingscoach
Afhankelijk van het door u gekozen programma stelt u samen met uw voedingscoach tijdens het online consult een passend dieet samen. Één sessie duurt 30 minuten.

injectie icon medisch afvallen met injecties
6. Dagelijks zelf een mini-injectie
Dagelijks zet u zelf de injectie. De injectie is minimaal invasief en vrijwel pijnloos. De injectie zal uw gevoel van honger verlagen en het gevoel van verzadiging verhogen.

streefgewicht icon medisch afvallen met injecties 1
7. Streefgewicht
Om op uw streefgewicht te blijven is een blijvende leefstijl verandering belangrijk, valt u terug dan is een combinatie met injecties op onderhoudsdosering mogelijk.

Indicatie voor gebruik injecties om af te vallen

Om in aanmerking te komen voor medisch afvallen met injecties moet u aan één van de onderstaande indicaties voldoen.

BMI ≥ 27 met tenminste één gewichtgerelateerde aandoening, zoals dysglykemie (prediabetes of diabetes type 2, hypertentie (hogebloeddruk), dyslipidemie (een afwijking in de stofwisseling van de vetten) of obstructieve slaapapneu.
BMI ≥ 30

Onze specialisten

Veiligheid van injecties om af te vallen

Het medicijn om af te vallen is uiterst veilig en uitgebreid getest. Het medicijn komt van een zeer bekende pharmaceut en is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van volksgezondheid. Het Zorginstituut Nederland heeft het medicijn zelfs opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem voor patiënten met ernstig overgewicht, daarmee is dit medicijn het eerste geneesmiddel tegen obesitas in het basispakket. Net als andere medicijnen kan het medicijn ook bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid en diarree. Het medicijn is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar.

FAQ’s medisch afvallen met injecties

Welk geneesmiddel wordt er gebruikt?

Het geneesmiddel dat wordt gebruikt binnen het programma Medisch afvallen met injecties is Saxenda van pharmaceut Novo Nordisk. Voor meer informatie over het product kunt u terecht op de Saxenda product pagina of ons direct bellen (020-4638668), mailen (info@bodyclinic.nl) of een consult inboeken.

Saxenda is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van volksgezondheid en alleen op recept verkrijgbaar in Nederland.

Kan ik de injecties zelf toedienen?

Jazeker, u kunt de injecties zelf toedienen. Tijdens het consult in de kliniek laat de arts zien hoe u de injectie met de pen moet toedienen in uw bovenbeen, buik of bovenarm. Vervolgens gaat u zelf de injecties met de pen toedienen.

Welk resultaat mag ik verwachten?

De meeste mensen ervaren in de eerste week al gewichtsverlies. De ondergrens is na 12 weken een gewichtsverlies van 5% van het startgewicht.

Wanneer kan ik stoppen met injecties?

Indien u op uw streefgewicht bent aangekomen zou u kunnen stoppen met de injecties. Op gewicht blijven kan echter ontzettend lastig zijn. Afvallen met injecties is dan ook pas echt effectief en duurzaam in combinatie met een leefstijl verandering op het gebied van voeding en beweging. Daarom biedt The Body Clinic dit als een totaal pakket aan. Als het u ondanks alle efforts niet lukt om op gewicht te blijven kunt u het ‘Stay Fit’ programma volgen met een onderhoudsdosering voor 6 of 12 maanden. Dit is echter alleen mogelijk na afronding van een Independent of Care programma.

Als u na 12 weken niet minimaal 5% van uw startgewicht kwijt bent kan dit erop wijzen dat medische injecties voor u niet de oplossing zijn. Wij raden u dan ook aan om een consult in te boeken met uw behandelend arts.

Wat zijn de bijwerkingen?

Naast het gewenste effect van afvallen kan dit geneesmiddel ook bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerken zijn:

 • Hoofdpijn
 • Maagdarmklachten zoals misselijkheid en/of diarree.

Mocht u andere bijwerkingen ervaren dan raden wij u aan contact op te nemen met uw behandeld arts bij The Body Clinic.

Wat is de doseerrichtlijn?

De startdosis is 0,6 mg eenmaal daags. De dosis moet worden verhoogd naar 3,0 mg (eenmaal daags) in stappen van 0,6 mg, met tussenpozen van ten minste één week om maag/darmklachten te kunnen minimaliseren.

 • Week 1 – 0,6 mg – eenmaal daags
 • Week 2 -1,2 mg – eenmaal daags
 • Week 3 – 1,8 mg – eenmaal daags
 • Week 4 – 2,4 mg – eenmaal daags
 • Week 5 – 3,0 mg – eenmaal daags (onderhoudsdosering)

Een dosering hoger dan 3,0 mg per dag wordt niet aanbevolen.

Kan ik ook alleen de injecties meekrijgen zonder begeleiding van de arts en diëtist?

Het geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar, u kunt dit dus niet bestellen zonder tussenkomst van een arts. Wij bieden afvallen met injecties in eerste instantie alleen aan in een programma met een diëtist in programma’s van 1, 2 of 3 maanden. Als u dit programma heeft afgenomen kunt u ervoor kiezen om het Stay-fit programma af te nemen van 6 of 12 maanden. Daarin is er geen begeleiding meer van een diëtist, u heeft daarbij wel de supervisie van uw behandeld arts van The Body Clinic.

Kan ik dit geneesmiddel ook via de huisarts krijgen?

Om af te vallen met medische injecties heeft u altijd een verwijzing nodig van een arts. Een huisarts kan de injecties dus ook voorschrijven, maar afvallen met injecties is pas echt effectief en duurzaam in combinatie met een leefstijl verandering op het gebied van voeding en beweging. Daarom biedt The Body Clinic dit totaal pakket aan.

Worden injecties om af te vallen vergoed door de zorgverzekeraar?

Saxenda is het eerste geneesmiddel tegen obesitas dat is opgenomen in het basispakket. De vergoeding geldt echter alleen voor mensen met een BMI van 35 of hoger die al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Voor mensen met een BMI tussen 35 en 40 geldt tevens dat zij 1 van 3 bijkomende ziektes moeten hebben.

Wat kost medisch afvallen met injecties en begeleiding?

Medisch afvallen met injecties al kan voor € 295 euro per maand. Zie hieronder de prijslijst.

Independent programma (1 online sessie met voedingscoach)

 • 1,5 maand €600
 • 2,5 maanden €1.050
 • 3,5 maanden €1.400

Care programma (3 tot 5 online sessie met voedingscoach)

 • 1,5 maand €700
 • 2,5 maanden €1.200
 • 3,5 maanden €1.600

Stay-fit programma (alleen af te nemen na afronding van een Independent of Care programma)

 • 3 maanden €395 per maand *
 • 6 maanden €350 per maand *
 • 12 maanden €325 per maand *

* Bij afname van een programma wordt de totale programma prijs in rekening gebracht. Er kan niet per maand worden betaald.

Afspraak maken

Voor een behandeling of gratis consult kunt u rechtstreeks bellen met het centrale nummer of het contactformulier invullen op de afspraken pagina.

Maandag – Zaterdag: 08:00 - 19:00

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem, Den Bosch en Duiven (Arnhem)