Botuline toxine (botox behandeling)

In Nederland wordt gebruik gemaakt van verschillende merken Botuline toxine, zoals: Azzalure, Dysport en Botox®. Bij The Body Clinic maken wij gebruik bij een botoxbehandeling het merk Azzalure. Botuline toxine is een medicijn om de spieren tijdelijk te laten ontspannen en wordt via injecties toegepast. Deze injectable behandelingen  worden bij ons uitgevoerd door ervaren, speciaal opgeleide cosmetisch artsen. Onze artsen zijn afgestudeerde basisartsen die zich na hun studie hebben gespecialiseerd in de cosmetische geneeskunde.

Botuline toxine heeft als een injectable behandeling twee effecten:

* Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Dit eiwit wordt in uiterst kleine hoeveelheden en sterk verdund, geïnjecteerd in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor de lijntjes die ontstaan bij mimiek. (bijvoorbeeld fronslijnen en kraaienpootjes). Na enkele maanden herstelt de spieractiviteit volledig.

* Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.

Botuline toxine wordt niet alleen gebruikt voor een rimpelbehandeling, maar ook tegen migraine, overmatig zweten en tandenknarsen.

Veiligheid 

Wij begrijpen dat er veel vragen zijn over Botuline toxine en de veiligheid hiervan. Het is namelijk een gif, maar ondanks dat wordt het in de medische- en cosmetische wereld heel vaak gebruikt. Wat zijn eigenlijk de gevaren van Botuline toxine? En kun je het zonder risico gebruiken?

In deze Q&A-video van Maaike Dorsteen van Furrow.nl beantwoordt Bart Biermans al jouw vragen over deze injectable behandeling!

Azzalure tegen migraine

Over het ontstaan van migraine/spierspanningshoofdpijn is nog niet heel veel bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Doordat Botuline toxine de spieren in de frons ontspant, wordt een factor in het ontstaansmechanisme  uitgeschakeld, waardoor de migraine/hoofdpijn in de meeste gevallen vermindert. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat er gestopt kan worden met medicatie die door huisarts of specialist is voorgeschreven. Een leuke bijkomstigheid is dat indien u een rimpel heeft in de frons, deze ook zal verminderen.

Botox injectables tegen tandenknarsen

Tandenknarsen tijdens het slapen kan een reeks van klachten geven. Vanzelfsprekend ontstaat hierdoor een verhoogde slijtage van de tanden (met name van het glazuur), maar ook pijnklachten ter hoogte van het kaakgewricht komen veel voor of hoofdpijn als gevolg een overmatige spanning van de kauwspieren.

Met behulp van Botuline toxine kan de spierspanning gedoseerd verlaagd worden, waarmee een vermindering van de klachten kan worden bereikt. De arts zal samen met u bepalen waar de injecties gegeven worden. Het effect van de behandeling duurt ongeveer drie tot zes maanden. De kosten van de behandeling hangen samen met de hoeveelheid die nodig is.

Rimpelbehandeling met Botuline toxine (Botox)

Botox voor en naBotox voor en na

Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van spiertjes vlak onder de huid. De gebieden die hier het meest last van hebben zijn:
– Horizontale voorhoofdsrimpels
– Horizontale en verticale fronsrimpels
– Kraaienpootjes.

Alles wat u wilt weten over een botox behandeling

Botuline toxine blokkeert het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de spiertjes in de huid. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen.

Het duurt ongeveer 1-2 weken totdat u maximaal effect heeft, daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen. Een behandeling moet in eerste instantie elke 3 maanden herhaald worden. Uiteindelijk zal de tijd tussen de behandeling oplopen tot ongeveer 4-9 maanden.

Botox voor en naBotox voor en na

Mensen die veel fronsen, kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk ‘in de huid’ blijven staan. Deze behandeling helpt derhalve ook rimpels te voorkomen. Vaak zijn mensen bang hun hele mimiek te verliezen, maar dit is niet van toepassing als men zich beperkt tot de drie indicatiegebieden (voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes). Voor een botoxbehandeling gebruiken wij het merk Azzalure.

Injectable behandeling met Botuline toxine (Botox): een onnatuurlijke uitstraling?

Botuline toxine behandeling onnatuurlijk? Dat hoeft niet. Door BN’ers die niet meer verbaasd kunnen kijken, niet meer kunnen lachen, of sowieso geheel emotieloos door het leven gaan, is de reputatie van deze injectable niet altijd even goed. Maar er zijn ook net zo veel (bekende) Nederlanders die het ook gebruiken, maar waarbij je het niet ziet. En het resultaat dus juist hartstikke natuurlijk is. Hieronder is een video van Bart Biermans in gesprek met Maaike van Furrow over de angst voor een onnatuurlijke uitstraling bij deze behandeling.

Behandeling tegen anti-transpiratie

Botuline Toxine tegen zweten wordt steeds meer toegepast. Dit eiwit blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren. Bekijk meer informatie over anti-transpiratie.

Risico’s en bijwerkingen van Botox

Botuline Toxine  is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Omdat dit middel onder de geneesmiddelenwet valt, is er jarenlang onderzoek gedaan naar effectiviteit, bijwerkingen, complicaties etc., voordat het op de markt is toegelaten. Ook op lange termijn is dit middel veilig, gezien het al meer dan dertig jaar gebruikt wordt en er tot op heden nog geen nadelige effecten geregistreerd zijn. Bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden na een behandeling zijn: enige roodheid in het behandelde gebied, een kleine bloeduitstorting en wat lichte zwelling. Deze behandeling wordt met recht een “ lunchtime treatment” genoemd omdat je eigenlijk niet ziet dat je behandeld bent.

De Botox behandeling

Door middel van een gestandaardiseerd intakeformulier wordt er gekeken of er geen bezwaren zijn tegen deze behandeling. Voordat u behandeld wordt, moet u een behandelovereenkomst met uw arts tekenen. Hiermee bevestigt u dat u goed geïnformeerd bent over dit product en de behandeling en dat u de arts toestemming geeft tot een behandeling. Een behandeling duurt ongeveer vijftien minuten en wordt door de meeste klanten niet als pijnlijk ervaren. Er is geen huidverdoving noodzakelijk.

Behandeling tegen kraaienpootjes met Azzalure (botox)

Na de behandeling met Botuline toxine (injectable behandeling)

Het is belangrijk dat u twee uur na een behandeling met deze injectable behandeling niet gaat liggen. Ook is het onverstandig om de eerste twee uur bijvoorbeeld yogaoefeningen te doen, op een trilplaat te gaan staan of andere sporten te beoefenen. U mag het gebied niet masseren, maar het is wel verstandig om de eerste twee uur de spier die behandeld is aan te spannen. Is de frons behandeld dan moet u dus boos kijken. De dag nadat u bent behandeld gelden geen beperkingen.

Prijzen injectable behandelingen met Botuline toxine (Botox)

Behandelingen Botox Hoeveelheid  Kliniek
Een Zone*
Twee  Zones
Drie Zones
Wenkbrauwlift**
Dubbele wenkbrauwlift
Zichtbaar tandvlees bij lachen****
Kin****
Neus****
mondhoeken****
Tandenknarsen
 

 

 

 

 

 

€ 195,-
€ 350,-
495,- 450,-
€ 75,-
€ 195,-
€ 100,-
€ 100,-
€ 100,-
€ 100,-
€ 395,-

Anti transpiratie***  (oksels)

(2x130IE) € 495
(2x180IE) € 575,-
(2x250IE) € 650,-

*     Eén zone is fronsrimpels, voorhoofdsrimpels of kraaienpootjes.
**    Een enkele wenkbrauwlift kan alleen in combinatie met een tweede zone.
***   Er worden 130-150 eenheden per oksel gebruikt, mocht dit niet voldoende zijn, dan kunt u voor €60 per 80 eenheden een hogere dosering krijgen.
**** In combinatie met een andere zone. Anders 195 euro per behandeling.


Maak nu een afspraak voor een gratis en
vrijblijvend intakegesprek
Maak een afspraak voor een Botox behandeling intake

 

Vraag & antwoord over Botuline toxine behandelingen (Botox)

Wordt deze behandeling bij The Body Clinic altijd uitgevoerd door een arts?

Ja. Alleen een arts is bevoegd om deze behandeling uit te voeren. De artsen van The Body Clinic zijn als besten getest door de Consumentenbond. Klik hier als u meer informatie over onze artsen wilt.

Als het is uitgewerkt, komen er dan niet méér rimpels terug dan ik eerst had?

Integendeel. Omdat de met Botuline toxine  behandelde zone een paar maanden niet actief is geweest, heeft de huid zich mooi kunnen herstellen. Bovendien heeft u de rimpels ook niet dieper gemaakt doordat u die spieren een tijd lang niet heeft gebruikt. Ook kunt u het inmiddels een beetje verleerd zijn die spier te gebruiken. De frons is daar een goed voorbeeld van. Nadat uw frons een periode niet actief is geweest, zult u vanzelf een stuk minder fronsen.

Krijg ik geen uitdrukkingsloos gezicht,  zoals bepaalde bekende (film)sterren?

Zonder op de personen in kwestie in te gaan: het gaat hierbij meestal om te veel Botuline toxine in bepaalde zones bijvoorbeeld rondom de mond. Dat zijn de spieren, die men gebruikt bij het spreken; leg je die helemaal stil, dan krijgt men het beruchte pokerface-effect. Het kunstmatige, opgeblazen gezicht wordt ten onrechte met deze behandeling geassocieerd. Meestal is dit te wijten aan het gebruik van te veel rimpelvullers.

Botuline toxine is vergif – dat kan toch nooit goed voor je zijn?

Botuline toxine is alleen in bijzonder hoge concentraties een giftige stof. Er zijn meer stoffen die we dagelijks gebruiken en die ook in een hoge concentratie giftig zijn, bijvoorbeeld paracetamol en Ibuprofen. In de lage concentraties die voor rimpel- en antitranspiratiebehandelingen worden gebruikt, is dit absoluut geen vergif en dus veilig toepasbaar!

Mag ik deze injectable gebruiken als ik zwanger ben en/of borstvoeding geef?

Nee we behandelen niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk na deze behandeling?

U kunt direct na een behandeling weer aan het werk. Deze behandeling wordt met recht een lunchtime treatment genoemd. Behoudens een lichte roodheid die na een half uurtje weer verdwijnt en incidenteel een klein blauw plekje dat goed te camoufleren is, kun je eigenlijk niet zien dat u behandeld bent.

Zijn er medicijnen die ik niet samen gaan met deze behandeling?

Voordat u behandeld wordt, zal de arts samen met u een gezondheidsverklaring invullen. Het is aan de arts om te beoordelen of u behandeld kunt worden. Er zijn echter geen interacties bekend met bepaalde medicijnen.

Mag ik altijd met Botuline toxine behandeld worden?

In principe zijn er heel weinig contra-indicaties bekend. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, dan mag u niet behandeld worden. Ook in geval van bepaalde zeldzame spierziektes is deze behandeling niet wenselijk. Ten slotte zijn bepaalde rimpels minder geschikt om behandeld te worden. Kijk op subpagina “gezichtbehandelingen” van deze site om te zien welke gebieden het meest geschikt zijn voor deze behandeling. Uiteindelijk zal de arts beslissen of u geschikt bent voor deze behandeling.

Ik heb gelezen dat je een hangend oog kan krijgen van deze behandeling?

Dit is inderdaad een mogelijke bijwerking als het voorhoofd met Botuline toxine wordt behandeld. Het oog gaat niet hangen, maar de wenkbrauw. U kunt dan gedurende enkele weken een zwaar gevoel krijgen boven het oog. Deze bijwerking is echter te voorkomen door in eerste instantie alleen prikjes hoog op het voorhoofd te geven. Ook zullen de ervaren artsen van The Body Clinic bepaalde mensen uitsluiten voor een behandeling van het voorhoofd, als deze van zichzelf al lage of hangende wenkbrauwen hebben. Ten slotte wordt door onze artsen vaak gekozen voor een combinatie van voorhoofd en wenkbrauwlift.

Wat is een wenkbrauwlift?

Door twee prikjes met Botuline toxine  te geven aan het uiteinde van de beide wenkbrauwen, ontspannen twee spiertjes zich, die normaal de wenkbrauw omlaag trekken. Dit geeft een heel subtiele (1-2mm) lift van de wenkbrauw. De dubbele wenkbrauwlift wordt verkregen door ook een prikje laag in de fronsspier te geven. Ook deze spier zorgt er normaal voor dat de wenkbrauw iets omlaag wordt getrokken. Door het ontspannen van deze spieren, zal de wenkbrauw dus iets omhoog gaan.

Ben ik niet te jong voor deze behandeling?

In principe kun je beginnende rimpels ook heel goed met Botuline toxine  behandelen. Het voordeel van een beginnende rimpel is dat hij vaak helemaal weg is na deze behandeling. Is de rimpel al een stuk dieper dan moet er soms een combinatie gemaakt worden met een rimpelvuller. Een ander voordeel is dat deze behandeling ook een preventief effect heeft. Begint u vroeg met deze behandeling begonnen, dan worden rimpels ook niet dieper en heeft u waarschijnlijk nooit rimpelvullers of andere behandelingen nodig voor deze rimpels.

Waar kan ik behandeld worden?

The Body Clinic heeft twee eigen locaties, te weten in Amsterdam en Duiven (nabij Arnhem). De artsen van The Body Clinic zijn als beste getest door de Consumentenbond.

Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek via 020-4638668 of via de button “Maak een afspraak”.

Maak een afspraak voor een Botox behandeling intake