CLOSE

Ozempic®

Semaglutide

De informatie op deze pagina is medisch getoetst door
Drs. Nicolette Lammers

Wat is Ozempic

Ozempic (semaglutide) is een injecteerbare voorgeschreven medicatie die wordt gebruikt om diabetes type 2 behandelen. Het behoort tot een klasse medicijnen die glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-receptoragonisten worden genoemd en die inwerken op de natuurlijke GLP-1-receptoren van het lichaam om de bloedsuikerspiegel te helpen reguleren. Ozempic werkt door de insulineproductie te stimuleren en de hoeveelheid glucose die door de lever wordt geproduceerd te verminderen. Dit helpt de bloedsuikerspiegel binnen een gezond bereik te houden en kan risicofactoren voor diabetes zoals hartaandoeningen, beroertes en nierschade verminderen.

Ozempic om af te vallen

De werkzame stof in Ozempic, semaglutide, verhoogt de hoeveelheid insuline die de alvleesklier afgeeft in reactie op voedsel. Dit helpt bij het reguleren van de bloedglucosespiegel. Een bijkomend effect van Ozempic is gewichtsverlies, het medicijn is echter primair bedoeld voor de behandeling van Diabetes type 2 en niet om af te vallen. Bekijk hier een overzicht van de verschillende type medicijnen.

De verschillen tussen Ozempic en Saxenda

  • Farmaceut
    Ozempic en Saxenda zijn producten van hetzelfde farmaceutische bedrijf: Novo Nordisk.
  • Werkzame stof
    Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide en Saxenda bevat Liraglutide.
  • Gebruik
    Ozempic wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Saxenda wordt gebruikt voor de behandeling van obesitas.
  • Injecteren
    Een belangrijk verschil is dat Ozempic eenmaal per week geïnjecteerd moet worden en Saxenda dagelijks geïnjecteerd moet worden.
  • FDA goedgekeurd
    Beide medicijnen zijn speciaal door de FDA goedgekeurd.
  • Bijwerkingen
    Ten slotte vertonen beide geneesmiddelen verschillende bijwerkingenprofielen, hoewel geen enkele ernstig genoeg lijkt om stopzetting te vereisen.

De verschillen tussen Ozempic en Wegovy

  • Farmaceut
    Ozempic en Wegovy zijn producten van hetzelfde farmaceutische bedrijf: Novo Nordisk.
  • Werkzame stof
    Ozempic en Wegovy bevatten dezelfde werkzame stof Semaglutide.
  • Gebruik
    Ozempic wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Wegovy wordt gebruikt voor de behandeling van obesitas.
  • Dosis
    De te injecteren dosis tussen Ozempic en Wegovy verschillen vanwege hun doel. Ozempic is voor diabetes type 2 patiënten en Wegovy voor de behandeling van obesitas patiënten.
  • Injecteren
    Ozempic en Wegovy worden eenmaal per week geïnjecteerd.
  • FDA goedgekeurd
    Beide medicijnen zijn speciaal door de FDA goedgekeurd.
  • Bijwerkingen
    Ten slotte vertonen beide geneesmiddelen verschillende bijwerkingenprofielen, hoewel geen enkele ernstig genoeg lijkt om stopzetting te vereisen.

Semaglutide

Semaglutide is het actieve ingrediënt in Ozempic dat de insulineproductie uit bètacellen van de pancreas stimuleert. Het vermindert ook de eetlust, vertraagt de maaglediging en vermindert gluCagon-uitscheiding door alfacellen van de alvleesklier, wat leidt tot een lagere glucoseproductie uit de lever. Bovendien helpt semaglutide gewichtsverlies te bevorderen door hongersignalen tussen maaltijden te verminderen; dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2 die overgewicht of obesitas hebben, aangezien het verliezen van overgewicht kan helpen om de controle over hun toestand te verbeteren.

Ozempic recept

U kunt Ozempic alleen krijgen met een geldig recept van een dokter. Het is belangrijk om uw arts te bezoeken als u besluit dit medicijn te gebruiken. Let wel: een arts zal Ozempic alleen voorschrijven aan patiënten die lijden aan Diabetes type 2 en niet aan patiënten die opzoek zijn naar medicatie voor gewichtsverlies. Bekijk hier een overzicht van de verschillende type medicijnen.

Het online kopen en aanbieden van medicatie zonder consult bij een arts is in Nederland verboden. Als u bij een online aanbieders medicatie koopt, die zich niet aan de wetgeving houdt, weet u nooit of u werkelijk de medicatie ontvangt of een nep product, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het dringende advies is dan ook om Ozempic niet online te kopen op websites die in het buitenland opereren, niet onder toezicht staan van de Nederlandse autoriteiten, de uitgifte van de medicatie niet gebeurd door een in Nederland geregistreerde apotheek en u niet onder toezicht staat van een in Nederland geregistreerde arts. Alleen een arts kan u gedegen advies en begeleiding geven met betrekking tot de dosering en mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden.

Waar kunt u Ozempic kopen?

Ozempic is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts. Het medicijn wordt geleverd in voorgevulde pennen met doses van 0,5 mg of 1 mg semaglutide; het is belangrijk om de instructies van uw arts op te volgen wanneer u Ozempic-pen gebruikt, dus zorg ervoor dat u alle informatie die bij uw aankoop is verstrekt, zorgvuldig leest voor gebruik.

Bekijk hier een overzicht van de verschillende type medicijnen.

Voor wie is Ozempic geschikt?

Ozempic is geschikt voor volwassenen met diabetes mellitus type 2 die extra hulp nodig hebben bij het beheersen van hun bloedsuikerspiegel vanwege: levensstijl veranderingen alleen waren niet succesvol genoeg geweest; andere geneesmiddelen tegen diabetes zijn niet effectief genoeg geweest; ze kunnen bepaalde soorten orale antidiabetica niet gebruiken vanwege intolerantie/bijwerkingen die eerder zijn ervaren enz. Houd er echter rekening mee dat alleen een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg kan beslissen of deze behandelingsoptie het beste voor u zal werken op basis van individuele omstandigheden, dus neem contact met hen op direct over als je denkt dat het goed bij je past.

Hoe werkt Ozempic?

Ozempic is een injecteerbaar medicijn dat helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes type 2 door de insulineproductie te verhogen. Het medicijn werkt door zich te richten op specifieke receptoren in de alvleesklier die de afgifte van insuline stimuleren wanneer de glucosespiegels stijgen. Dit helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en de glucoseregulatie te verbeteren.

De stoffen in Ozempic

Het werkzame bestanddeel van Ozempic is semaglutide, een glucagon-achtige peptide-1-receptoragonist (GLP-1 RA). GLP-1-RA’s werken in op specifieke receptoren die op pancreascellen worden aangetroffen en die de insulinesecretie helpen verhogen wanneer dat nodig is. Bovendien vertraagt semaglutide de spijsvertering, waardoor de opname van calorieën uit voedsel wordt verminderd.

Is Ozempic veilig?

Ozempic is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van Volksgezondheid. Het is bewezen dat Ozempic veilig is voor de meeste mensen wanneer het wordt ingenomen zoals voorgeschreven door hun zorgverlener. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten het gebruik van dit medicijn vermijden, tenzij anders geïnstrueerd door hun zorgverlener.

Bijwerkingen Ozempic

De meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic zijn

  • hoofdpijn,
  • vermoeidheid,
  • misselijkheid,
  • diarree
  • en maagklachten.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn onder andere duizeligheid, slaapstoornissen, angst of depressie.

Zeldzame bijwerkingen die soms in verband worden gebracht met het gebruik van Ozempic zijn allergische reacties zoals huiduitslag of netelroos. Als u echter ernstige bijwerkingen ervaart tijdens het gebruik van Ozempic, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts voor medisch advies.

Een volledige lijst met bijwerkingen vindt u in de bijsluiter in de verpakking van uw Ozempic-pen.

Waar injecteert u Ozempic?

  • Ozempic wordt toegediend via een injectie onder de huid (subcutane injectie). Injecteer niet in een ader of spier.
  • De beste plaatsen om te injecteren zijn
    •  aan de voorkant van je dijen,
    • de voorkant van je middel (buik)
    • of je bovenarm.
  • Voordat u de pen voor het eerst gebruikt, zal uw arts of verpleegkundige u laten zien hoe u de pen moet gebruiken.

Afspraak maken

Voor een behandeling of gratis consult kunt u rechtstreeks bellen met het centrale nummer of het contactformulier invullen op de afspraken pagina.

Maandag – Zaterdag: 08:00 - 19:00

Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Den Haag, Duiven en Groningen