CLOSE

Droog de zomer in

bart biermans arts the body clinic 1

Veel mensen weten niet dat Botox niet alleen het beste middel tegen rimpeltjes is, maar ook heel goed werkt tegen (overmatig) zweten. Dit is eigenlijk een van de dankbaarste behandelingen in onze praktijk. Zeker bij mensen die veel last hebben van zweten en zich daardoor in sociale situaties vaak beperkt voelen.

Wij hebben echter ook veel cliënten die een keer per jaar komen om zweetvrij de zomer in te gaan. U heeft namelijk ongeveer 4-6 maanden plezier van een behandeling. Een Hollandse zomer duurt zeker niet langer.

Meestal behandelen we het gebied onder de oksels, maar ook transpirerende handen en voeten komen voor behandeling in aanmerking. Er worden ongeveer 18 prikjes per oksel gezet. Sommige zijn gevoelig, andere voelt u helemaal niet. Het is voor ons fijn als u het gebied wel van te voren scheert. Als u de behandeling vaker ondergaat, neemt de duur van het effect meestal met enkele maanden toe. Er zijn voor overmatig transpiratie onder de oksel nog wel enkele alternatieven, maar deze zijn minder effectief dan een Botoxbehandeling.

Zo zijn er anti-perspiranten (superdeodorant) op de markt, maar deze zijn een tijdje negatief in het nieuws geweest, aangezien deze mogelijk een verhoogd risico op borstkanker hebben. Ook zou het aluminium, aanwezig in deze deodorant, opgenomen kunnen worden in de huid en hierdoor wellicht schade veroorzaken. Het National Cancer Institute in de U.S.A. spreekt het risico op borstkanker tegen, maar waar rook is, kan wellicht vuur zijn. Aluminium is zeker in potentie een schadelijke stof, maar of de concentratie hoog genoeg is om schade te veroorzaken, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Een andere mogelijkheid is de chirurgisch verwijdering van de zweetklieren in de oksel. Het resultaat van deze ingreep is soms niet volledig en bovendien is er een kleine kans op lymfoedeem. Dit betekent dat het lymfdrainage systeem wordt beschadigd in uw arm en dat u vocht blijft vasthouden. Het is dezelfde complicatie die men ziet bij het verwijderen van lymfklieren bij kankerpatienten. Hier is dit een te verantwoorden risico, maar in mijn optiek niet te bij een operatie voor overmatig zweten.

Ten slotte zijn er nog bepaalde soorten geneesmiddelen (beta-blokkers, anti-cholinergica) die een verbeterend effect zouden kunnen hebben. Geneesmiddelen hebben echter invloed op het gehele lichaam, met als gevolg bijwerkingen (droge mond, sufheid, constipatie).

Conclusie: in mijn optiek is de Botox anti-transpiratiebehandeling op dit moment de veiligste en de meest effectieve oplossing voor overmatig transpireren. Bel nu voor het maken van een afspraak 020-4638668.

Vraag en Antwoord

Moet ik altijd terug komen voor een Botox anti-transpiratie behandeling of is dit niet nodig?
Botox heeft een tijdelijk effect op de zweetklieren. Dus wilt u van het optimale resultaat blijven genieten, dan dient u na enkele maanden weer behandeld te worden. Hoe vaker u behandeld wordt, des te langer heeft u plezier van de behandeling, soms wel tot 12 maanden. Ook nadat de botox behandeling is uitgewerkt zweet u minder heftig dan voorheen, zeker als u meerdere Botox anti-transpiratie behandelingen heeft gehad.

Ga ik niet meer zweten dan voorheen als ik stop met de Botox anti-transpiratie behandeling?
In tegendeel: als u enkele keren behandeld bent met Botox anti-transpiratie zweet u juist minder dan voorheen, ook als u stopt met de behandeling.

Zweet ik helemaal niet meer na een Botox anti-transpiratie behandeling?

De concentratie Botox waarmee u behandeld bent en de mate van zweten voor de behandeling bepalen of u helemaal droog wordt na een behandeling met Botox anti-transpiratie. De meeste mensen zijn de eerste maand na de behandeling wel helemaal droog.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten na een Botox anti-transpiratie behandeling?
Er zijn geen bijwerkingen te verwachten na een Botox anti-transpiratie behandeling.

Hoe lang duurt het voordat ik effect merk van een Botox anti-transpiratie behandeling?
Het optimale effect wordt bereikt tussen de 2-14 dagen na een behandeling met Botox anti-transpiratie. Als u na 2 weken nog op bepaalde plekken transpireert is het raadzaam om een afspraak te maken met uw behandelend arts.

Is iedereen geschikt voor een Botox anti-transpiratie behandeling?
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn niet geschikt voor een Botox anti-transpiratie behandeling. Ook moeten andere mogelijke oorzaken voor het transpireren moeten worden uitgesloten. Maak hiervoor eerst een afspraak bij uw huisarts.

Wordt een Botox anti-transpiratie behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?
Een Botox anti-transpiratie behandeling wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Bart Biermans, arts The Body Clinic

www.bodyclinic.nl

Klik hier voor het volledige artikel, in de Gelderse Klasse

Recent Posts