We zien in ons vakgebied een trend dat mensen steeds minder bereid zijn om bijwerkingen te krijgen van een behandeling. Deze trend komt uit Amerika, waar men het gezegde heeft onder cosmetisch artsen: “ bruise them, you loose them” Ook is de tijd om te herstellen van een ingreep beperkt omdat mensen vaak een druk sociaal leven hebben en er in Nederland nog een taboe is op cosmetische ingrepen. Dit maakt het vakgebied waarin ik momenteel werkzaam ben zo interessant. Op termijn zullen we een groot deel van de plastisch chirurgische ingrepen overnemen, omdat er steeds betere alternatieven zijn op dit gebied. Een goed voorbeeld hiervan is de zogenaamde “liquid-facelift”.
In het natuurlijk verouderende gezicht treedt er in mindere of meerdere mate volumeverlies op in het weefsel (collageen, vetweefsel, etc). Ook treedt er een lichte krimp op van het skelet. Dit heeft als gevolgd dat de huid een deel van zijn hechtingsoppervlak verliest en hierdoor gaat rimpelen. Het volumeverlies is meestal het grootst bij de jukbenen en wangen.
Bij een facelift wordt dit surplus aan huid verwijderd (strakgetrokken) waardoor de rimpels en plooien verdwijnen. Een nadeel van deze methode is dat de oorzaak van de rimpels (het verlies aan volume) niet is herstelt. Vooral bij mensen die al weinig steun- en vetweefsel in het gezicht hebben, kan dit resulteren in een te “strakgetrokken” effect. Bovendien maak je met deze methode de huid dunner, omdat een minder groot stuk huid (er is een stuk weggesneden) dezelfde oppervlakte moet omspannen. Gezien een dikke huid de veroudering vertraagd, is dit niet wenselijk.
Een alternatief is de liquid facelift. Hier komt geen chirurgie aan te pas. Door middel van een injectable worden contouren herstelt, waardoor de huid weer straktrekt. De duurzaamheid van deze ingreep is momenteel een jaar. Een leuke nieuwe ontwikkeling is dat deze ingreep tegenwoordig met canules (naald zonder scherpe punt) wordt gedaan, zodat de kans op een blauwe plek te verwaarlozen is.
Een groot voordeel van de liquid-facelift boven de gewone facelift is de hersteltijd. Deze bedraagt 2 dagen i.v.m met mogelijke zwelling in het behandelde gebied, tegenover 2 weken bij een conventionele facelift. Ten slotte is de kans op complicaties vele malen kleiner dan bij een gewone facelift.
Is een liquid facelift dan altijd te prevaleren boven een gewone facelift? Nee, indien er sprake is van ernstige verslapping kan er beter een gewone facelift worden gedaan, al is het belangrijk om bij mensen die van nature weinig vet- en steunweefsel hebben ook de contouren te herstellen.
Bart Biermans, arts van The Body Clinic
Bekijk hier meer blogs!