CLOSE

SOS: Wat te doen tegen jeuk na het scheren?

bart biermans arts the body clinic 1

Jeuk na het scheren is heel vervelend. Bultjes, pukkeltjes het zijn de ergste vijanden. Er zijn talloze manieren om te proberen de jeuk weg te nemen. Maar wat helpt écht? Maaike Dorsteen van de ‘leukste rimpelblog’ van Nederland Furrow deed onderzoek en vroeg onze huidtherapeut Dionne Linskens het hemd van het lijf. Lees hieronder het hele artikel.

Huidtherapeut Dionne Linskens, The Body Clinic “Die jeuk moet je zien als een natuurlijke reactie van je huid op het scheren. Door het ontharen, zorg je namelijk voor een lichte irritatie van je huid. Zelfs als je geen verzorgende producten na afloop gebruikt, kun je nog steeds last hebben van jeuk na het scheren. De haartjes worden niet alleen afgesneden, maar het scheren heeft ook invloed op je huid zelf. Of je het nu droog doet, of nat en hoe goed je scheermesje ook is, het mechanisme van scheren an sich zorgt voor irritatie.”

De jeuk kan in principe geen kwaad, mits het natuurlijk niet om een ontsteking of een infectie gaat. Toch is het wel af te raden om driftig te gaan krabben. “Als je gaat krabben, maak je de opperhuid kapot. Als je je kunt inhouden, is wrijven wel een optie. Soms is de jeuk echt onhoudbaar en dan zou je eventueel nog kunnen overwegen om een menthol- of talkpoeder te gebruiken om je huid weer te kalmeren. Let wel op dat je alleen producten gebruikt die geen irriterende ingrediënten bevatten.”

 

JEUK NA SCHEREN

Ook na het epileren of harsen kan je huid al helemaal van slag zijn: “Bij epileren en harsen trek je aan de huid en verwijder je de haarzakjes. Hierdoor kan het zijn dat je na afloop niet alleen last hebt van jeuk, maar ook van rode puntjes. Dat zijn de haarfollikels die je mee naar buiten trekt. Dat kan geen kwaad, maar het is wel verstandig om je huid even met rust te laten. Vooral als het gaat om gevoelige gebieden zoals je bikinilijn en oksels.”

Het lijkt aanlokkelijk, maar als je last hebt van een gevoelige huid, is het zelfs raadzaam om helemaal geen verzorgende producten na het scheren te gebruiken.“In principe heb je dat helemaal niet nodig. Je huid heeft namelijk een enorm goed eigen herstellend vermogen en is vaak heel goed in staat om het zelf op te lossen.”

Kun je het echt niet laten en wil je na afloop toch graag een verzorgende crème gebruiken, kijk dan in ieder geval goed naar de ingrediënten. “Aloë vera, panthenol, bisabolol of menthol zorgen voor een vermindering van de jeuk en kunnen je huid eventueel weer kalmeren.”

bron: furrow

Recent Posts